Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Și la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (se) nasc poeți!

O sărbătoare a spiritului în clasa doamnei profesor Laura Vonea

Și la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (se) nasc poeți!

Marți (4 iunie 2013), clasa doamnei profesor Laura Vonea, de la „Oltea Doamna” era în sărbătoare.

Fiecare elev avea pe bancă un buchețel de flori, iar tabla înflorise cu desene - dedicații pentru Ruxi. Nu mi s-a dat să văd încă atâta unitate de simțire la niște copii de clasa a III-a. Cu toții străluceau în cumințenia lor în așteptarea evenimentului.
Pe „Tărâmul rimelor
„Dragi copii, stimați invitați,
E sărbătoare în clasa noastră, așa cum se poate observa pe fețele copiilor noștri, în clasa care este în sărbătoare astăzi, cu tabla „înflorită”. Ceea ce din clasa întâi încerca să înjghebe Ruxandra, astăzi, a devenit realitate. Da. Avem în fața noastră un ghemotoc de om, atent, cuminte și sensibil, care, la cei 9 anișori, a reușit să scrie prima ei carte, „Tărâmul rimelor”. Îmi amintesc de primul său manuscris. Erau niște foi albe, pe care, cu siguranță, vi le amintiți și voi, dragilor. Ni le-a plimbat prin clasă de foarte multe ori, arătându-ne, de fiecare dată, ce a mai adăugat. Câte o gâză, mai mică, mai mare, cu familia ei, fluturași, mămăruțe, indicându-ne pe fiecare pagină ce-a desenat. Erau niște foi albe, cu încercări îndrăznețe, pe care, din când în când, ni le aducea la școală să le vedem. De-atunci mi-am dat seama că Ruxi e un talent înnăscut. A dovedit-o și la crearea de mici texte la orele de limba română, încă din clasa întâi. Și apoi continuând cu atâtea compuneri la limba română… Acum, în această carte, alături de rimele sale, se află și desenele sale. Ruxandra mă surprinde plăcut, nu numai la creație, la limba română, ci și la desen, la abilități practice, după cum ați reușit și voi să o cunoașteți de-a lungul celor trei ani petrecuți împreună. De asemenea, și la celelalte discipline de învățământ, la matematică, unde, știți prea bine ce rezultate frumoase a avut. La concursul „Lumina Math” - locul I, alături de Mihai, la concursul Gordius, locul II, pe primul loc fiind Alex Rusu, și la ultimul concurs foarte important la nivelul claselor a III-a, la olimpiada județeană de matematică, unde a obținut locul I, din cei 41 de copii participanți. Te felicit, Ruxandra, pentru tot ceea ce prin muncă ai realizat. Îi felicit și pe minunații tăi părinți, pe mămica ce te sprijină așa de mult în tot ceea ce faci. Sunt mândră că te am elevă și îți doresc succes în continuare!”
După doamna învățătoare, a vorbit despre Ruxandra și cartea sa, doamna profesor Adela Porge (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, fost inspector școlar de limba română). „Locuind pe aceeași scară de bloc, Ruxandra a crescut sub ochii mei. Iar legat de cartea pe care a scos-o, nu am decât cuvinte de laudă. Vreau să spun că din punctul meu de vedere o situez, oarecum, în continuarea a ceea ce era în perioada modernistă, și voi o să învățați mai târziu, Ion Barbu, și dl profesor știe (e vorba de dl director Mircea Mitran, profesor de matematică, prezent la eveniment – n.n.) că numele adevărat al lui Ion Barbu este Dan Barbilian și este poetul (matematician) care, scriitorul care, a făcut și literatură, din dorința de a-i demonstra prietenului său, bunului său prieten, criticul Tudor Vianu că poate face și literatură. Exact așa, colega voastră, Ruxandra, îmbină armonios literatura cu matematica, respectiv cuvintele cu cifrele”, a spus doamna profesor Adela Porge. Despre Ruxi, au vorbit apoi câte un reprezentant din partea băieților și a fetițelor (Alex și Aida). Aprecieri laudative au avut la adresa Ruxandrei și cei doi directori prezenți la manifestare (domnul director Mircea Mitran și doamna director adjunct, profesor dr. Liliana Bocoi) pentru premiul I pe care Ruxandra Tripa l-a adus pentru Școala Gimnazială „Oltea Doamna” de la olimpiada județeană de matematică. Răsfoind cartea, dl director Mircea Mitran avea să exemplifice prezența matematicii în versurile Ruxandrei: „Înmulțirile-s ușoare/ Când ele-s cu doi/ Dar când număru-i mai mare/ Este mai greoi!”
„ Voi să nu vă speriați, când veți citi acest catren. Matematica e ușoară și frumoasă dacă învățați zi de zi. Și o să ajungeți să luați premiu ca și ea”, a conchis domnul director. Pentru Ruxandra, fiecare coleg a pregătit câte un buchețel de flori, iar Ruxi i-a răsplătit pe fiecare cu câte o carte cu dedicație. Sărbătoarea a continuat cu un moment „dulce”, dar parcă cei mai mulți erau fascinați de darul primit. Unii păreau electrizați de cartea Ruxandrei și nu le venea să-și întrerupă lectura, deși în spatele clasei îi așteptau prăjiturile și sucul.
 Cartea Ruxandrei conține 60 de poezioare despre plante (flori) și animale, anotimpuri, ape, ploaie și soare, sportivi și vrăjitoare, „Boierul și rața”, „Paștele”, „Înghețata”, „Scrisul”, „Matematica”, Poezia”, „Bradul de Crăciun”, „Zmeurica și pepenele”, „Iarmarocul”, „Croitoreasa”, „Dorința băiețelului”…
În Prefața cărții (intitulată Argument), doamna profesor Adela Carla Porge consideră că Ruxi a avut mult curaj, dar nu numai, „atunci când a așternut pe foile albe ale unei agende uitate undeva pe un raft într-o bibliotecă din „camera mică” niște versuri care reflectă toate simțămintele și trăirile sale”… Tot universul unui copil sensibil, am spune noi, dornic să depășească barierele copilăriei și să urce trepte mai înalte decât propria creștere, în dorința de a escalada Everestul matematicii și poeziei, pentru a respira aerul pur, nepoluat al universului pe care îl vrea tot la picioarele sale. Ambiția Ruxandrei este să îngenuncheze totul de dragul frumosului, al științei și al copiilor, care trebuie să trăiască într-o lume curată, nepătată și nepoluată! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (71 de poze), accesați Galeria foto: Și la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (se) nasc poeți!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:16 Ora de vară a Europei de Est