Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Micii campioni, pentru a V-a oară în competiție

Joi, fotbal, vineri, dans

Micii campioni, pentru a V-a oară în competiție

Joi și vineri (23 și 24 mai 2013), Grădinița Nr. 52 din Oradea a organizat tradiționalul concurs „Micii campioni”, aflat la cea de-a V-a ediție (din care câte două ediții județene și naționale).

„Faceți sport, faceți mișcare pentru a fi sănătoși!”
Joi, am avut fotbal (pe San Siro), cu participarea echipelor reprezentative ale Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, Grădiniței Creștine „Emanuel” și grădiniței gazde (Gr. Nr. 52).
În deschiderea manifestării, doamna director Maria Nan a mulțumit partenerilor de proiect pentru prezență și fidelitate, iar directorul L.P.S. „Bihorul”, dl prof. dr. Dan Matei, a lansat provocarea, îndemnând pe toată lume (copii, părinți și profesori) să facă sport și mișcare.
„Faceți sport, faceți mișcare pentru a fi sănătoși.
Noi vă invităm cu cea mai mare plăcere, având porțile deschise, la liceul sportiv. Să fiți mari campioni și să vă bucurați alături de copiii dumneavoastră. E o invitație, dacă vreți, pentru continuarea sportului de performanță”.
Dna director Maria Nan a mulțumit pentru invitația lansată arătând că și proiectul „Micii campioni” tocmai aceasta urmărește: „să îndemne la mișcare, la a face sport, pentru că dezvoltarea intelectuală este strâns legată de dezvoltarea fizică, armonioasă. Sănătatea și dezvoltarea normală, fiziologică sporesc buna dispoziție și atenția, favorizând capacitatea de asimilare a cunoștințelor. Formarea calităților morale și de voință ale copilului, educarea perseverenței, a stăpânirii de sine, a curajului, depind de dezvoltarea calităților sale fizice, iar formarea ținutei corecte, însușirea mișcărilor precise, dezvoltarea simțului ritmului favorizează educația estetică a preșcolarilor”, a mai adăugat doamna director Maria Nan, coordonatorul de proiect.
Din echipa de proiect fac parte toate educatoarele grădiniței (Bicăzan Ileana, Oșvat Maria, Bako Doina, Popa Claudia, Pașcalău Liliana, Săcădat Adriana, Mureșan Ioana, Duluș Geta, Popa Gabriela, Costea Anca, Orban Katalin, Șora Marta, Toma Floricuța,  Druță Valeria, Sala Ioana, Micu Camelia, Suciu Margareta, Dimeny Eva și Juhasz Katalin), în frunte cu profesorii și antrenorii Cristian Mureșan și Vekony Tiberiu.
De echipa de copii a L.P.S. „Bihorul” se ocupă antrenorii Ovidiu Silaghi, Cristian Mureșan și Dan Dobai, iar echipa Grădiniței Creștine „Emanuel” a fost coordonată de dna prof. Diana Pentie - directorul grădiniței și prof. Marta Cadar.
La finalul întrecerii, toate cele trei echipe au terminat competiția pe primul loc, ca învingătoare, prin mișcare, fiind premiate cu diplome, cupe și medalii, pachete cu dulciuri și suc. Să-i amintim și pe golgeterii celor trei echipe, care au adus satisfacție colegilor: Vekony Dominic (cel mai tânăr fotbalist), Coca Alex și Radu Sălăjean. Cea mai tare galerie și mai bine dotată din punct de vedere tehnic a fost cea a Grădiniței Creștine „Emanuel”.
Așadar, dragi părinți și stimate cadre didactice, dacă aveți copii talentați care ar putea face performanță în sport, orientați-i spre L.P.S. „Bihorul”, care organizează preselecții la fotbal pentru copiii născuți între 2005 și 2009, oferindu-le cele mai bune condiții pentru a face performanță. Mai multe informații puteți obține la telefon 0756-856.141 (Cristian Mureșan) sau 0751-22.19.59 (Ovidiu Silaghi).
Festivalul de dans, „Micii campioni”
Potrivit tradiției și în lumina proiectului, a doua zi (pe scena de la San Remo), s-a desfășurat Festivalul de dans, la care s-au înscris nu mai puțin de 29 de formații din 23 de grădinițe orădene și nu numai, un record de participare în cadrul celor cinci ediții. Micii dansatori au reprezentat următoarele grădinițe (le vom enumera în ordinea intrării pe scenă): Grădinița Nr. 20, 53, (20), 17, 9, 52, 37, 45, 54, 41, 43, 34, 28, 46 (28), 56, (28), 27, 42, Grădinița din Derna, Gr. Nr. 30, 25, 47, 19, (34 și 25), Grădinițele „Trei Ursuleți”, Grădinița Nr. 35 și (52).
Fiindcă timpul a fost nefavorabil, scena a fost amenajată în C.D.I. Așa cum ne-au obișnuit, concurenții au fost la înălțime, dar ne-a lipsit show-ul de la edițiile în care festivalul s-a desfășurat în aer liber, iar copiii se dădeau în spectacol, în mod spontan, pe covorul din fața scenei. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Micii campioni, pentru a V-a oară în competiție.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:00 Ora standard a Europei de Est