Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școli europene pentru ape curate

Alături de 200 de școli din 8 țări europene

Școli europene pentru ape curate

Elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „ Nicolae Bălcescu” din Oradea, coordonați de prof. Simona Mihalca, au răspuns pozitiv invitației lansate de a fi parteneri în cadrul Proiectul Școlar Internațional „Școli europene pentru ape curate”, alături de 200 de școli din 8 țări europene.

Acest proiect este coordonat și dezvoltat de Echipa Programului Eco - Schools din Slovenia, în cooperare cu WWF Austria.  În România coordonarea proiectului aparține Centrului Carpato – Danubiano de Geoecologie (C.C.D.G.).
Fiecare țară va selecta primele cinci cele mai bune proiecte și va alege câștigătorul dintre acestea. Proiectul câștigător va fi prezentat la finalul evenimentului în orașul Bled, din Slovenia, cu prilejul BMV Clean Water Business and Diplomatic Regatta, în perioada 21-22 iunie 2013.
În cadrul acestui program, elevii clasei a IV-a C s-au înscris cu proiectul „Crișul Repede – apă, aer, viață”. Proiectul se dovedește a fi o piatră de temelie în educația ecologică a elevilor și o provocare pentru factorii comunitari implicați în problemele de protecție a mediului, un semnal de alarmă pentru locuitorii orașului Oradea, și pentru toți cei care pot să salveze una din cele mai importante resurse ale Terrei, APA.
Activități în cadrul proiectului:
1. Vizită și întâlnire cu specialiști de la  Administrația Bazinală de Apă Crișuri;
2. Întâlnire cu specialiști ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și organizarea de activități de curățare a ecosistemului din zona Crișului Repede (orașul Oradea);
3. Conceperea unor îndemnuri de economisire a apei și expunerea lor la vedere lângă sursele de apă, în puncte forte cu cel mai mare impact (lângă chiuvete și țâșnitori…);
4. Confecționarea ecusoanelor, a  fluturașilor de avertizare și distribuirea lor;
5. Realizarea expoziției cu desene tematice;
6. Realizarea unui album cu desenele copiilor și cele mai importante mesaje pentru omenire cu privire la necesitatea protejării apelor.
„În urma activităților desfășurate, am realizat dezvoltarea unei atitudini pozitive privitoare la folosirea și păstrarea nealterată a surselor de apă din Oradea. Elevii au observat unele probleme de poluare și degradare a apelor, depozitarea haotică, necivilizată a gunoaielor. Totodată și-au format deprinderea de a folosi eficient resursele de apă existente pe teritoriul orașului Oradea, conștientizând că apa potabilă este o resursă epuizabilă”, ne-a declarat, ieri, de Ziua Mediului, coordonatorul de proiect, dna prof. Simona Mihalca.
Coordonatorul de proiect dorește să mulțumească pe această cale partenerilor, celor care s-au implicat în derularea proiectului: dna Anca Mihociu, responsabil cu proiectele educative la Administrația  Bazinală de Apă Crișuri „care ne-a invitat la instituția pe care o reprezintă. Aici au avut loc discuții despre conservarea, protecția și utilizarea optimă a resurselor de apă”; dna ing. Loredana Þîrț, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, „care a realizat un experiment în urma căruia elevii au observat cum se poluează apa și care sunt efectele poluării apei. Totodată, a prezentat elevilor un material despre fenomenul de poluare a apei, filmulețele „ Flopi și apa”, „Animale de apă”;
părinții elevilor clasei și cadre didactice din școală care s-au implicat (dna prof. Alina Deliman – coordonator al Programului mondial „Eco-Școala”). În urma activităților desfășurate, se vede în comportamentul elevilor o schimbare pozitivă de atitudine în ceea ce privește economisirea apei și păstrarea curățeniei, îndemnarea colegilor și a membrilor familiei să economisească și să protejeze apa”, a conchis dna prof. Simona Mihalca. (Ov. Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:03 Ora de vară a Europei de Est