Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„China are o deschidere extraordinară pentru a investi în educație și știință”

Conferința de presă susținută de dl rector Ioan Dzițac

„China are o deschidere extraordinară pentru a investi în educație și știință”

Vineri, 24 mai 2013, rectorul Universității Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, a susținut o conferință de presă la care a prezentat un rezumat al vizitei domniei sale în China.

La conferință au fost invitați din partea Universității Agora, președintele Consiliului de administrație și rectorul fondator, dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, respectiv președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu.
La invitația prof. dr. Yong Shi de la Academia Chineză de Științe, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, rectorul Universității Agora, a efectuat o vizită de lucru în China în perioada 12-23 mai 2013, împreună cu domnul academician Florin Gheorghe Filip - Doctor Honoris Causa al Universității Agora.
În rezumatul prezentat, însoțit de imagini concludente, dl rector Ioan Dzițac s-a oprit la cele mai importante momente ale vizitei: prima activitate științifică la care a participat a fost o lectură invitată la Universitatea Academiei Chineze de Științe, unde au susținut lecturi cinci invitați: dl academician Gheorghe Filip, doi profesori din Rusia, și Brazilia, dl rector Ioan Dzițac și un profesor din S.U.A. (de origine chineză). Toți cei cinci profesori au primit onorarii pentru conferință (câte 250 de euro), fiind numiți profesori adjuncți ai Școlii de Management a Universității Chineze de Științe. Aceasta s-a întâmplat la Beijing - capitala Chinei, în 14 mai 2013, un oraș cu 25 de milioane de locuitori.
Cea de-a doua participare a fost la workshop-ul organizat în cadrul sesiunii speciale a Conferinței Internaționale de IT și Management Cantitativ (scopul de fapt al vizitei în China), „unde am organizat inițial această sesiune, cu tot ce presupune ea, recenzii, aprobări și am condus sesiunea pentru că domnul academician Filip a fost antrenat în alte activități. Domnia sa a avut o lucrare invitată inițial și pe urmă s-a întâlnit cu diverși oficiali chinezi. Conferința s-a desfășurat în orașul  Suzhou, în 17 mai (orașul Suzhou are 15 milioane de locuitori, fiind situat în Delta Fluviului Yangtze, numit de unii „Veneția Orientului”). Cea de-a treia invitație și participare a fost susținerea unei lecturi invitate la Sothwestern University of Finance and Economics (în 20 mai, în localitatea Chengdu, de vreo 16 milioane de locuitori). „Aici am semnat un acord de colaborare între Universitatea Agora și Școala de Administrare a Business a acestei universități. După care am avut o invitație la Beijing, la Jiatong University, vizită pe care nu am mai putut-o onora din cauza suprapunerilor unor activități, dar au venit mai mulți profesori să ne întâlnească la hotel. Am discutat, am pus la punct  acordul și urmează să ni-l trimită semnat de partea lor”.
Dincolo de activitățile științifice la care s-a referit, dl rector Ioan Dzițac a făcut aprecieri la adresa ospitalității chineze, a respectului deosebit pe care l-au arătat invitaților și organizarea ireproșabilă a evenimentelor. Interesante au fost și picanteriile pe care ni le-a oferit și imaginile prezentate cu ocazia vizitării Palatului de Vară  din Beijing și a Orașului Interzis „Aici era reședința împăraților, iar poporul nu avea voie să intre acolo decât conducătorii de partid și de aceea l-au poreclit „orașul interzis”. Acum l-au deschis publicului și vin chinezi din toată țara să-l vadă. Vreau să adaug că peste tot m-a impresionat curățenia. Ca-n farmacie! Și pe stradă și în vârful muntelui, la 3.000 de metri. O curățenie exemplară!” a ținut să sublinieze dl rector Ioan Dzițac.
„O vizită extrem de fructuoasă”
În intervenția sa, președintele Consiliului de administrație, dl Mișu-Jan Manolescu, avea să sublinieze motivele vizitei dlui rector Ioan Dzițac în China, conjunctura, dar și rezultatele obținute, câștigul pentru universitate. „Noi, Universitatea, îi mulțumim dlui rector și dorim să precizăm că domnia sa nu a ajuns întâmplător acolo. Deci nu s-a dus într-o vizită oarecare. Vizita asta se bazează pe colaborări mai vechi ale dânsului, dar și ale Universității, cu profesori din China sau profesori din SUA de origine chineză, mai exact. Care profesori la început au trimis articole la revista pe care o conduce dl Ioan Dzițac, dar au venit și la ultimul nostru Congres de Informatică; deci au fost la noi și au văzut cu cine au de a face”. Domnia sa a amintit apoi despre acordul semnat cu acel prilej, „care, iată, s-a concretizat cu o vizită extrem de fructuoasă, aș zice eu, în China, a rectorului nostru. Iar celelalte acorduri îmi dau mie speranța și încrederea că vor urma și alte legături. Deja discutăm acum de trimiterea unor studenți de la Agora în China. Intenția noastră este și de a găzdui studenți chinezi la Oradea, iar studenții noștri de a avea oportunitatea să meargă acolo. De asemenea, ne gândim la coordonări de doctorate împreună. Deci eu vreau să mulțumesc în fața dumneavoastră în numele universității pentru rezultatele pe care le-a obținut acolo. Sunt convins că în viitorul apropiat veți mai auzit de noi întreprinderi pe care le vom face împreună cu chinezii”, a conchis dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „China are o deschidere extraordinară pentru a investi în educație și știință”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:02 Ora de vară a Europei de Est