Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”

În perioada 15 – 17 mai, parteneriat internațional

Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, au debutat miercuri, 15 mai 2013, activitățile din prima zi de parteneriat internațional, colegiul orădean fiind partener internațional în cadrul proiectului Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”.

La activități au fost invitați să participe reprezentanți ai țărilor partenere, cât și  reprezentanți ai mediului de afaceri local, studenți și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Bihor, după cum aveam să aflăm de la managerul de proiect, dl prof. dr. Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. Coordonatorul echipei de proiect, dna prof. Nadia Szuiogan, ne-a prezentat partenerii străini și agenda primei zile. La această reuniune de proiect au onorat cu prezența: dl Peter van der Baan de la KPC Groep Olanda, aplicantul principal al acestui proiect european, doamna Wei Wang Ahlenstorf de la EPEA International SRL, firma germană care a inițiat conceptul Cradle to Cradle și dl Rudi Daelmans, de la compania DESSO din Olanda, care produce covoare și gazon artificial 100% C2C.
Programul primei zilei, desfășurat la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, a cuprins: Prezentarea școlii (prof. Nadia Szuiogan); Curs de formare cu și pentru elevii școlii (prof. Aurelia Nagy); Studiu  de caz pe materiale C2C, folosind metoda celor 6 pălării gânditoare (prof.  Marinela Filip); Curs de formare cu profesorii școlii (prof. Nadia Szuiogan); Învățând prin joc Simplycycle (prof. Marinela Filip), precum și o vizită de studiu la stația de compost, sistemul de capturare a biogazului și a stației de concasare a betonului (toată echipa de proiect). Joi și vineri, s-au desfășurat cursuri pilot la Facultatea de Protecția Mediului și Hotel Maxim, coordonate de lector dr. Anamaria Supuran și Marinela Bodog, precum și vizite la Tedler Prest LTD, Salex SA, Căminul Felix, ferma zootehnică și Ferma Beltechi.
Poate vă întrebați ce este Cradle-to-Cradle și la ce folosește?
Este o nouă viziune de dezvoltare sustenabilă: să lași în urmă o lume într-o stare mai bună decât era, și un  nou mod de a lucra: a crea și a produce astfel încât să nu existe pierderi (deșeuri).
Cu ce scop?
Să lăsăm o lume mai bună urmașilor:unul din principiile C2C spune: omenirea ca parte integrată a ecosistemului trebuie să contribuie la îmbunătățirea acestuia și nu la distrugerea lui. Soluțiile C2C sunt profitabile din punct de vedere economic pentru că reduc costurile sau cresc valoarea produselor, având ca scop sustenabilitatea și nu în ultimul rând, soluțiile C2C contribuie la sănătatea omenirii creând un mediu sănătos și produse sănătoase.
Ce avantaje oferă C2C?
Ajută producătorii să adauge valoare mediului în care muncesc; atrage atenția asupra faptului că materiile prime sunt finite; ajută  implicarea oamenilor într-o economie sustenabilă; ajută la reducerea costurilor prin idei de design inteligent (produsele sunt ușor de descompus în materii prime refolosibile sau care pot să intre într-un alt ciclu tehnologic sau biologic); ajută  la reciclarea materialelor oferind noi oportunități de afaceri; și încurajează folosirea energiei regenerabile (care reduce costurile).
La finalul însemnărilor noastre, dorim să vă prezentăm echipa de proiect de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, echipa proiectului internațional - Leonardo da Vinci – Transfer de inovație, „A munci și a învăța într-o lume  Cradle-to-Cradle” Nr. 2011-1-NL1-LEO05-05200: manager de proiect - prof. dr. Ruben Filimon, coordonator – prof. Nadia Szuiogan, tutore proiect – prof. Delia Mela, membri: prof. Marinela Filip, Aurelia Nagy și Mirela Duma. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:22 Ora de vară a Europei de Est