Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25-29 mai, Oradea a găzduit

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25 - 29 mai 2013, Oradea și Bihorul au găzduit Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească.

Duminică (26 mai), i-am însoțit pe olimpici în excursia tematică de documentare pe care au făcut-o la Beiuș și Roșia pentru componenta teoretică a probei orale, individuale pe care aveau să o susțină marți.
După o duminică ploioasă, dar frumoasă, la Beiuș și Roșia, alături de niște olimpici frumoși și cuminți, minți iscoditoare, cu inimi iubitoare de frumos și cu credință în Dumnezeu, luni dimineața erau gata pentru confruntarea cu limba română. Mai întâi au dat ochii cu oficialitățile locale prezente la deschiderea festivă a olimpiadei, care a avut loc în sala Filarmonicii de Stat.
„Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
Primul îndemn de a cinsti limba română a venit de la dl profesor Viorel Ilea, inspector școlar de specialitate, moderatorul manifestării. „Doresc să faceți în aceste zile nu un concurs, ci un festival al celei mai frumoase, mai armonioase și melodioase limbi vorbite pe pământ, limba română. Dragi elevi concurenți, doresc ca fiecare dintre voi să faceți din lucrările scrise un imn de slavă, o odă a bucuriei, închinat limbii și literaturii române… Dați din voi tot ce aveți mai bun! „Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
După această „piruetă” de suflet pe care și-a permis-o artizanul inspector într-ale limbii române, s-a întors cu fața spre membrii prezidiului pentru a-i prezenta: inspectorii generali ai MEN, doamnele Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, prefectul județului, dl Claudiu Pop, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, inspectorul școlar general Daniel Negrean și inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram, profesor univ. dr. Ion Simuț, președintele comisiei centrale.
„Oradea – centru al artei cuvântului, al inspirației  creatoare de frumos”
În cuvântul său, dl inspector școlar general Daniel Negrean a definit Oradea în aceste zile ale olimpiadei internaționale drept „centru al artei cuvântului, al inspirației creatoare de frumos … Fie ca Oradea să devină în aceste zile Patria limbii române!”
Despre criza lecturii
Președintele de onoare al olimpiadei, dl prof. univ. dr. Ion Simuț, a avut inspirația genială de a le divulga olimpicilor subiectele încă de la deschiderea olimpiadei. „M-am gândit că m-ați putea iubi mai mult dacă v-aș spune chiar de-acum subiectele. Mă gândesc să vi le spun. După ce i-a înviorat la minte cu câteva istorioare, vorbindu-le și despre cea mai cumplită criză din învățământ – criza lecturii, criticul și istoricul literar le-a oferit pe tavă subiectul forte al olimpiadei: „Amintiri din copilărie” - partea a V-a. În loc să-l ia în serios, aflând subiectul fantomă, olimpicii au râs. Oare de ce?
Prima probă a concursului   
La ora 11.00, olimpicii au intrat în focul luptei, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, dar nu cu „Amintirile”... lui Ion Creangă (partea a V-a, care nu există). A doua zi, a venit și proba B,  cu subiecte din documentarea pe care ei au făcut-o pe teren, la Beiuș și Roșia, iar înainte de premiere, s-au delectat la o întâlnire cu poeții orădeni: Gheorghe Vidican, Mihai Vieru, Ion Moldovan, Lucian Scurtu și Ioan F. Pop.
Marți seara, în salonul albastru al Hotelului Continental, care i-a găzduit, a avut loc premierea celor mai grozavi olimpici. Și cum toți au fost admirabili și geniali în felul lor, organizatorii și generoșii sponsori au făcut rost de premii pentru toți participanții. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (168 de poze), accesați Galeria foto: Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:47:38 Ora standard a Europei de Est