Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A învățat bine și a câștigat două telefoane inteligente

La cea de-a II-a ediție a concursului „Învață bine”,

A învățat bine și a câștigat două telefoane inteligente

Ileana Pop, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, a câștigat locul întâi la disciplinele geografie și matematică, la concursul „Învață bine”, organizat de Asociația Piticot.

Ileana este doar una dintre cele trei persoane dublu premiate în cadrul concursului școlar.
Câștigătorii concursul „Învață bine”, aflat la cea de-a II-a ediție, au fost premiați vineri, 7 iunie 2013, la Hotel Ramada Oradea. Ceilalți doi dublu laureați sunt Alin Malița, elev în clasa a V-a la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller, care s-a clasat pe primul loc la limba română (câștigând un smartphone) și pe poziția secundă la matematică (fiind recompensat cu o vizită la ZOO, în Ungaria). Rejto Regina, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” s-a situat pe locul III la istorie și tot pe locul trei și la limba germană, având astfel posibilitatea de a petrece două zile, cu întreaga familie, la aquapark, în Băile Felix. Rejto Regina a participat pentru a doua oară la concursul organizat de către Asociația Piticot, aceasta fiind motivată in special de dorința de a-i ajuta pe copiii săraci și bolnavi înscriși în asociație. „Eleva înțeles că dincolo de a le oferi premii, concursul le-a dat tuturor elevilor posibilitatea de a contribui in mod direct la schimbarea în bine a vieților unor copii bolnavi. Banii strânși prin intermediul taxei de  participare la concurs au fost direcționați către Andreea Iosif, o fetiță care suferă de Sindromul Down, hidrocefalie, tetrapareză spastică și de epilepsie și care în prezent se tratează la Constanța, și către Darius Bițiș, un băiețel de 1 an și 3 luni din localitatea Sintelec, care suferă de palatoschizis, gură de lup, și care necesită o intervenție chirurgicală la Cluj-Napoca”, a spus Denisa Hora, director organizare evenimente în cadrul Asociației Piticot.
Inteligență și responsabilitate socială
Cea de-a II-a ediție a Concursului Județean „Învață bine” a fost organizată cu scopul de a dezvolta spiritul competițional la elevi și pentru a crește interesul elevilor si profesorilor pentru învățare și pentru implicare în activități de voluntariat/proiecte sociale/ umanitare. Dacă la prima ediție, concursul s-a adresat numai elevilor din clasele de gimnaziu, de această dată, șansa de a-și testa cunoștințele în scop umanitar le-a fost acordată și elevilor din clasele I-IV.
Peste 280 de elevi s-au întrecut astfel la cele șapte discipline dedicate claselor V-VIII (Lb. română, Lb. engleză, Lb. germană, Matematică, Istorie, Geografie, Biologie) și la cele două discipline dedicate claselor I-IV (Lb. română și Matematică). Concursul s-a ținut în 23 aprilie 2013 în 6 centre de examinare: C.N. „I.Vulcan”, L.T. „A. Lazăr”, Șc. Gimnazială „Dacia”, Lic. T. „O. Ghibu” și Șc.Gimnazială „Oltea Doamna”, iar elevii participați au provenit din mai multe școli din județ. La clasele I-IV, premiile oferite au fost următoarele: o pereche de role (locul întâi), o intrare la Zoo în Ungaria
(locul II) și o zi cu familia la Aquapark President în Băile Felix (locul III). La clasele V-VIII, câștigătorii au fost recompensați cu smartpone-uri (locul I), o intrare la Zoo în Ungaria (locul
II) și o zi cu familia la Aquapark President în Băile Felix (locul trei). Toți concurenții au primit câte o diplomă de participare.
Mulțumiri spnsorilor
Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media, care au înțeles necesitatea implicării în sprijinirea Concursului „Învață bine”- ediția a II-a: Selgros Cash& Carry, Aqua Park President, Sosto Zoo Niyregyhaza, Hotel Ramada Oradea, Ideart, Solution 4U, Dragon Star, Bella Romania, Cofetăria Scala, Ovidan.ro, Oradea.net, Oradeahub.com, oradea-online.ro, oradeapress.ro, Radio Transilvania, 24 FUN, 18tabu, Antena 1 Oradea, bihorstiri.ro, Crișana, Bihon.ro.
Echipa de proiect
Din partea Asociației Piticot: director organizări evenimente – Denisa Hora, manager Marketing, Oprean Iulia – voluntar, Ariadna Macrea – asistent director; din partea Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, profesorii: Oprean Flavia, Crăciun Alexandrina, Mihincău Dana, Chirilă Adriana, Negruț Margareta, Ganea Daniela, Iovan Emilia, Lucaciu Maria, Donca Maria, Sabău Lavinia; din partea Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” – Bubela Carmen.
Ariadna Macrea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:26 Ora de vară a Europei de Est