Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, la Facultatea de Protecția Mediului, a avut loc

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, 16 mai 2013, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat evenimentul de lansare a cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”, coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea.

„Convinși de utilitatea deosebită a aplicațiilor practice în formarea unor buni ingineri de mediu, coordonatorii cărții de față, secondați de ceilalți autori, în anul 2002 au inițiat prima aplicație practică în Munții Apuseni, având drept obiectiv principal studiul influenței exploatărilor miniere (în special a celei de la Roșia Montană) asupra mediului. Aplicația practică s-a realizat an de an și a avut un real succes în rândul studenților. Pentru a avea o și mai mare atractivitate, traseele aplicației au fost diversificate, avându-se în vedere biodiversitatea, amenajarea complexă a mediului, eroziunea solurilor, dar și obiectivele turistice semnificative din Munții Apuseni. Cartea este sinteza rezultatelor obținute în cei 10 ani de aplicații practice efectuate an de an de către studenții din domeniul „Ingineria Mediului”, a precizat dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, directorul de departament, moderatorul manifestării.
Cartea de față este rodul muncii unui colectiv de autori, pe care dl rector Constantin Bungău a ținut să-i nominalizeze și să-i felicite: Cornel Domuța, Tamara Romocea, Emilia Pantea, Costea Monica, Eugenia Șerban, Aurelia și Cristian Oneț, Nandor Koteles și Stelian Negrău, alături de cei doi coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea. Elogiind activitatea de cercetare din cadrul Facultății de Protecția Mediului, domnul rector a declarat că este chiar invidios pe activitatea acestor cadre didactice. Dl rector a ținut apoi să se refere la evenimentul anului la Universitatea din Oradea: „Anul acesta serbăm 50 de ani de la înființarea Universității din Oradea, 50 de ani de învățământ superior continuu pe meleagurile orădene”.
Felicitările au „curs” apoi și din partea Senatului universitar, reprezentat de această dată de dl prof. univ. dr. Marius Þepelea, care a remarcat interdisciplinaritatea, faptul că „în această descriere a Munților Apuseni se află și părți de istorie, părți care vorbesc despre biodiversitate și chiar despre ceea ce este specific ingineresc, lucruri care țin de evoluția solului și ape reziduale. Felicit pe cei care au depus uriașa muncă de a realiza acest proiect și acest volum”. Și doamna prorector Marcela Prada avea să felicite echipa și pe managerul său, „care este una din cele mai active echipe. La această facultate lucrurile se mișcă. Vă felicit pentru toate activitățile pe care le faceți și pentru spiritul de echipă din această facultate”. După cum spuneam mai devreme, felicitările au „curs” în continuare și din partea decanului Facultății de Construcții și Arhitectură (dna Aurora Mancia), respectiv al Facultății de Geografie, Turism și Sport (dl Alexandru Ilieș), din partea dl Ioan Þarcă, președinte al comisiei Senatului universitar, din partea noului comisar șef al Gărzii de Mediul, dl Viorel Þepelea, dar și din partea celorlalți vorbitori care au luat cuvântul.
„Omagiem o carte!”
Tot la superlativ, a vorbit despre această carte și decanul Facultății de Protecția Mediului, dl Ioan Chereji, care s-a autointitulat „nașul cărții”. „Omagiem o carte, o carte care a fost scrisă din toate punctele de vedere, după părerea mea, foarte foarte bine. Și de ce spun după părerea mea, pentru că eu mă consider nașul acestei cărți. N-am scris nici un rând; am scris doar un referat despre această carte, dar mă bucur că am avut ocazia să scriu acest referat despre această carte. Am citit cartea… Ea poate fi valorificată foarte bine de toți cei care lucrează în turism. Avem o prezentare fantastică a zonei Munților Apuseni. Acești Munți Apuseni, citadela românismului în Ardeal… Totul este foarte bine documentat. Merită citită această carte, chiar merită citită! Vă rog să o citiți! Vreau să-i felicit pe cei care au muncit la această carte, prin profesorul Nicu Sabău și Radu Brejea, pe toți cei care și-au adus contribuția. Să știți că fiecare are partea lui foarte foarte importantă”.
„Bihorul are nevoie de această carte!”
Dl rector Constantin Bungău a revenit la microfon doar pentru a le „smulge o promisiune colaboratorilor: Vreau să promiteți că urmează o nouă ediție, un volum doi. Am răsfoit acum cuprinsul și puțin conținutul și cred că această carte are nevoie de continuitate… Bihorul are nevoie de această carte”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
Înainte să prezinte cartea, dl Nicu Cornel Sabău a continuat seria de mulțumiri (cu 12 mulțumiri) și laudele aduse autorilor cărții.
Cartea este structurată pe șase capitole și subcapitole. După primul capitol (Introducere), urmează, în ordine: Obiective turistice (7), Biodiversitate (4), Areale poluate antropic (6), Amenajarea complexă a mediului și Eroziunea solurilor.
Ultima mulțumire a fost adusă sponsorului cărții firma Fly Company, manager drd. ing. Nicu Dogaru. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”.  

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:16 Ora de vară a Europei de Est