Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina

Miercuri, lansare de carte la C.C.D.

„Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina

Ieri (miercuri, 5 iunie 2013), de „Ziua Învățătorului” - se spune, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost lansată cartea unui dascăl, „Poezii pentru cei mici”, a educatoarei Cristina Oros.

Din prezentarea făcută de doamna profesor Carmen Bodiu, directorul C.C.D., am realizat că avem de-a face cu o izbutită operă dedicată celor mici, sensibili și frumoși, experiența și talentul doamnei educatoare în versificație dând strălucire și valoare poeziilor. Sunt versuri, cuvinte potrivite, cum ar spune Arghezi, care exprimă adevăruri din poveștile cunoscute, din universul copiilor, adaptate vârstei lor, dar și realităților cotidiene.
Lecția iubirii
„Fiecare lansare de carte, aici, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor este o sărbătoare. Împreună trăim simplu și curat, emoția vie prilejuită de apariția unui alt produs destinat cadrelor didactice și copiilor. Dincolo de aspectul noutății editoriale ne bucură faptul că tot mai multe cadre didactice  aleg să împărtășească în marea familie a dascălilor, experiențe, sentimente, trăiri, dintre cele mai alese, inspirate de activitatea la clasă, muncă ce presupune în aceeași măsură pricepere, sârguință, devotament și sensibilitate. De cele mai multe ori pe cursul diferit al evoluției fiecăruia dintre noi, experiențele personale și cele profesionale se îmbină, rolurile pe care ni le asumăm în cel mai conștiincios mod cu putință, cunosc un transfer de substanță și ne trezim, fără să ne dăm seama, în postura de educatori acasă și cea de părinți la locul de muncă. Cred că acest fapt demonstrează modul în care am înțeles să ne îndeplinim misiunea, certitudinea faptului că în absența implicării afective nu vom putea ajunge niciodată la mintea și sufletul copilului, nu vom putea construi modele, lăsând repere de urmat, și deci toată priceperea dobândită în urma studiului metodic, rămâne un teren arid. Am spus de multe ori că educația se face cu sufletul, din clipa în care puiul de om trece pragul instituției de învățământ, preșcolar, primar, gimnazial și până în momentul desprinderii de sistemul de educație, urmând să aplice toate cele dobândite într-o nouă etapă a devenirii lui. Că viața întreagă constituie un șir neîntrerupt de lecții, este adevărat. Că educația ar trebui să reprezinte nu scopul, ci orizontul oricărei ființe umane, este tot adevărat. Dar, rămânând în sfera aforismelor lui Nicolae Iorga, aș dori să menționez că, școala, și când spun școala, înțeleg orice instituție de învățământ, ca și cadru formal al educației, este locul în care Binele, Frumosul și Adevărul stau în scaune de piatră ca zeii, iar misiunea noastră în acest context este aceea de a forma și de a dărui societății Oameni cultivați: „Un om cult, este înainte de toate, o minte deschisă către bunătate și frumusețe”. (N. Iorga)
Dna Oros Cristina, ne oferă în volumul „Poezii pentru cei mici” lecția iubirii pentru om, cu frumusețea, bunătatea și gingășia celui care și-a asumat pe rând toate rolurile, acela de părinte și educator, în cel mai expresiv mod cu putință, prin intermediul căruia profesia devine măiestrie didactică, iar intensitatea simțirii - artă.
Răsfoind paginile cărții pe care o lansăm azi, vom descinde în universul miniatural, reînsuflețit printr-o gamă infinită de culori și nuanțe, ce arborează în loc de drapel, curcubeul copilăriei. Aici, în „Lumea boabei și a fărâmei” (T. Arghezi) nu există restricții ori alte repere limitative. Tuturor ne e îngăduit, o clipă, să ne oprim: să ne umplem de senin, respirând aerul curat al grădinilor primordiale, să redescoperim oaza inocenței de mult uitate, să ne întoarcem spre veșnicul copil din noi, lăsându-l să se scalde în izvoarele de argint ale viselor, acolo unde se naște poezia, și-apoi primeniți să mergem mai departe…”
Am citat din cuvântul doamnei director.
Și de această dată, distinsul profesor de limba și literatura română nu s-a mulțumit doar cu a recenza cartea, ci ne-a oferit o veritabilă analiză literară, pe textul cărții.
O viitoare lansare la Marghita
În luările de cuvânt, vorbitorii au evidențiat valoare educativă și actualitatea versurilor, forța lor sugestivă și adevărurile exprimate. Autoarea a regretat mult faptul că nici o colegă din zona Marghitei nu a reușit să ajungă la lansare. S-au invocat tot felul de scuze și de circumstanțe, dar, efectiv, Cristina s-a simțit stingherită și afectată sufletește. Doamna inspector școlar de specialitate Voichița Vancu, vocea autorizată a dascălilor din sistem, a coborât aproape de universul celor mici, intuind reacția lor la auzul versurilor și apreciind impactul lor asupra celor mici. Domnia sa i-a sugerat Cristinei să organizeze o lansare de carte și la Marghita, la Centrul „C.R.E.D.”
Cristina, cu sau fără participarea colegilor, cartea ta este o reușită care va fi bine primită de cei mici, iar pentru dascăli, ea este un bun necesar, care îi scutește să-și mai bată capul să inventeze sau să improvizeze, având în față cele mai potrivite versuri pentru a-i impresiona pe cei mici! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:10 Ora de vară a Europei de Est