Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă expoziție de artă contemporană la I.C.R. Stockholm

Joi,

O nouă expoziție de artă contemporană la I.C.R. Stockholm

Joi, 13 iunie 2013, se deschide la Institutul Cultural Român de la Stockholm expoziția de artă contemporană She – A Factory, concepută de curatorul britanic Benjamin Fallon. Expoziția este o colaborare între I.C.R. Stockholm și programul CuratorLab din cadrul Konstfack University College of Arts, Crafts and Design din Stockholm.

Expoziția She – A Factory aduce laolaltă lucrările a patru artiști și colective artistice internaționale – Biroul de Cercetări Melodramatice din România, Marika Troili din Suedia, Auto Italia South East, Torsten Lauschmann și John Russell din Marea Britanie. Lucrările expuse au în comun interesul pentru analizarea anxietății generate de presiunea continuă de a presta, determinată de disiparea granițelor dintre muncă și viața privată.
Odată cu intrarea lumii occidentale în era post-industrială, modelul fordist de producție a fost fie externalizat către cel mai ieftin ofertant, fie înlocuit de mașini. Prin urmare, procesele prin care se creează produsele și valoarea comercială s-au transformat și ele, munca a devenit din ce în ce mai abstractizată, iar angajatul se vede nevoit să-și vândă propria interioritate. Această schimbare co-există și este legată de dezvoltarea unui număr de tehnologii, cum ar fi World Wide Web-ul, care implică ideea de conexiune constantă. Aceste tehnologii s-au răspândit rapid, migrând de la locul de muncă, acasă, în buzunarele noastre, iar acum chiar în câmpul vizual. Procesul a dus însă la un val de epuizare. Psihicul uman este întins la maximum sub presiunea continuă de a rămâne vizibil, generată de factori precum utilizarea butonului „Like”.
Auto Italia South East este o organizație condusă de artiști, fondată în 2007 de Kate Cooper, Amanda Dennis și Richard John Jones. Organizația comisionează și produce lucrări noi, în colaborare cu un număr tot mai mare de artiști, oferind un cadru pentru dezvoltarea unor abordări noi în practica expozițională. Totodată organizația dispune de propriul spațiu de expoziție în Londra.
Biroul de Cercetări Melodramatice este o instituție înființată în 2009 de artistele Irina Gheorghe și Alina Popa, care se definește prin interesul pentru realitățile sociale și politice. Biroul a contribuit la mai multe proiecte colective, precum ArtLeaks, Candidatura la președinție și Bezna zine. Irina Gheorghe și Alina Popa au studiat pictura și fotografia la Universitatea de Arte din București, având expoziții, intervenții, performance-uri și seminarii la București, Sibiu, Zurich, Viena, Berlin, Bari, Brno, Chișinău etc.
John Russell se folosește de programe de editare 3D pentru a realiza fotografii și lucrări video de dimensiuni mari, încărcate cu imagini în culori vii, halucinante. Dintre expozițiile sale recente menționăm Angel of History / I can see for miles, Focal Point Gallery, Southend; A Dying Artist, ICA London; The Dark Monarch, Tate, St Ives. John Russell locuiește și lucrează la Londra.
Torsten Lauschmann este artist de origine germană stabilit la Glasgow. A expus printre altele la Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh; Art Basel Miami Beach, Miami; ICA, Londra și Arnolfini, Bristol. A fost recompensat și nominalizat la mai multe premii artistice din Marea Britanie. Dintre expozițiile recente numim Startle Reaction, Dundee Contemporary Arts; Alice in Wonderland, Tate Liverpool și itinerată; The Darker Ages, Mary Mary, Glasgow.
Marika Troili locuiește și lucrează la Stockholm. A absolvit programul masteral al Royal Institute of Fine Arts, Stockholm în 2012. În lucrările sale, Troili scoate la lumină absurditatea „realității” și a cotidianului, precum și dimensiunea politică a ceea ce pare a fi apolitic. De exemplu, în ultimii doi ani a urmărit și a interpretat critic în lucrările sale restructurarea Serviciilor Poștale Suedeze. Dintre expozițiile recente menționăm Taking Time, Akademija Gallery, Vilnius; Cosmotopia, Batiment d’art Contemporain BAC, Geneva.
Acest eveniment face parte din proiectul curatorial You Are Just in the Middle of the Beginning, în care Benjamin Fallon explorează temporalitatea momentului prezent, oferind o atenție specială relației dintre tehnologie și politică, precum și felului în care acestea influențează percepția noastră asupra timpului. http://www.m-o-t-b.net
Simona Buzatu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:35 Ora de vară a Europei de Est