Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

1963 - 2013

50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

La conferința de presă de miercuri, 22 mai 2013, dl rector Constantin Bungău și dl prorector Sorin Șipoș au ținut să promoveze Săptămâna Științifică a Universității din Oradea, ediția a XXIV-a „50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”, eveniment care se va desfășura în perioada 28 mai – 2 iunie 2013.

Festivitatea de deschidere a manifestărilor științifice va avea loc marți (28 mai), la ora 10.00, în Aula Magna.
„În ultima săptămână a lunii mai e tradiție în universitatea noastră: Săptămâna Științifică a Universității din Oradea. Cu ocazia acestui eveniment, vrem să marcăm și să celebrăm 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea. Deci, Universitatea din Oradea, indiferent de numele pe care l-a avut înainte de 1989, în acest an împlinește 50 de ani”, a precizat dl rector Constantin Bungău.
În holul Bibliotecii universitare va putea fi admirată o expoziție creată de istoricii universității, un clișeu de imagini succesive cu privire la istoria învățământului superior la Universitatea din Oradea.
În legătură cu Săptămâna Științifică, dl rector a ținut să precizeze că manifestările nu se vor încadra strict în cele șapte zile ale unei săptămâni. „Evenimentele se desfășoară de-a lungul întregului an. Sunt foarte foarte multe evenimente. Vom avea invitați, nu numai locali, autoritățile publice, vom avea invitați și din alte centre universitare. După deschidere, care probabil va dura două ore jumătate, trei ore, invitații noștri vor participa la o masă festivă, iar seara, la ora 19.30, vom avea un concert aniversar, susținut de studenții și de cadrele didactice de la Facultatea de Muzică, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea”, a mai spus dl rector.
Referindu-se tot la programul Săptămânii Științifice, dl prorector Sorin Șipoș a dorit să sublinieze: „Fiind un moment special, 50 de ani de învățământ superior continuu în Oradea, ne-am gândit ca în program să apară toate manifestările științifice naționale, naționale cu participare internațională, pe care universitatea le organizează în acest an, de la 1 ianuarie, până în 31 decembrie. De ce acest lucru? Fiindcă vom avea foarte mulți invitați din alte centre universitare (rectori, prorectori, președinți de Senat) și vrem să vadă colegii noștri că într-un an calendaristic, în Universitatea din Oradea, se desfășoară foarte multe manifestări științifice. Vineri, spre exemplu, vom avea niște invitați speciali. O să vină domnul academician Nicolae Manolescu, dl rector Aurel Pop, la un moment special, și anume: „Literatură și document. In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, manifestare care de asemenea intră în cadrul acestui moment aniversar – „50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”. Iar în săptămâna pe care o amintea dl rector, fiecare facultate își are programate propriile manifestări științifice, care se vor desfășura la facultatea, respectiv departamentul respectiv. După deschiderea festivă, din Aula Magna, invitații vor fi conduși spre bibliotecă, unde se va vernisa expoziția „Universitatea din Oradea, secvențe istorice” (1963 – 2013). Ca să vedem de unde am început, unde am ajuns și ce vrem să facem în perspectivă, care este viitorul instituției noastre. Și nu în ultimul rând, miercuri, la ora 11.00, dorim să ne omagiem profesorii noștri, profesorii universității, fondatorii instituției. Să ne amintim de oamenii aceștia, să-i răsplătim și în egală măsură să vedem ce facem noi în continuare pentru instituție”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș.
Au fost încheiate parteneriate cu o serie de instituții
La cel de-al doilea punct de pe agenda conferinței, dl rector Constantin Bungău s-a referit la acordurile de parteneriat semnate de conducerea Universității din Oradea cu instituții publice importante: cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu Direcția Județeană de Cultură și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor…
„Aceasta nu însemnă că nu există și acorduri punctuale la nivel de facultăți și departamente cu alte instituții sau societăți comerciale de profil pe tematica departamentului sau a facultății, pentru că, așa după cum știți, practică fără agenți economici și fără alte instituții nu se poate realiza. Dar, vrem să creăm aceste parteneriate la nivel de universitate, la nivel central, tocmai pentru a ne susține reciproc. Am demarat acord de parteneriat nu numai cu instituții și societăți, dar și cu foarte multe universități. Deci avem nevoie de aceste parteneriate, tocmai pentru a mijloci relaționarea cadrelor didactice și a studenților cu aceste universități, pentru a nu mai exista bariere. Pentru a permite colegilor care au valoare, de exemplu, să facă parte din comisii de doctorat în alte centre universitare, pentru a demara proiecte comune de cercetare. Vrem să încheiem protocoale cu toate universitățile vecine, din orașele vecine și nu numai, atât la nivel național, cât și internațional”, a mai spus dl rector Constantin Bungău.
Referindu-se la aceste parteneriate, dl prorector Sorin Șipoș a ținut să precizeze faptul că „aceste colaborări sunt gândite în forma unor cercuri concentrice, de la instituții din interiorul orașului, de învățământ, culturale, și instituții administrative, către universități naționale importante și apoi universități din străinătate…
Ne interesează apoi și câțiva vectori importanți. Ne interesează relația cu China. S-a trimis o invitație către ambasadorul Chinei să participe la Oradea. Acțiunea o gândim în relație cu Consiliul Județean și cu Primăria. Fiindcă dacă o să vină, o să vină și pentru investiții locale”.
Se dorește până la urmă atragerea de studenți străini (din China, Brazilia și India) pentru specializările în limba engleză; începând din toamnă, atenția și eforturile se vor concentra și spre învățământul preuniversitar („pepiniera” de unde se recrutează studenții); relații mai strânse cu directorii și profesorii de liceu și alcătuirea unei agende de evenimente pe care le agreează Universitatea, decanii fiecărei facultăți și Inspectoratul Școlar, inspectorii de specialitate. „Dacă vrem să ne facem propagandă în licee, nu trebuie să mergem doar la clasa a XII-a. Trebuie să facem propagandă începând cu clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și să-i invităm pe acești elevi să participe la manifestările noastre, să vadă pe viu ce se întâmplă aici. Dacă-i vom putea convinge și vom fi profesioniști, vor veni la noi, dacă nu, vor merge în altă parte. Dar noi asta trebuie să facem”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș. (Ovidiu Dan)  

  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:07 Ora de vară a Europei de Est