Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline

Este cel mai bun an în ceea ce privește reprezentarea județului Bihor

Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline

În 19 aprilie 2013, la deschiderea festivă a competiției naționale de volei, găzduite de Școala Gimnazială „Dacia”, directorul Școlii „Dacia”, dl prof. dr. Florian Hava, susținea că pentru școala pe care o conduce, anul 2013 este cel mai bun an în ceea ce privește reprezentarea județului Bihor la etapa națională.

„În ceea ce privește premiile la etapa națională, anul acesta este cel mai bun an școlar. Zece elevi de-ai noștri au participat la 11 discipline la etapa națională”.
Vineri, 17 mai, am dorit să-i cunoaștem și noi pe cei 10 olimpici naționali. Pe opt i-am găsit la școală, doi erau plecați: David Ioan Popescu (din clasa a VIII-a A) e la Călimănești, la pregătiri împreună cu lotul național de astronomie al României, iar Andrei Moldovan, din clasa a VI-a B e plecat la Iași, la concursul de limba română, împreună cu doamna prof. Lăcrimioara Cabai.
Fabian Roberta, din clasa a VIII-a C, ne-a reprezentat județul la Olimpiada de religie, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 1-5 aprilie. Eleva doamnei prof. Mariana Bojan s-a întors cu un premiu special. Roberta ne-a reprezentat la națională și anul trecut, tot la religie, iar în clasa a VI-a a ocupat locul al III-lea pe județ, la aceeași disciplină.
Mureșan Maria Ștefania, din clasa a VIII-a C, ne-a reprezentat la națională, la română, în fiecare an, începând din clasa a V-a. Anul acesta, eleva dnei profesor Anca Fetea a ocupat locul II pe județ (și s-a calificat la națională). În clasa a V-a, Maria a participat la trei olimpiade: la mate, religie și română, dar numai la română a ajuns la națională.
Cosma Tudor, din a VIII-a C, se pare că e cel mai titrat olimpic al școlii, cu medalii de bronz la matematică în ultimii trei ani, consecutiv. Ultimul bronz l-a cucerit elevul dlui prof. Vlad Sadoveanu la Brașov. Pe Tudor l-am întâlnit anul acesta și la concursul național de matematică „Lumina Math”, unde a ocupat locul I pe județ, fiind răsplătit cu bani și o tabără în Turcia, la fel ca în 2012.
Micula Cristina, din clasa a VII-a D, ne-a reprezentat județul la două discipline, la naționala de fizică, la Satu Mare (profesor, Marin Bica) și la info, la Oradea (profesor Carmen Băican). În ultimii trei ani a cochetat și cu matematica, dar nu a trecut de etapa județeană.
Popa Alexandra, din a VIII-a A, ne-a reprezentat la astronomie, ca și în 2011 (profesor, Marin Bica); a participat în fiecare an, în clasele V-VIII și la mate, la etapa județeană.
Cosma Dan Ioan, din a VII-a E, e atlet. În martie, a participat la națională, la cros, la Craiova, iar în 9 mai, iar s-a clasat pe locul I pe județ. De trei ani face atletism cu antrenorul său Alin Vașadi. În 2012, a devenit vicecampion național la 800 m, precum și locul III pe țară la 1.000 m. La clasă, el face educație fizică și sport cu dl prof. Marius Suciu.
Emma Kim, din a IV-a A (prof. Simona Fabian) și Galchiș Cristian,  din a IV-a C (prof. Aurora Feier) au format echipă, reprezentând școala la olimpiada de civică, locul I pe județ (Cristian la compunere, iar Emma la desen). Lucrările lor au fost trimise la națională, dar nu se cunosc încă rezultatele.
Așa după cum spuneam la început, cu Andrei Mureșan și David Ioan Popescu nu am putut sta de vorbă vineri, fiind plecați la competiții naționale. Pentru David am obținut o poză de la dl profesor Marin Bica. Tot despre David Ioan Popescu, am mai aflat că deține o mențiune la olimpiada de română, etapa pe județ, în 2010 și un premiu III la „Plus minus poezie”, pe județ, tot în 2010, iar anul acesta a obținut premiul al II-lea la educație rutieră, la „Colțul micului pieton”.
„Așadar, în acest an școlar, 10 elevi ne-au reprezentat județul la națională la 11 discipline. Este vorba despre concursuri pe discipline de învățământ, pentru că sunt mult mai mulți cei care ne-au reprezentat școala la alte competiții naționale și internaționale, urmând ca bilanțul final să-l facem la finele anului școlar. Doresc să mai menționez că în ultimii ani am avut reprezentanți și în loturile naționale ale României”, ne-a declarat, vineri, dl profesor dr. Florian Hava, directorul Școlii Gimnaziale „Dacia”. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline.   

Trimite email
duminică, 2 februarie 2025, 16:04:14 Ora standard a Europei de Est