Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

1963 - 2013

50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea

La conferința de presă de miercuri, 22 mai 2013, dl rector Constantin Bungău și dl prorector Sorin Șipoș au ținut să promoveze Săptămâna Științifică a Universității din Oradea, ediția a XXIV-a „50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”, eveniment care se va desfășura în perioada 28 mai – 2 iunie 2013.

Festivitatea de deschidere a manifestărilor științifice va avea loc marți (28 mai), la ora 10.00, în Aula Magna.
„În ultima săptămână a lunii mai e tradiție în universitatea noastră: Săptămâna Științifică a Universității din Oradea. Cu ocazia acestui eveniment, vrem să marcăm și să celebrăm 50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea. Deci, Universitatea din Oradea, indiferent de numele pe care l-a avut înainte de 1989, în acest an împlinește 50 de ani”, a precizat dl rector Constantin Bungău.
În holul Bibliotecii universitare va putea fi admirată o expoziție creată de istoricii universității, un clișeu de imagini succesive cu privire la istoria învățământului superior la Universitatea din Oradea.
În legătură cu Săptămâna Științifică, dl rector a ținut să precizeze că manifestările nu se vor încadra strict în cele șapte zile ale unei săptămâni. „Evenimentele se desfășoară de-a lungul întregului an. Sunt foarte foarte multe evenimente. Vom avea invitați, nu numai locali, autoritățile publice, vom avea invitați și din alte centre universitare. După deschidere, care probabil va dura două ore jumătate, trei ore, invitații noștri vor participa la o masă festivă, iar seara, la ora 19.30, vom avea un concert aniversar, susținut de studenții și de cadrele didactice de la Facultatea de Muzică, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea”, a mai spus dl rector.
Referindu-se tot la programul Săptămânii Științifice, dl prorector Sorin Șipoș a dorit să sublinieze: „Fiind un moment special, 50 de ani de învățământ superior continuu în Oradea, ne-am gândit ca în program să apară toate manifestările științifice naționale, naționale cu participare internațională, pe care universitatea le organizează în acest an, de la 1 ianuarie, până în 31 decembrie. De ce acest lucru? Fiindcă vom avea foarte mulți invitați din alte centre universitare (rectori, prorectori, președinți de Senat) și vrem să vadă colegii noștri că într-un an calendaristic, în Universitatea din Oradea, se desfășoară foarte multe manifestări științifice. Vineri, spre exemplu, vom avea niște invitați speciali. O să vină domnul academician Nicolae Manolescu, dl rector Aurel Pop, la un moment special, și anume: „Literatură și document. In memoriam Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, manifestare care de asemenea intră în cadrul acestui moment aniversar – „50 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”. Iar în săptămâna pe care o amintea dl rector, fiecare facultate își are programate propriile manifestări științifice, care se vor desfășura la facultatea, respectiv departamentul respectiv. După deschiderea festivă, din Aula Magna, invitații vor fi conduși spre bibliotecă, unde se va vernisa expoziția „Universitatea din Oradea, secvențe istorice” (1963 – 2013). Ca să vedem de unde am început, unde am ajuns și ce vrem să facem în perspectivă, care este viitorul instituției noastre. Și nu în ultimul rând, miercuri, la ora 11.00, dorim să ne omagiem profesorii noștri, profesorii universității, fondatorii instituției. Să ne amintim de oamenii aceștia, să-i răsplătim și în egală măsură să vedem ce facem noi în continuare pentru instituție”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș.
Au fost încheiate parteneriate cu o serie de instituții
La cel de-al doilea punct de pe agenda conferinței, dl rector Constantin Bungău s-a referit la acordurile de parteneriat semnate de conducerea Universității din Oradea cu instituții publice importante: cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, cu Direcția Județeană de Cultură și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor…
„Aceasta nu însemnă că nu există și acorduri punctuale la nivel de facultăți și departamente cu alte instituții sau societăți comerciale de profil pe tematica departamentului sau a facultății, pentru că, așa după cum știți, practică fără agenți economici și fără alte instituții nu se poate realiza. Dar, vrem să creăm aceste parteneriate la nivel de universitate, la nivel central, tocmai pentru a ne susține reciproc. Am demarat acord de parteneriat nu numai cu instituții și societăți, dar și cu foarte multe universități. Deci avem nevoie de aceste parteneriate, tocmai pentru a mijloci relaționarea cadrelor didactice și a studenților cu aceste universități, pentru a nu mai exista bariere. Pentru a permite colegilor care au valoare, de exemplu, să facă parte din comisii de doctorat în alte centre universitare, pentru a demara proiecte comune de cercetare. Vrem să încheiem protocoale cu toate universitățile vecine, din orașele vecine și nu numai, atât la nivel național, cât și internațional”, a mai spus dl rector Constantin Bungău.
Referindu-se la aceste parteneriate, dl prorector Sorin Șipoș a ținut să precizeze faptul că „aceste colaborări sunt gândite în forma unor cercuri concentrice, de la instituții din interiorul orașului, de învățământ, culturale, și instituții administrative, către universități naționale importante și apoi universități din străinătate…
Ne interesează apoi și câțiva vectori importanți. Ne interesează relația cu China. S-a trimis o invitație către ambasadorul Chinei să participe la Oradea. Acțiunea o gândim în relație cu Consiliul Județean și cu Primăria. Fiindcă dacă o să vină, o să vină și pentru investiții locale”.
Se dorește până la urmă atragerea de studenți străini (din China, Brazilia și India) pentru specializările în limba engleză; începând din toamnă, atenția și eforturile se vor concentra și spre învățământul preuniversitar („pepiniera” de unde se recrutează studenții); relații mai strânse cu directorii și profesorii de liceu și alcătuirea unei agende de evenimente pe care le agreează Universitatea, decanii fiecărei facultăți și Inspectoratul Școlar, inspectorii de specialitate. „Dacă vrem să ne facem propagandă în licee, nu trebuie să mergem doar la clasa a XII-a. Trebuie să facem propagandă începând cu clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și să-i invităm pe acești elevi să participe la manifestările noastre, să vadă pe viu ce se întâmplă aici. Dacă-i vom putea convinge și vom fi profesioniști, vor veni la noi, dacă nu, vor merge în altă parte. Dar noi asta trebuie să facem”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș. (Ovidiu Dan)  

  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:42 Ora standard a Europei de Est