Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Educați așa!

Curs de educație parentală la Grădinița „Mugurel”

Educați așa!

Este cursul de educație parentală ce s-a desfășurat la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel” din Oradea, pe perioada a cinci săptămâni.

Cursul a fost organizat și susținut de instructorii de părinți: prof. Loredana Cionca și Lenuța Ruja. La curs au participat 12 părinți, de la grupele de preșcolari conduse de cele două cadre didactice.
Scopul cursului este de a îmbunătăți relația părinte – copil, deoarece aceasta este una din condițiile de bază ale dezvoltării sănătoase și armonioase a copilului. De asemenea, cursul își propune să-i ajute pe părinți să prevină unele probleme legate de educația copiilor și să-i facă să înțeleagă că pot influența comportamentul propriilor copii.
Participarea la fiecare întâlnire a oferit părinților ocazia de a-și însuși abilitățile de bază: acordarea atenției, aprecierea și stabilirea limitelor (a spune „nu” și a interzice, ignorarea, izolarea, pedepsirea). Prin exerciții, cum ar fi: „Semaforul”, „Fierbinte, rece,”, „Cum să spunem nu?”, „Ce aș face eu?”, care au un caracter interactiv, participanții au conștientizat influența puternică pe care experiențele din copilărie le pot avea asupra dezvoltării ulterioare.
Pe parcursul desfășurării fiecărei activități, părinții au vizionat filmulețe didactice, apoi au analizat unele situații comportamentale prezentate, fiecare întâlnire încheindu-se cu discutarea temei pentru acasă și distribuirea broșurilor în care au fost rezumate abilitățile însușite. Rezolvarea temei pentru acasă a fost un exercițiu care a presupus aplicarea strategiilor oferite de curs, în practica din familie.
Prezentarea unor aspecte din experiența personală sau cea de părinte a condus spre concluzia generală că fiecare copil are atât comportamente dezirabile care plac, cât și comportamente neadecvate care deranjează și nu sunt de dorit. Pentru toți cei prezenți, a devenit foarte clar faptul că discuțiile sincere, deschise aduc multă lumină, liniște în conștientul părintelui înclinat a crede că doar copilul lui are manifestări ieșite din comun.
Mai mult decât atât, discuții de acest gen pot facilita găsirea strategiei cu șanse mari de a funcționa în cazul fiecărui copil deoarece rețete garantate, personalizate, nu sunt de găsit. 
 Frecvent a fost subliniată importanța aprecierii comportamentelor adecvate ale copiilor, fapt ce îi face pe copii să înțeleagă că, doar în acest mod reușesc să atragă atenția părintelui, atenție de care au atât de mare nevoie. Procedând astfel, părintele recurge la utilizarea întăririlor pozitive care vor favoriza înregistrarea unui câștig de ambele părți - copil mulțumit, părinte mulțumit.
Cursul s-a finalizat (în 15 mai 2013) cu o evaluare a competențelor dobândite de părinți, iar eforturile și interesul acestora au fost răsplătite cu diplome de participare. Cursanții au mai completat un chestionar prin care am dorit să stabilim, pe o scală de la 1 la 5, măsura în care acest curs a satisfăcut așteptările lor. Cu același instrument de măsurare, ne-am propus să aflăm care este, în opinia participanților, standardul cursului și tot prin intermediul chestionarului părinții au avut ocazia să își exprime nevoile de formare, de consiliere, solicitând și alte teme din domeniul educației parentale.
Satisfacția pe care am avut-o noi, instructorii de părinți, este suficient de motivantă pentru a continua organizarea și susținerea acestui curs, cu atât mai mult cu cât există încă solicitări ale unor părinți pe care nu am reușit să îi cuprindem în program, din cauza numărului restrictiv de participanți, număr impus prin procedura de organizare, aspect care denotă eficiență și calitate. (Lenuța Ruja)

 

 

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:02 Ora de vară a Europei de Est