Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius

De miercuri până sâmbătă, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea

Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius

Timp de patru zile, miercuri, joi, vineri și sâmbătă (27 februarie – 1 martie 2008), Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea (în calitate de coordonator de proiect) găzduiește reuniunea de proiect „Să facem viața copiilor cu CES mai bună!”, cu participarea partenerilor din Portugalia, Letonia, Turcia și Bulgaria...

Miercuri – vizite și activități interactive
De miercuri, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea e sărbătoare. De când e școală eropeană, cu acte în regulă, unitatea de învățământ nu a cunoscut un eveniment de o asemenea anvergură internațională, iar echipa de proiect (în frunte cu psihoped. Teodora Pantazi, coordonator de proiect) s-a mobilizat exemplat pentru ca reuniunea de proiect să fie una model. Joi, deschiderea oficială a reuniunii a fost onorată de participarea unor invitați din partea Inspectoratului Școlar și Universității Oradea, iar pe scena Festivalului cultural internațional „Special Kids” au urcat zeci de artiști din Oradea și județ, din țară și străinătate. Coordonatorul de proiect (psihoped. TeodoraPantazi) a prezentat în power point obiectivele proiectului, echipa de proiect, activitățile derulate în toamna lui 2007, precum și programul reuniunii de la Oradea, privind schimbul de profesori, cu participarea unor elevi implicați în proiect. Miercuri au fost programate vizite și activități interactive, joi – Festivalul cultural internațional „Special Kids”, vineri – Campionatul național de tenis de masă „Special Olimpycs”, iar sâmbătă – excursie tematică la Peștera Urșilor de la Chișcău.
Dintre obiectivele proiectului, am reținut: compararea și înțelegerea sistemelor educaționale din țările partenere în vederea introducerii dimensiunii europene în procesele de educare și reabilitare; familiarizarea cu instrumentele de evaluare folosite în țările partenere în diagnosticarea copiilor cu deficiențe mintale și tulburări asociate; însușirea unor noi modalități educaționale și terapeutice de reabilitare a copiilor cu CES...
În principal, miercuri, activitățile s-au ținut la școala gazdă, cu două excepții, cele două vizite făcute la Școala de Arte și Meserii  „George Barițiu” și la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” (unde psihoped. Carmen Ilisie a ținut o activitate demonstrativă); o profesoară  din Letonia și alți câțiva dascăli de la școala coordonatoare de proiect au susținut activități instructiv-educative specifice copiilor cu CES: terapie prin muzică (Teodora Pantazi și Lavinia Gorgan),  terapia Sherborne (Mariana Indrie, Mădălina Popa și Adrian Omuț), teatru experimental (Laura Bochiș, Maria Chiș, Ramona Bota și Valeria Coleșnicov).   
Festivalul cultural internațional „Special Kids”
Festivalul  a fost deschis de îndrăgita interpretă de muzică populară Florica Ungur și înv. Ioan Lascău (la vioară). Scena însă era plină de nuntași, mire și mireasă, nași și alți nuntași, copii de la Grădinița nr. 20 (îndrumați de ed. Viorica Dobran și Ioana Ilieș). Nuntașii au fost urmați de două perechi de dansatori din Portugalia, de echipa de dansuri a gazdelor, formată din elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, și de micii păpușari ai Grădiniței nr. 51 (instruiți de ed. Felicia Andor și Nicoleta Nicoruț), cu  un fragment din „Scufița roșie”; reprezentanți ai echipei de proiect din Turcia au prezentat un dans popular local; elevi de la C.S.E.I. nr. 2 s-au jucat De-a piticii veseli, iar alții au lansat o invitație la distracție, cu prilejul sosirii primăverii; David Bryan, Florin Chelu și Mircea Covaci au realizat un moment liric – Shakespeare; George Vișan (de la Școala gimnazială din Chieșd, județul Sălaj) a doinit, iar colega sa, Andreea Domuța, a prezentat costumele lor tradiționale; la final, din nou dansuri populare, cu reprezentanții echipei din Letonia, și un dans popular maghiar prezentat de două perechi de dansatori din echipa gazdă. Coborând de pe scenă cu coșul cu pâine tradițională, profesoara din Letonia a împărțit-o curioșilor, care au dorit să guste o pâine aromată (precum... „cafeaua”).
Expoziție de mărțișoare
În sala alăturată, organizatorii au amenajat o frumoasă expoziție cu tematică de primăvară, în  care mărțișoarele dețineau supremația, mărțișoare originale, confecționate de elevi de la școala gazdă, și de cei din Tileagd..., precum și câteva exponate ale echipei din Portugalia.
Să mai spunem că Florica Ungur a dăruit oaspeților de peste hotare CD-uri cu muzică populară din repertoriul propriu, dându-le și autografe, iar gazdele au împărțit oaspeților (și invitaților) mărțișoare și buchețele de flori. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:42:09 Ora standard a Europei de Est