Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, la Facultatea de Protecția Mediului, a avut loc

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, 16 mai 2013, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat evenimentul de lansare a cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”, coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea.

„Convinși de utilitatea deosebită a aplicațiilor practice în formarea unor buni ingineri de mediu, coordonatorii cărții de față, secondați de ceilalți autori, în anul 2002 au inițiat prima aplicație practică în Munții Apuseni, având drept obiectiv principal studiul influenței exploatărilor miniere (în special a celei de la Roșia Montană) asupra mediului. Aplicația practică s-a realizat an de an și a avut un real succes în rândul studenților. Pentru a avea o și mai mare atractivitate, traseele aplicației au fost diversificate, avându-se în vedere biodiversitatea, amenajarea complexă a mediului, eroziunea solurilor, dar și obiectivele turistice semnificative din Munții Apuseni. Cartea este sinteza rezultatelor obținute în cei 10 ani de aplicații practice efectuate an de an de către studenții din domeniul „Ingineria Mediului”, a precizat dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, directorul de departament, moderatorul manifestării.
Cartea de față este rodul muncii unui colectiv de autori, pe care dl rector Constantin Bungău a ținut să-i nominalizeze și să-i felicite: Cornel Domuța, Tamara Romocea, Emilia Pantea, Costea Monica, Eugenia Șerban, Aurelia și Cristian Oneț, Nandor Koteles și Stelian Negrău, alături de cei doi coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea. Elogiind activitatea de cercetare din cadrul Facultății de Protecția Mediului, domnul rector a declarat că este chiar invidios pe activitatea acestor cadre didactice. Dl rector a ținut apoi să se refere la evenimentul anului la Universitatea din Oradea: „Anul acesta serbăm 50 de ani de la înființarea Universității din Oradea, 50 de ani de învățământ superior continuu pe meleagurile orădene”.
Felicitările au „curs” apoi și din partea Senatului universitar, reprezentat de această dată de dl prof. univ. dr. Marius Þepelea, care a remarcat interdisciplinaritatea, faptul că „în această descriere a Munților Apuseni se află și părți de istorie, părți care vorbesc despre biodiversitate și chiar despre ceea ce este specific ingineresc, lucruri care țin de evoluția solului și ape reziduale. Felicit pe cei care au depus uriașa muncă de a realiza acest proiect și acest volum”. Și doamna prorector Marcela Prada avea să felicite echipa și pe managerul său, „care este una din cele mai active echipe. La această facultate lucrurile se mișcă. Vă felicit pentru toate activitățile pe care le faceți și pentru spiritul de echipă din această facultate”. După cum spuneam mai devreme, felicitările au „curs” în continuare și din partea decanului Facultății de Construcții și Arhitectură (dna Aurora Mancia), respectiv al Facultății de Geografie, Turism și Sport (dl Alexandru Ilieș), din partea dl Ioan Þarcă, președinte al comisiei Senatului universitar, din partea noului comisar șef al Gărzii de Mediul, dl Viorel Þepelea, dar și din partea celorlalți vorbitori care au luat cuvântul.
„Omagiem o carte!”
Tot la superlativ, a vorbit despre această carte și decanul Facultății de Protecția Mediului, dl Ioan Chereji, care s-a autointitulat „nașul cărții”. „Omagiem o carte, o carte care a fost scrisă din toate punctele de vedere, după părerea mea, foarte foarte bine. Și de ce spun după părerea mea, pentru că eu mă consider nașul acestei cărți. N-am scris nici un rând; am scris doar un referat despre această carte, dar mă bucur că am avut ocazia să scriu acest referat despre această carte. Am citit cartea… Ea poate fi valorificată foarte bine de toți cei care lucrează în turism. Avem o prezentare fantastică a zonei Munților Apuseni. Acești Munți Apuseni, citadela românismului în Ardeal… Totul este foarte bine documentat. Merită citită această carte, chiar merită citită! Vă rog să o citiți! Vreau să-i felicit pe cei care au muncit la această carte, prin profesorul Nicu Sabău și Radu Brejea, pe toți cei care și-au adus contribuția. Să știți că fiecare are partea lui foarte foarte importantă”.
„Bihorul are nevoie de această carte!”
Dl rector Constantin Bungău a revenit la microfon doar pentru a le „smulge o promisiune colaboratorilor: Vreau să promiteți că urmează o nouă ediție, un volum doi. Am răsfoit acum cuprinsul și puțin conținutul și cred că această carte are nevoie de continuitate… Bihorul are nevoie de această carte”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
Înainte să prezinte cartea, dl Nicu Cornel Sabău a continuat seria de mulțumiri (cu 12 mulțumiri) și laudele aduse autorilor cărții.
Cartea este structurată pe șase capitole și subcapitole. După primul capitol (Introducere), urmează, în ordine: Obiective turistice (7), Biodiversitate (4), Areale poluate antropic (6), Amenajarea complexă a mediului și Eroziunea solurilor.
Ultima mulțumire a fost adusă sponsorului cărții firma Fly Company, manager drd. ing. Nicu Dogaru. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”.  

 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:13:37 Ora standard a Europei de Est