Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Celebrarea a 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

Marți, în Aula Magna

Celebrarea a 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

În Aula Magna a Universității din Oradea, marți, 28 mai 2013, a avut loc marcarea și sărbătorirea a 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea.

În deschiderea festivității, dl prorector Sorin Șipoș a mulțumit celor prezenți la manifestare, evocând adevărata dimensiune a evenimentului.
„Vă mulțumim tuturor celor care astăzi sunteți prezenți alături de membrii corpului profesoral de la Universitatea din Oradea, la sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior, a Institutului Pedagogic de 3 ani din Oradea.
Aniversarea nu este doar un moment de sărbătoare, ci are mult mai multe semnificații. Edificarea unei universități este un proces dificil, anevoios, realizabil cu mari eforturi intelectuale și umane. În consecință și Universitatea din Oradea, asemenea catedralelor medievale, s-a construit în durată lungă, în urma eforturilor a generații de profesori. Sărbătoarea de astăzi reprezintă implicit și omagierea celor care și-au legat numele de înființarea și dezvoltarea universității noastre. Este apoi un moment potrivit de a mulțumi celor de astăzi, colegilor noștri, de la asistenți la profesori, colaboratorilor, personalului auxiliar și administrativ, care în condiții nu întotdeauna prielnice fac eforturi deosebite pentru a face performanță în învățământ și cercetare. Le mulțumim studenților, partenerii noștri, care au ales Universitatea din Oradea pentru a se specializa și perfecționa.
Aniversarea de astăzi este și un moment de bilanț și în egală măsură de reflexie asupra viitorului învățământului din România, în general, și al Universității din Oradea în mod special”.
Actuala conducere a Universității din Oradea își dorește să construiască pe verticală
În cuvântul său, dl rectorul Constantin Bungău a vorbit despre jubileul universității și marcarea acestui moment aniversar, făcând o prezentare a istoricului instituției de învățământ superior, dar și o evocare a prezentului și a preocupărilor pentru viitorul acestei instituții.
„La aproape trei decenii, reînvie învățământul superior la Oradea, înființându-se Institutul Pedagogic de 3 ani, prin Ordinul Ministerului Învățământului Nr. 831 din 15 septembrie 1963. Deci 50 de ani au trecut de la reînființarea învățământului superior la Oradea. Apariția centrului universitar orădean era rezultatul accelerării procesului de industrializare a țării, a marelui deficit de  cadre didactice în Sătmar, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara. La început au existat patru facultăți. Începând cu 1963-1964, se înființează Facultatea de Filologie și Facultatea de Matematică - Fizică. Imediat, începând cu 1964-1965, se înființează încă două facultăți, Facultatea de Istorie – Geografie și Facultatea de Educație Fizică, toate desfășurându-și activitatea în acest campus universitar…”
În vernisajul istoric al instituției de învățământ amenajat în holul Bibliotecii universitare au fost ilustrate secvențele istorice evolutive ale universității, fiind specificate și numele rectorilor care au condus instituția de-a lungul anilor.
„Anul 2012 se caracterizează prin accelerarea procesului de întinerire a conducerii universității la toate nivelurile, reorganizarea și fixarea unor obiective pentru obținerea calificativelor de performanță. Plecând de la crezul că „vigoarea unui arbore nu este dată de numărul și lungimea ramurilor, ci de profunzimea și sănătatea rădăcinilor”, așa cum spunea, l-am citat pe Gustave Thibon, actuala conducere a Universității din Oradea își dorește să construiască pe verticală. Să consolideze profunzimea și să asigure sănătatea rădăcinilor învățământului superior în cadrul Universității din Oradea. Numai așa vom dezvolta împreună o universitate durabilă, o universitate performantă, dragi colegi și studenți”, a conchis dl rector, prof. univ. dr. Constantin Bungău.
„La ceas aniversar, viza noastră este excelența academică și de cercetare”
În continuare, dl profesor univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, a prezentat mesajul din partea Senatului.
Încadrată în spațiu și timp, datoare să răspundă comenzii sociale, instituția este privită și ancorată perfect de președintele Senatului în procesul de înnoire a societății.
„Momentul aniversar este deopotrivă unul de reflecție, de evaluare și de proiecție. Societatea în ansamblul ei se confruntă cu multiple crize. Constatăm adesea că suntem prea statici, că nu ținem pe cât ar trebui pasul cu ritmurile și nevoile lumii de azi. Cu certitudine, societatea așteaptă răspunsuri de la mediul academic în privința evoluțiilor sociale și nu numai. Dezvoltarea strategică a universității noastre vizează afirmarea ei ca instituție formativă, ca un pol de cercetare științifică, ca sursă de inovare tehnologică și nu în ultimul rând ca instanță publică în dezbaterea critică a evoluțiilor sociale, politice și economice”.
În continuarea discursului său, președintele Senatului s-a referit la performanță și finanțare (care, din păcate, merg mână-n mână), cu competitivitatea infrastructurii și calitatea resursei umane, ajungând la ținta de fiecare zi, care este „consolidarea autorității intelectuale și afirmarea ei prin expertiza în varii domenii”, dar și la viza Senatului, care este „excelența academică și de cercetare”.
Universitatea din Oradea reprezintă un punct de referință și unul de excelență
Pentru prefectul județului, dl Claudiu Pop (absolvent al acestei instituții), „Universitatea din Oradea reprezintă un punct de referință în cadrul județului Bihor, reprezintă un punct de excelență în studii, în aprofundarea studiilor și reprezintă dacă vreți cel mai important izvor pentru tot ceea ce înseamnă instituțiile publice deconcentrate ale municipiului nostru, ale județului Bihor și nu numai”.
„Universitatea este emblematică ea însăși pentru județul nostru”
La rândul său și președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, este cu sufletul aproape de această instituție, de colectivul de cadre didactice și studenți. „Noi, cu toții, reverberăm sufletește, trăim emoțiile devenirii acestei universități. Cred că ceea ce este astăzi Oradea și județul Bihor este emblematic pentru ceea ce se-ntâmplă și-n această instituție de învățământ. Universitatea este emblematică pentru județul nostru și trebuie să-i susținem în continuare eforturile”.
Ca fost student al universității și dl viceprimar Ovidiu Mureșan a avut un mesaj optimist, dorindu-și o bună colaborare cu universitatea, după protocolul de colaborare încheiat săptămâna trecută. „Conform parteneriatului, primăria și universitatea vor derula o serie de proiecte de interes comun, cum ar fi promovarea municipiului Oradea și universității pe bază de reciprocitate, dezbateri educaționale și organizare de târguri de oferte educaționale și locuri de muncă”, a spus dl viceprimar.
Placheta și Diploma aniversară „Dimitrie Gusti”
La ceas aniversar, în baza Ordinului Ministerului Educației Naționale Nr. 6.103 privind acordarea de plachete și diplome aniversare, în temeiul Hotărârii Guvernului Nr.185 din 2013, privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației Naționale, ministrul Educației Naționale și ministrul delegat pentru învățământul superior, cercetare științifică și dezvoltare etnologică emit ordinul de acordare a Plachetei și Diplomei aniversare „Dimitrie Gusti” Universității din Oradea pentru activitatea educativă desfășurată și performanțele profesionale înregistrate în cei 50 de ani de existență.
Ca absolvent al Universității din Oradea, mă alătur și eu tuturor celor care apreciază și felicită la ceas aniversar această instituție emblematică a Oradiei și Bihorului.
La mulți ani, Universitatea, Oradea!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Celebrarea a 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:14 Ora de vară a Europei de Est