Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”

Vineri, la Biblioteca Universității din Oradea

„In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”

Facultatea de Litere și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării au organizat, vineri (24 mai 20123), în sala de conferințe a Bibliotecii universitare, masa rotundă cu tema „Literatură și document. In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca”.

Manifestarea științifică a fost cuprinsă în seria evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 50 de ani de Învățământ superior continuu la Oradea.
Invitatul special al evenimentului a fost  academicianul Nicolae Manolescu. Alături de domnia sa, la masa rotundă au participat: Lilian Zamfiroiu, Mihnea Berindei și Astrid Cambose.
În deschiderea evenimentului, dl prorector Sorin Șipoș a salutat distinșii invitați, pe dl academician Nicolae Manolescu și pe ceilalți invitați din România și Franța, după care l-a invitat pe dl rector Constantin Bungău să ia cuvântul.
„Da. Este o zi iarăși importantă pentru Universitatea din Oradea; o zi care exprimă continuitatea a ceea ce a fost făcut foarte bine cu aproximativ doi ani în urmă. Și anume: In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Așa după cum a spus și dl prorector, trebuie să găsim ca cele două nume, până la urmă și fondul de carte pe care îl avem în cadrul universității noastre să fie un punct de pornire pentru viitoare manifestări (simpozion, conferințe), studii cu privire la ceea ce a însemnat dizidența pe vremea comunistă. Lucruri care pot să devină de interes științific, să poată fi scoasă în evidență, până la urmă, importanța celor două personalități, dar nu numai; a ceea ce a însemnat dizidența în vremea comunismului, ca și activitatea unor personalități foarte importante”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
„O bibliotecă, precum aceasta, este o parte din memoria noastră”
Replicându-i dlui prorector, care l-a considerat sufletul acestei manifestări, dl academician Nicolae Manolescu a pasat „mingea”, spunând că „sufletul acestei acțiuni a fost dl Hanțiu, ajutat de dl Antal. Eu și cu colegul meu, Lilian Zamfiroiu, ministru plenipotențiar, adjunctul meu la UNESCO, le-am dat o mână de ajutor, ca să spunem așa. Împreună cu Mihnea Berindei, am făcut și noi pachete. Am cărat pachete. Cărțile sunt un lucru foarte greu, în general. Dacă atunci când ne mutăm am putea să lăsăm cărțile și să luăm numai alte obiecte, ar fi extraordinar, am scăpa ieftin. Așa, cu cărți cu tot, este o nenorocire. Și sigur, mulțumesc conducerii Universității din Oradea și fostei conduceri și actualei conduceri pentru că au înțeles că e important să aveți aici aproape 14.000 de volume din biblioteca soților Ierunca, Lovinescu. N-re nimeni așa ceva. O să vă spună mai încolo dl Berindei pe unde s-au dus celelalte… O bibliotecă, precum aceasta, este o parte din memoria noastră. Acum nu se mai citesc cărți, neapărat. O să citim cărțile pe tablete. Și acolo avem mii, zeci de mii, habar n-am. Nu mă pricep. Că nu am luat în mână nicio tabletă. Le-am văzut așa de la o anumită distanță. Asta este, tehnologiile se schimbă. Nu e neapărat nevoie să fie cartea pe suport de hârtie, poate fi și pe suport electronic, foarte bine. E mai ușor, poți să o iei cu tine. Important e să citești. Sigur că e o mare diferență însă între o bibliotecă, precum a soților Monica Lovinescu, Virgil Ierunca și o tabletă…”
Dl academician a tranșat apoi, făcând diferențierea între o bibliotecă și o tabletă, cea din urmă prezentând literatura „ca un fel de amalgam de opere, în care nimeni nu poate să spună care-i utilă și care nu e utilă din punct de vedere intelectual și literar, estetic; care este proastă, care este strălucită; care este opera unui geniu și care-i opera unui manufacturier literar. De-asta stau eu la distanță de tablete că nu vreau să-mi pervertesc puținul spirit critic care mi-a mai rămas. V-aș ruga să vă gândiți bine atunci când umblați pe tabletă și căutați… E comod să dați repede, repede cu degetul. Și treci așa prin literatură, precum gâsca prin apă. Literatura îți cere să și stai un pic asupra cărții. S-o vezi. De aceea-i importantă o bibliotecă. Ia gândiți-vă puțin ce vor fi bibliotecile când nu vor mai fi decât tablete. Vor fi niște rafturi așa. Va fi diferența dintre un crematoriu și un cimitir. Cimitirul are o cruce scrie ceva pe ea. E mare, se vede. Crematoriul? Niște căsuțe, mititele, pline cu urnele cu cenușă. Așa va fi și viitoarea bibliotecă din tablete, un crematoriu…”
 Vorbind despre bibliotecile biblioteci, dl academician s-a oprit și la biblioteca lui Lovinescu, tatăl Monicăi Lovinescu, criticul, care a fost descoperită. „Ea a fost confiscată imediat după ’48. A dispărut. Securitatea a avut grijă să șteargă urmele. Și a fost descoperită de Ileana Vrancea, o eseistă, care trăiește și acum în Israel. A fost descoperită acum vreo 20 de ani, după Revoluție, în parte, nu în totalitate, într-o pivniță a unei librării de pe Lipțcani, în București. Și acolo erau cele mai multe din cărțile din biblioteca Lovinescu, care scăpaseră de la ardere sau de la topire”. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:03 Ora de vară a Europei de Est