Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Zilele școlii” la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi”

Joi și vineri

„Zilele școlii” la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi”

Joi și vineri (6 – 7 iunie 2013), la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi” din Oradea s-au sărbătorit „Zilele școlii”, la cei 65 de ani de existență a unității de învățământ.

Joi dimineața, la deschiderea festivă a manifestărilor, gazdele au fost onorate de prezența la festivități a președintelui Consiliului Județean Bihor, dl profesor Cornel Popa, a unor foști și actuali inspectori școlari generali, Ioan Chelemen și Ioan Șereș, Ioan Nicolae Avram, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dna inspector școlar de specialitate Alina Vese, doamna profesor univ. dr. Florica Orțan, directorul D.P.P.P.D. din cadrul Universității Oradea, alte cadre didactice cu funcții de răspundere și specialiști de la școli și instituții partenere, foști directori ai școlii, alți invitați.
În cuvinte de aleasă simțire, doamna director, prof. ing. Ileana Varga, a marcat cu emoție în glas împlinirea celor 65 de ani de existență a școlii, evocând și rememorând drumul devenirii și misiunea nobilă încredințată dascălilor săi. Dacă în 1948, școala era un centru de reconversie profesională, astăzi vorbim de liceu tehnologic, cu 11 clase de învățământ special și tot atâtea clase de învățământ de masă, cu un total de 346 de elevi.
Consecvent susținător al învățământului, dl președinte Cornel Popa a dorit să se știe că va fi și în continuare cel mai apropiat și mai devotat susținător al școlii și al dascălilor săi. E vorba, la domnul președinte, de chemarea, de dragostea cea dintâi, de glasul profesiei de dascăl care îl urmărește peste tot, chiar și în parlament. „Acum și aici, mă angajez public să fiu cât se poate de mult un sponsor cu inimă largă al dumneavoastră”, a spus în încheierea intervenției sale dl președinte Cornel Popa.  
Cunoscând istoria și realitățile devenirii școlii, vorbitori avizați, precum: directorul D.P.P.P.D., doamna prof. univ. dr. Florica Orțan și doamna prof. Doina Bunea (fost director al școlii), dl prof. Ioan Chelemen, au făcut aprecieri pozitive la adresa colectivului de cadre didactice și a conducerii școlii, dar, dl Ioan Chelemen nu e de acord cu supralicitarea făcută de minister în „arborarea” denumirii de liceu tehnologic unor școli care, în esență ar trebui să rămână fidele menirii lor de profesionalizare. „Aceasta trebuia să rămână școală profesională, nu de doi-trei ani, ci de patru ani. Pentru că activitatea educativă și instructivă cu acești copii e nevoie să fie mai mult prelungită. Am mers mai departe și l-am rugat pe Cornel Popa să se gândească la doi oameni care sunt niște puncte de reper în învățământul bihorean: Viorica Piscoi și Ioan Comănescu (numele lor să fie dat unor școli).
Moment artistic de calitate
La încheierea festivității, am avut parte de un moment artistic de calitate, susținut de corul veteranilor „Traian Moșoiu”, dirijat de dl prof. Ioan Fluieraș, de Dana Jurjuț, elevă a Colegiului Național „Iosif Vulcan”, devenită de câțiva ani o solistă îndrăgită de muzică populară, muzică pe care o interpretează cu sensibilitate și talent; Romina Suciu – o  steluță de 10 anișori, care a cântat dumnezeiește, spre încântarea generală și Ansamblul profesionist „Bihorul”, cu dansuri populare, coordonat de dl Ioan Silaghi. Gazdele au prezentat o paradă a coafurilor, iar grupul artistic „Lioara”, un „buchet” de cântece.
Ziua porților deschise
Manifestările primei zile au continuat cu vizitarea școlii și a expoziției didactice, iar elevii au participat la concursuri școlare.
Ziua de vineri a fost gândită cu deschidere spre exterior, ca o zi a porților deschise, pentru prezentarea școlii și a ofertei educaționale absolvenților de clasa a VIII-a.
Tot vineri, a avut loc premierea concursurilor școlare. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Zilele școlii” la Liceul Tehnologic „Ioan Bococi”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:52 Ora de vară a Europei de Est