Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”

Vineri, Curs festiv la Universitatea Agora din Oradea

A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”

Vineri, 24 mai 2013, a fost sărbătoare academică de suflet în amfiteatrul în aer liber al Universității Agora din Oradea.

Imnuri solemne, flori și absolvenți îmbrăcați în robe, profesori și părinți, frați și prieteni, toți și toate au alcătuit marele fast al cursului festiv. Sărbătoriții zilei? Cei peste 300 de absolvenți ai celei de-a X-a promoții, între care prima promoție de absolvenți de Poliție locală, alături de celelalte specializări cu greutate: Management, Contabilitate și Informatică de gestiune, precum și specialitatea Drept.
La cursul festiv, alături de decanii de an aleși, prof. univ. dr. Petru Filip (la Științe Economice) și lect. univ. dr. Liviu Popa (la Drept și Poliție locală) au fost invitați toți profesorii, în frunte cu distinșii membri ai conducerii Universității Agora: dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu - rector fondator și președinte al Consiliului de Administrație, dna prof. univ. dr. Adriana Manolescu – decan fondator și președinte al Senatului, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac – rectorul Universității Agora, dna conf. univ. dr. Gabriela Bologa – decan al Facultății de Drept și Științe Economice, dna prof. univ. dr. Ana Elena Iancu – director Departament de Științe Sociale, dl conf. univ. dr. Vasile Creț – membru al Senatului universitar.
Promoția 2013 – „o promoție de învingători”
În deschiderea festivității, dl președinte Mișu-Jan Manolescu și-a exprimat bucuria pentru evenimentul de suflet la care participa. „Suntem fericiți să putem să fim martorii încheierii unui ciclu important în viața celor pe care astăzi îți sărbătorim. Este una dintre etapele frumoase ale vieții lor, etapă pe care ei o încheie astăzi, cu speranța că activitatea de pregătire profesională nu se oprește, ci dimpotrivă va continua și se va consolida. Avem absolvenți cu care ne mândrim. Avem absolvenți care continuă să vină și să ne împărtășească din realizările lor. Același lucru suntem convinși că se va întâmpla și cu această promoție 2013. O promoție care s-a aflat pe băncile școlii atunci când țara trecea printr-o perioadă grea, perioadă care nu s-a încheiat, dar este o promoție de învingători, pentru că dintre cei care au pornit acum trei sau patru ani în acest parcurs, ei sunt cei care reușesc să ajungă la final și suntem convinși că vor avea și rezultate extrem de bune la examenele care urmează și la examenul de licență”.
Domnul președinte a transmis apoi mesajul decanului de an de la Științe Economice, dl prof. univ. dr. Petru Filip, care nu a putut fi prezent la festivitate, din motive nedorite de domnia sa. Decanul de an ales avea de transmis două idei importante: să-i îndemne pe absolvenți să-și caute un loc de muncă în administrație, „pentru că urmează schimbări importante în administrația românească, anticipând ceea ce se va întâmpla în țara noastră în viitorul foarte apropiat. Dumneavoastră, spunea dl profesor care predă Administrație publică la noi, sunteți pregătiți, aveți tot ce vă trebuie, pentru a putea să lucrați în noile structuri ale administrației regionale care se va înființa, locale, județene, dacă vor mai exista județe. Și a doua idee pe care m-a rugat să vi-o transmit este aceea de a vă îndemna să căutați să vă angajați sau să vă creați propriile firme în țară, în România. Să nu căutați să plecați în străinătate decât în situația fericită în care puteți să mergeți pe un post pentru care v-ați pregătit. Să încercați, cu alte cuvinte, să fiți: economiști, avocați, judecători, polițiști, funcționari publici în România și nu să mergeți să culegeți căpșuni în Spania!”
Cu aceeași satisfacție și încântare li s-a adresat apoi președintele Senatului universitar, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, felicitându-i; doamna președinte îi consideră a fi una dintre cele mai bune promoții dintre studenții universității.
„Rolul școlii este acela de a înlocui o minte goală cu una deschisă”
Întors de câteva ore din vizita pe care a efectuat-o (timp de 12 zile) în China, rectorul universității, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, s-a arătat bucuros de roadele vizitei, implicit de șansa și onoarea pe care a avut-o de a promova imaginea Universității Agora în trei mari orașe și universități ale Chinei, la  Beijing, Suzhou și Chengdu. Adresându-se absolvenților și apelând la un citat, dl rector i-a îndemnat să învețe în continuare, fiind convins că universitatea i-a înarmat cu instrumentele necesare pentru a continua opera de desăvârșire profesională, cu mintea deschisă pentru noi acumulări și performanțe. „Sper că în timpul școlii ați învățat să-nvățați. Deoarece de-acum înainte începe greul. De-acum înainte va trebui să învățați pentru că societatea, știința, cunoașterea, toate sunt dinamice și mereu va trebui să-nvățați. Mereu, toți trebuie să-nvățăm… Elevul, studentul trebuie să învețe cum să învețe. Să aibă o minte deschisă, ca oricând să-și poată completa cunoștințele de care are nevoie”.
„Să nu mergeți la București, chiar dacă sunteți în administrație”
Îndemnurile, sfaturile și felicitările au fost prezente și în intervențiile celorlalți doi vorbitori: doamna decan Gabriela Bologa și decanul de an ales, dl lector univ. dr. Liviu Popa. Dl (chestor) Liviu Popa a ținut să le împărtășească din experiența domniei sale, „în primul rând, pentru a evita să vă întâlniți cu multe dintre lucrurile cu care eu m-am întâlnit. În primul rând, să nu mergeți la București, chiar dacă sunteți în administrație”. Prietenii știu de ce, adăugăm noi. „Trebuie să aveți grijă, în primul rând, ce gândiți, ce vorbiți, ce vă doriți, și nu de alta, dar pentru că s-ar putea să vi se-ntâmple!” Din povestioară în povestioară, îndrăgitul decan de an a reușit să ne capteze pe toți, având un dar al povestirii pe care nu l-am descoperit în alte ocazii…
Emoții mari în glas au avut apoi cei trei șefi de promoție: Galea Laura (de la Științe Economice), Simona Valentina Pașcalău (de la Drept) și Popa Anamaria Georgeta (de la Poliție locală).
Au urmat momente de vibrație aparte pentru absolvenți: predarea cheii, strigarea catalogului și rostirea jurământului, iar colegii lor mai „mici”, dar mari artiști, membrii „Agora Artistic Group”, au prezentat un moment artistic cu adevărat senzațional. Merită să-i cunoașteți. Este vorba de: Cristina Cociuba-Romocea (masterandă la Managementul resurselor umane), Claudia Andrada Breb (studentă la specializarea Drept, anul II), Carmen Stoica (studentă la Management, anul II), Alexandra Broinaș (studentă la specializarea Management, anul II), Popoviciu Dora (studentă la specializarea Management, anul II) și Natalia Selegean (studentă la specializarea Management, anul II).
În cinstea absolvenților au fost lansate baloane albe și albastre, menite să le poarte mesajele și emoțiile absolvirii în lumea largă. Toți cei dragi i-au copleșit apoi cu flori, sărutări și îmbrățișări. Amfiteatrul Agora devenise scena unui regal de lumină și culoare în care actorii principali erau învingătorii promoției 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:19 Ora de vară a Europei de Est