Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De pe „câmpul de bătălie”, pe scena Teatrului „Regina Maria”

Vineri, eminescienii orădeni

De pe „câmpul de bătălie”, pe scena Teatrului „Regina Maria”

Și în acest an, absolvenții eminescieni au ținut să se adune pentru bilanțul final la Teatrul „Regina Maria”, ei pe scenă, în spatele „cordonului” de profesori, iar în sală, colegi mai mici, părinți, frați și prieteni…

Vineri dimineața (31 mai 2013), cei 288 de absolvenți eminescieni, din cele 10 clase (generația celui de-al 314-lea an al existenței școlii) au părăsit „câmpul de bătălie”, unde nu s-au format soldați pentru război, ci gânditori îndrăgostiți de existență și de omenire, cu un bogat bagaj de cunoștințe, cu vise multe și mari, vorba doamnei director Maria Onița. „Visați, dragii mei, la munții cei mai înalți, ca să puteți avea demnitate atunci când traversați văile eșecurilor și ale frustrărilor”.
Dragi absolvenți, voi sunteți un diamant care, bine șlefuit, va străluci pentru totdeauna. Noi, profesorii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, am început șlefuirea personalității voastre în anii de școală, formarea voastră fiind un proces care nu s-a încheiat, va continua în anii ce urmează și fiți optimiști, va dura  toată viața, și aceasta dacă vreți să străluciți mereu între semenii voștri…”, a conchis doamna director Maria Onița.
După cuvântul doamnei director adjunct, prof. Hochhauser Eniko, reprezentanții absolvenților au înmânat cheia succesului colegilor mai mici.
Secretul marilor triumfuri
În mesajul său, președintele Consiliului elevilor, Mark-Christopher Lukacs, a pus punctul pe i, reușind să impresioneze sala și „să fure” astfel aplauze neașteptate. Proaspăt deținător al cheii succesului, Mark s-a referit la simbolul carnetului de elev și la secretul marilor triumfuri.
„Pe băncile acestui liceu au luat naștere visele voastre. Școala v-a arătat că secretul marilor triumfuri este munca, diplomația și cutezanța…Nu uitați: succesul în această viață este cauzat de aspecte precum: atitudinea, consecvența, caracterul și motivația. Fără asemenea însușiri, și cel competent, și cel genial, și cel capabil, rămân cu mult în urmă”, a mai spus Mark.
11 dintre cei mai buni absolvenți
La ora bilanțului final, la capătul celor patru ani de liceu, doamna directoare Maria Onița a felicitat și premiat 11 dintre cei mai buni absolvenți: Kleszken Melinda (din clasa a XII-a A), cu 9,69 (media generală a celor patru ani de liceu); Poliac Andreea (XII B) – 9,96; Kocsis Roxana Raluca (XII C) – 9,99, șef de promoție; Borta Sandra (XII D) – 9,95; Lup Maria și Cristea Roxana (ambele din a XII-a E), cu aceeași medie generală pe cei patru ani de liceu – 9,91; Hava Diana Veronica (XII F) - 9,95; Pop Adrian Mircea (XII G) – 9,53; Fekete Agnes (XII H) – 9,97, șef de promoție; Gondos Erika (XII I) - 9,95; resspectiv Varga Orsolya (XII J) – 9,32.
La finalul festivității, pe scenă, în sală, dar și afară, pe treptele teatrului, au continuat momentele emoționante, alături de cei dragi: flori, îmbrățișări și urări, dar și poze. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De pe „câmpul de bătălie”, pe scena Teatrului „Regina Maria”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:18 Ora de vară a Europei de Est