Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius

De miercuri până sâmbătă, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea

Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius

Timp de patru zile, miercuri, joi, vineri și sâmbătă (27 februarie – 1 martie 2008), Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea (în calitate de coordonator de proiect) găzduiește reuniunea de proiect „Să facem viața copiilor cu CES mai bună!”, cu participarea partenerilor din Portugalia, Letonia, Turcia și Bulgaria...

Miercuri – vizite și activități interactive
De miercuri, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea e sărbătoare. De când e școală eropeană, cu acte în regulă, unitatea de învățământ nu a cunoscut un eveniment de o asemenea anvergură internațională, iar echipa de proiect (în frunte cu psihoped. Teodora Pantazi, coordonator de proiect) s-a mobilizat exemplat pentru ca reuniunea de proiect să fie una model. Joi, deschiderea oficială a reuniunii a fost onorată de participarea unor invitați din partea Inspectoratului Școlar și Universității Oradea, iar pe scena Festivalului cultural internațional „Special Kids” au urcat zeci de artiști din Oradea și județ, din țară și străinătate. Coordonatorul de proiect (psihoped. TeodoraPantazi) a prezentat în power point obiectivele proiectului, echipa de proiect, activitățile derulate în toamna lui 2007, precum și programul reuniunii de la Oradea, privind schimbul de profesori, cu participarea unor elevi implicați în proiect. Miercuri au fost programate vizite și activități interactive, joi – Festivalul cultural internațional „Special Kids”, vineri – Campionatul național de tenis de masă „Special Olimpycs”, iar sâmbătă – excursie tematică la Peștera Urșilor de la Chișcău.
Dintre obiectivele proiectului, am reținut: compararea și înțelegerea sistemelor educaționale din țările partenere în vederea introducerii dimensiunii europene în procesele de educare și reabilitare; familiarizarea cu instrumentele de evaluare folosite în țările partenere în diagnosticarea copiilor cu deficiențe mintale și tulburări asociate; însușirea unor noi modalități educaționale și terapeutice de reabilitare a copiilor cu CES...
În principal, miercuri, activitățile s-au ținut la școala gazdă, cu două excepții, cele două vizite făcute la Școala de Arte și Meserii  „George Barițiu” și la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” (unde psihoped. Carmen Ilisie a ținut o activitate demonstrativă); o profesoară  din Letonia și alți câțiva dascăli de la școala coordonatoare de proiect au susținut activități instructiv-educative specifice copiilor cu CES: terapie prin muzică (Teodora Pantazi și Lavinia Gorgan),  terapia Sherborne (Mariana Indrie, Mădălina Popa și Adrian Omuț), teatru experimental (Laura Bochiș, Maria Chiș, Ramona Bota și Valeria Coleșnicov).   
Festivalul cultural internațional „Special Kids”
Festivalul  a fost deschis de îndrăgita interpretă de muzică populară Florica Ungur și înv. Ioan Lascău (la vioară). Scena însă era plină de nuntași, mire și mireasă, nași și alți nuntași, copii de la Grădinița nr. 20 (îndrumați de ed. Viorica Dobran și Ioana Ilieș). Nuntașii au fost urmați de două perechi de dansatori din Portugalia, de echipa de dansuri a gazdelor, formată din elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, și de micii păpușari ai Grădiniței nr. 51 (instruiți de ed. Felicia Andor și Nicoleta Nicoruț), cu  un fragment din „Scufița roșie”; reprezentanți ai echipei de proiect din Turcia au prezentat un dans popular local; elevi de la C.S.E.I. nr. 2 s-au jucat De-a piticii veseli, iar alții au lansat o invitație la distracție, cu prilejul sosirii primăverii; David Bryan, Florin Chelu și Mircea Covaci au realizat un moment liric – Shakespeare; George Vișan (de la Școala gimnazială din Chieșd, județul Sălaj) a doinit, iar colega sa, Andreea Domuța, a prezentat costumele lor tradiționale; la final, din nou dansuri populare, cu reprezentanții echipei din Letonia, și un dans popular maghiar prezentat de două perechi de dansatori din echipa gazdă. Coborând de pe scenă cu coșul cu pâine tradițională, profesoara din Letonia a împărțit-o curioșilor, care au dorit să guste o pâine aromată (precum... „cafeaua”).
Expoziție de mărțișoare
În sala alăturată, organizatorii au amenajat o frumoasă expoziție cu tematică de primăvară, în  care mărțișoarele dețineau supremația, mărțișoare originale, confecționate de elevi de la școala gazdă, și de cei din Tileagd..., precum și câteva exponate ale echipei din Portugalia.
Să mai spunem că Florica Ungur a dăruit oaspeților de peste hotare CD-uri cu muzică populară din repertoriul propriu, dându-le și autografe, iar gazdele au împărțit oaspeților (și invitaților) mărțișoare și buchețele de flori. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune de proiect în cadrul Parteneriatului școlar multilateral Comenius.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:54 Ora de vară a Europei de Est