Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!”

„Zilele școlii” – ediția a X-a, la Școala Nr. 11

„Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!”

Toate activitățile desfășurate de luni până vineri, inclusiv (în perioada 3 – 7 iunie 2013) la Școala Gimnazială Nr. 11 din Oradea au avut același „numitor comun”, fiind circumscrise „Zilelor școlii”.

La festivitatea de vineri, aveam să aflăm, din cuvântul doamnei director Adelina Iacob, ce înseamnă „Ziua școlii” și cum este privită această sărbătoare, acest eveniment, de sus în jos, de la director spre elev, la Școala Gimnazială N.11.
„Gândurile noastre frumoase pot să schimbe lucruri, pot să construiască realități. Știu eu că voi ați fost cei care, prin gândurile voastre frumoase ați oprit și ploaia! Vă doresc să aveți o zi luminoasă, o zi frumoasă! Nici nu o să vorbim mult pentru că vrem să vă vedem pe voi. Voi sunteți cei care aduceți viață acestei școli, care prin munca, prin rezultatele, prin zâmbetul, prin sufletul vostru, aduceți culoare școlii. Prin voi există! Suntem foarte mândri de voi. Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră”, a conchis doamna director Adelina Iacob.
Un mesaj asemănător, la fel de scurt și concis, a transmis, în limba maghiară, directorul adjunct al școlii, doamna prof. Ramona Lucaciu. După care, programul artistic a fost coordonat de consilierul educativ, doamna profesor Zoia Ciogu („doamna mică, dar cu suflet mare”, vorba doamnei director). După marcarea celor 83 de ani de existență a școlii și cea de-a X-a ediție a „Zilelor școlii”, doamna consilier educativ a punctat fiecare secvență.
Pe scenă am văzut artiștii școlii, precum și parteneri ai lor (de dans) de la alte școli orădene. Programul (celor 13 puncte) a fost deschis de grupul vocal al școlii, coordonat de dl prof. Kulcsar Arpad. Apoi, rând pe rând, la microfon, au ajuns soliști și grupuri mai mari sau mai mici, cântăreți, majorete și dansatori... grupul de majorete din clasa a IV-a de la „Ion Bogdan” (îndrumate de prof. Paula Zaha și Iancu Marinău), solista Azita Anasteh, dansatoarele: Alexandra Blăguța, Estera Mărcuț, Alexandra Heveși, solista Bianca Popa, perechea de dansatori Marius Precup – Denisa Benko (Denisa este de la „N. Bălcescu”), solista Doczi Krisztina, majoretele din a IV-a B, îndrumate de prof. Kor Maria, două perechi de dansatori: Andreea Buzlea – Mihai Ștefănescu, Raul Pașcalău – Rebeca Moldovan, Mihai și Rebeca fiind partenerii și prietenii lor de la „N. Bălcescu”.   
Invitata de onoare a Zilelor școlii a fost și la cea de-a X-a ediție, solista Larisa Oros, fostă elevă a școlii, devenită „pedagogistă”.
Acțiuni multe și antrenante
După momentul de suflet și culoare, elevii au pornit, în valuri, să viziteze expozițiile din laboratorul de chimie și din holul de la etaj. Parcurgând cu privirea întreaga agendă a săptămânii, ne-au reținut atenția nenumărate activități: vizite la Grădina Zoologică, în Turnul Primăriei Oradea și la Centrul „Curcubeu”, excursii la Peștera Urșilor și la Remeți, în Maramureș și la Jibou, concursuri și expoziții, teatru de păpuși, Cercul de lectură, concurs de creație, concurs de fizică, Mesaje eco de Ziua Mondială a Mediului, recitări (Poezia mea preferată), demonstrații de acordare a primului-ajutor, întreceri sportive și desene pe asfalt, Ziua familiei frenetice și comunică științifice…
Așa după cum spunea doamna director Adelina Iacob, „Zilele școlii” au fost centrate pe elevi, ei fiind protagoniștii și sărbătoriții manifestărilor. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!” 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:08:12 Ora standard a Europei de Est