Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă realizare originală - PARCUL „GOGA 2”

De la „Școala Anului”, la „Școală Europeană” și la…

O nouă realizare originală - PARCUL „GOGA 2”

„Întotdeauna este loc de mai mult și mai bine”, este motto-ul sub care directorul Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, dl prof. Marcel Emil Sas a inițiat în anul 2011 proiectul prin care s-a urmărit amenajarea unui loc în care să fie posibilă îmbinarea educației cu relaxarea - Parcul „Goga 1”.

La o diferență de exact 2 ani și sub același motto, s-a reușit amenajarea unui alt spațiu, de data aceasta cu o altă destinație, dar cu același impact asupra tuturor, respectiv un spațiu de joacă destinat elevilor din cadrul C.N. „O. Goga” (Parcul „Goga 2”), colegiul nostru dispunând de două locații diferite - Goga 1 cls. VII – XII, respectiv Goga 2 cls. 0 - VI).
Este un alt proiect important pentru noi, proiect finanțat prin câștigarea Premiului II, secțiunea „Școala Anului” 2011, la Gala Premiilor în Educație Fundația „Dinu Patriciu”, în colaborare cu următoarele instituții/firme: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Marghita, S.C.BELLOTTO IMPEX SRL, S.C. EURANDA SPEDITION SRL, S.C.PORȚI FORJATE SRL, S.C.SEMACA TRANS SRL, S.C. DANIDIA EXIM SRL, S.C.MARMOB SRL, S.C.SALUBRAM SA, S.C.STILO EVORA SRL.
Astfel că luni, 3 iunie 2013,  în săptămâna dedicată lor, „copiii” de la C.N. „O.Goga” au asistat cu toții la inaugurarea spațiului de joacă mult așteptat. Inaugurarea a avut loc într-un cadru festiv, cu invitați de seamă: din partea Primăriei Municipiului Marghita, dl primar Pocsaly Zoltan, dl viceprimar Lazăr Ioan, din partea Consiliului Local, domnii consilieri Claudiu Ciarnău și Emil Șandor, din partea Inspectoratului Județean Bihor dl inspector școlar Florin Negruțiu, precum și sponsorii care au contribuit la reușita realizării parcului.
Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt elevii claselor primare și gimnaziale (cls. 0-VI ), precum și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în cadrul C.N. „O.Goga”,  iar printre beneficiarii indirecți se vor număra părinții elevilor și comunitatea locală.
Proiectul are ca obiective principale creșterea numărului de activități recreative pe parcursul pauzelor (sub atenta supraveghere a profesorilor însoțitori), precum și după orele de curs (în regim afterschool), antrenarea elevilor în activități în aer liber, creșterea numărului de activități extrașcolare.
Realizarea acestui spațiu urmărește, de asemenea, creșterea interesului pentru activități în aer liber într-un mediu curat și sănătos, îmbunătățirea calității vieții, elevii dezvoltându-și capacitatea de păstrare și îngrijire a unor spații pentru relaxare.
Ecourile din partea elevilor nu au întârziat să apară. După cum menționa eleva colegiului nostru, Ștefania Gergely, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor, vicepreședinte al Consilului Regional al Elevilor, precum și membru al Consilului Național al Elevilor... „Ideea de a crea un parc special pentru colegii noștri mai mici, a surâs tuturor. Noi, liceenii, având deja un parc de recreere, am susținut inițiativa școlii de a oferi  un spațiu asemănător și celor mici. Produsul final este exact așa cum ne așteptam: frumos, plin de culoare și voie bună - elemente esențiale în copilăria fiecăruia dintre noi. Evenimentul de inaugurare a fost unul elegant și la subiect. Faptul că acest parc a fost construit și din materiale reciclate, provenite din fosta tribună din curtea liceului, a fost un lucru extrem de inovativ și folositor, atât pentru mediu cât și pentru buget. Ne bucurăm și noi de fericirea celor mici și sperăm că printr-o bună conduită și respectare, parcul să primească cât mai multe generații de copii. Esența întregului proiect a fost și va fi întotdeauna bucuria copiilor”...
Prof. Simona Stoianovici

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:29:11 Ora standard a Europei de Est