Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a

Marți, la Liceul Tehnologic „George Barițiu”

Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a

Liceul Tehnologic „George Barițiu” din Oradea a găzduit marți, 4 iunie 2013, în sala „Mihai Eminescu” a instituției, a II-a ediție a concursului „Oglindirea sufletului în literatură”.

Competiția are ca scop ilustrarea diversității sentimentelor și a trăsăturilor umane prezente în operele literare românești și universale. Se urmărește apoi cunoașterea și înțelegerea mai profundă a operelor literare de către elevi, cultivarea dragostei pentru literatură și arta dramatică, descoperirea și cultivarea aptitudinilor artistice ale elevilor, stimularea talentului actoricesc ca modalitate de a învăța și mai mult decât atât, valorificarea moralității din literatură. „Aceasta are rol taumaturgic, de vindecare a sufletului, dacă știm să o valorificăm”, ține să ne asigure coordonatorul manifestării, doamna director adjunct Manuela Fazecaș. Festivalul a fost structurat pe trei secțiuni: teatru, DVD și artă plastică. La concurs au participat două echipe de elevi de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” (coordonați de prof. dr. Sergiu Berian, și prof. Mariana Moțoc), Școala Gimnazială Nr. 16 (coordonați de prof. Dorina Ursan), Palatul Copiilor și Elevilor (coordonați de prof. Otilia Bejan), Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea (coordonați de prof. Sânziana Neșiu), Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita (coordonați de prof. Larisa Duma) și Liceul Tehnologic „George Barițiu” (coordonați de prof. Adrian Simuț). La secțiunea DVD au participat elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (coordonați de prof. Sânziana Neșiu), C.S.E.I. nr. 1 Oradea (coordonați de prof. Angela Haș și prof. Cosmin Borna), Cenaclul Literar și Ansamblul Folcloric „Tinerele Condeie” din Serbia (coordonați de prof. Ion Berlovan) și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (coordonați de prof. Luminița Oros). Piesele au fost jurizate de o echipă formată din: profesor Marcela Todică – director al Liceului Tehnologic „George Barițiu”, Corina Cernea, actriță la Teatrul „Regina Maria”, lector univ. dr.  Florin Cioban, de la Facultatea de Litere, lector univ. dr. Delia Bârle de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, prof.  Alina Vese de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, dna Bodi Iuliana - din partea U.F.B. Bihor, dna Dana Ardelean - Fundația Realitatea. Toți participanții au primit diferite diplome, de originalitate (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita), pentru cea mai buna coloană sonoră, cele mai frumoase costume (Școala Gimnazială Nr. 16), pentru cel mai bun exemplu de viață (Liceul Tehnologic „George Barițiu”), pentru cei mai joviali și dezinvolți elevi, (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), pentru cel mai reușit monolog și interpretare (Palatul Copiilor ți Elevilor), pentru cea mai bună transpunere literară (Colegiul Național „Iosif Vulcan”), pentru cea mai clară transmitere a mesajului (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), și mici surprize dăruite cu mult drag din partea gazdelor festivalului: îngerași din ghips, realizați de elevii liceului, precum și cărți oferite cu generozitate de către Editura Aureo.
În final, dna Corina Cernea, actriță a Teatrului „Regina Maria”, a vorbit despre rolul benefic al teatrului, elevii reușind să socializeze, să-și dezvolte memoria, să cunoască aprofundat opere literare, adică să învețe într-o altă modalitate literatura. (F.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 07:12:15 Ora de vară a Europei de Est