Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25-29 mai, Oradea a găzduit

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25 - 29 mai 2013, Oradea și Bihorul au găzduit Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească.

Duminică (26 mai), i-am însoțit pe olimpici în excursia tematică de documentare pe care au făcut-o la Beiuș și Roșia pentru componenta teoretică a probei orale, individuale pe care aveau să o susțină marți.
După o duminică ploioasă, dar frumoasă, la Beiuș și Roșia, alături de niște olimpici frumoși și cuminți, minți iscoditoare, cu inimi iubitoare de frumos și cu credință în Dumnezeu, luni dimineața erau gata pentru confruntarea cu limba română. Mai întâi au dat ochii cu oficialitățile locale prezente la deschiderea festivă a olimpiadei, care a avut loc în sala Filarmonicii de Stat.
„Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
Primul îndemn de a cinsti limba română a venit de la dl profesor Viorel Ilea, inspector școlar de specialitate, moderatorul manifestării. „Doresc să faceți în aceste zile nu un concurs, ci un festival al celei mai frumoase, mai armonioase și melodioase limbi vorbite pe pământ, limba română. Dragi elevi concurenți, doresc ca fiecare dintre voi să faceți din lucrările scrise un imn de slavă, o odă a bucuriei, închinat limbii și literaturii române… Dați din voi tot ce aveți mai bun! „Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
După această „piruetă” de suflet pe care și-a permis-o artizanul inspector într-ale limbii române, s-a întors cu fața spre membrii prezidiului pentru a-i prezenta: inspectorii generali ai MEN, doamnele Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, prefectul județului, dl Claudiu Pop, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, inspectorul școlar general Daniel Negrean și inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram, profesor univ. dr. Ion Simuț, președintele comisiei centrale.
„Oradea – centru al artei cuvântului, al inspirației  creatoare de frumos”
În cuvântul său, dl inspector școlar general Daniel Negrean a definit Oradea în aceste zile ale olimpiadei internaționale drept „centru al artei cuvântului, al inspirației creatoare de frumos … Fie ca Oradea să devină în aceste zile Patria limbii române!”
Despre criza lecturii
Președintele de onoare al olimpiadei, dl prof. univ. dr. Ion Simuț, a avut inspirația genială de a le divulga olimpicilor subiectele încă de la deschiderea olimpiadei. „M-am gândit că m-ați putea iubi mai mult dacă v-aș spune chiar de-acum subiectele. Mă gândesc să vi le spun. După ce i-a înviorat la minte cu câteva istorioare, vorbindu-le și despre cea mai cumplită criză din învățământ – criza lecturii, criticul și istoricul literar le-a oferit pe tavă subiectul forte al olimpiadei: „Amintiri din copilărie” - partea a V-a. În loc să-l ia în serios, aflând subiectul fantomă, olimpicii au râs. Oare de ce?
Prima probă a concursului   
La ora 11.00, olimpicii au intrat în focul luptei, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, dar nu cu „Amintirile”... lui Ion Creangă (partea a V-a, care nu există). A doua zi, a venit și proba B,  cu subiecte din documentarea pe care ei au făcut-o pe teren, la Beiuș și Roșia, iar înainte de premiere, s-au delectat la o întâlnire cu poeții orădeni: Gheorghe Vidican, Mihai Vieru, Ion Moldovan, Lucian Scurtu și Ioan F. Pop.
Marți seara, în salonul albastru al Hotelului Continental, care i-a găzduit, a avut loc premierea celor mai grozavi olimpici. Și cum toți au fost admirabili și geniali în felul lor, organizatorii și generoșii sponsori au făcut rost de premii pentru toți participanții. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (168 de poze), accesați Galeria foto: Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:05 Ora de vară a Europei de Est