Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”

„Putem fie să începem să muncim la fel de mult precum chinezii, fie în curând toți vom munci pentru chinezi"(1)

Rezumat. În perioada 12-23 mai 2013, împreună cu domnul Acad. Florin Gheorghe Filip, Doctor Honoris Causa al Universității Agora, am efectuat o vizită de lucru în China, la invitațiile profesorilor chinezi Yong Shi, prodecan la School of Management, University of Chinese Academy of Sciecences (UCAS) din Beijing (unde am prezentat, marți-14 mai, prelegerea invitată „From Kevin to Zadeh: Hard Computing vs. Soft Computing (2) și am obținut titlul de profesor asociat pentru perioada 2013-2016(3)) și Gang Kou, decan la School of Business Administration, Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) din Chengdu (unde, duminică - 19 mai, am susținut de asemenea o prelegere invitată pe o temă similară și am încheiat un protocol de colaborare cu această instituție, în calitate de rector al Universității Agora). În perioada 15-17 mai, ca invitați VIP, am participat la conferința internațională Information Technology and Quantitative Management (ITQM 2013), la Suzhou, unde domnul Acad. Filip, Președintele Secției „Știința și Tehnologia Informației” a Academiei Române, a susținut o lucrare invitată (primind premiul „Walter Scott jr. Award” pentru contribuții deosebite la dezvoltarea tehnologiei informației), iar subsemnatul am organizat și condus o sesiune specială a conferinței, intitulată „Soft Computing and Quantitative Management”.
Ca program social, după sosirea la Beijing (un oraș cu o populație mai mare 25 milioane de locuitori, unde ne-a preluat din aeroport ZhuoFan Yang, o doctorandă a prof. Yong Shi),  în 13 mai p.m. am vizitat Palatul de Vară, iar în 14 mai a.m. ne-am plimbat prin Orașul Interzis din fața celebrei (prin evenimentele din vara anului 1989) și uriașei (800 m x 500 m) Piețe Tiananmen din Beijing. În data de 17 mai am vizitat Parcul Industrial din Suzhou, în 18 mai am vizitat Rezervația Urșilor Panda din Chengdu (Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding), în 19 mai am vizitat Wu Hou Shrine (Memorial Temple of Marquis Wu), iar în 21 mai ne-am deplasat din Chengdu, cu mașina, spre munții Emei(4).
. În drum spre munți am poposit pe un vapor de pe fluviul Yangtze (care în chineză înseamnă „fluviul lung”, are peste 6.000 km). Cu ajutorul unei șalupe ne-am deplasat în fața statuii Leshan Giant Budda(5), un monument gigantic sculptat direct în stâncă, de înățimea unui bloc de 24 de etaje, iar pe platforma de deasupra capului se află un templu buddist.
Ca ospitalitate, am fost copleșiți de onoarea și favorurile care ni s-au acordat. Gazdele ne-au achitat toate cheltuielile de transport: avion București–Beijing și retur, avion Suzhou-Chengdu (cursă internă de cca. 3 ore de zbor), avion Chengdu- Beijing (cursă internă de cca. 3 ore de zbor), tren ultarapid (capabil să depășească 400 km/oră) de la Beijing la Suzhou (700 km), metrou și taxiuri în Beijing și mașină cu șofer și ghid în Chengdu. De asemenea, am fost cazați numai la hoteluri de 5 stele, tot pe cheltuiala gazdelor: Beijing Jade Place Hotel(6), World Hotel Dushulake Suzhou(7), Renhe Spring Hotel Chengdu(8) și Honghushan Hotel în Emei(9).
Mesele, extrem de bogate și variate, din bogăția culinară tradițională chinezească, obișnuite și cele protocolare, au fost de asemenea achitate de generoasele noastre gazde.
Cuvântul cheie „Curățenie”. Am scris intenționat cu „C” mare. M-a impresionat în mod deosebit curățenia, peste tot „ca-n farmacie”, începând din aeroport, din capitala Beijing și până în vârf de munte, la peste 3000 m. Chinezii, probabil și datorită educației comuniste persistente, sunt extrem de disciplinați. E clar că fără disciplină nu se poate menține curățenia, dar și administrația joacă un rol extrem de important. Peste tot există toalete publice, dotate la ultimele standarde de igienă (robinete cu senzori, săpun lichid și șervețele), la care accesul publicului este gratuit. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă 10% din locuitorii Beijingului, adică un număr mai mare decât populația Bucureștiului,  n-ar avea într-o zi bănuți să intre la o toaletă publică? Măturătorii de stradă mătură și culeg doar frunzele copacilor, căzute de pe marginea drumurilor, deoarece nimeni nu aruncă mizerie pe stradă. Începând cu ieșirea din aeroport, unde avea voie să vină, la rând, doar câte un taxi la care se ducea doar un singur grup de oameni care erau împreună, nu am văzut înghesuială în mijloacele de transport (autobuze, metrou și trenuri  metropolitane de suprafață). La intrarea în stațiile de metrou și în gară se face scanarea bagajelor și control corporal, la fel ca în aeroporturi. Toată lumea stă disciplinată la rând, oriunde este nevoie. Din acest motiv nici nu se stă mult la rând. La metrou, de exemplu, trenul oprește cu ușa exact în dreptul unui desen de pe peron, pe care apare un culoar cu o săgeată pentru coborâre, iar lateral două săgeți pentru urcare. Călătorii care doresc să urce, așteaptă liniștiți, aliniați în șir indian peste săgețile de urcare și urcă doar după ce nu mai coboară nimeni. Un angajat, în uniformă și înarmat cu un fluier, nu mai permite urcarea după ce a fost semnalat, electronic, faptul că a fost atinsă capacitatea de transport în condiții optime. Nimeni nu se mai înghesuie să urce, se așteaptă trenul următor, care sosește în câteva minute. Traficul auto în Beijing se desfășoară în general pe drumuri metropolitate cu 4 benzi pe sens, cu intersecții supraetajate. Nu există sensuri giratorii, iar semafoarele sunt evitate la maximum. Șoferii claxonează des, dar nu ca să-și  înjure partenerii de trafic, ci doar să-i atenționeze că schimbă banda. În cele 10 zile petrecute în Beijing, Suzhou și Chengdu, nu am văzut nicio ciocnire sau un ambuteiaj în trafic. În ciuda crizei de spațiu, care se rezolvă prin construcții de 24-30 de etaje, există foarte multe spații verzi și copaci. Nicăieri n-am simțit că aerul ar fi irespirabil. Nu cred că multe țări europene, dintre cele mai civilizate, se pot lăuda cu o curățenie de nivelul celei din China.
Prof.univ.dr. Ioan Dzițac,
Rectorul Universității Agora
[1] http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/18/michael-gove-longer-school-day-holidays
[9] http://www.travelchinaguide.com/hotel/hongzhushan-hotel-emeishan.htm
În Foto 1. Yong Shi, Florin Filip, ZhuoFan Yang și Ioan Dzițac la Palatul de Vară din Beijing (13 mai 2013)
Foto 2. Ioan Dzițac, Liang Xu, Gang Kou și Florin Filip (19 mai)
Foto 3. Spre un restaurant din Beijing, după susținerea lucrărilor invitate la Universitatea Academiei Chineze.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 22:46:16 Ora de vară a Europei de Est