Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Volumul „Pedagogie și elemente de psihologie”

Un Îndrumător pentru cadrele didactice

Volumul „Pedagogie și elemente de psihologie”

Descoperind recent volumul de față pe biroul dnei prof. univ. dr. Florica Orțan (directorul D.P.P.P.D.), am promis să-l aduc în atenția beneficiarilor, considerându-l o carte de căpătâi pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, dar nu numai.

„Volumul „Pedagogie și elemente de psihologie”, pe care am avut onoarea să-l propun și să-l coordonez, după cum scrie coordonatorul lucrării, dna prof. univ. dr. Florica Orțan, în Prefața volumului, reprezintă efortul tuturor cadrelor didactice ale D.P.P.P.D. și al cadrelor didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul Științe ale Educației, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, care au răspuns într‐un interval de timp scurt, prin realizarea unor studii științifice de bună calitate.
Această carte a fost concepută nu numai ca un volum de studii științifice, ci și ca un îndrumător pentru pregătirea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în vederea obținerii gradului didactic II”.
În „Cuvântul Rectorului”, rectorul Universității din Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău face aprecieri atât la adresa D.P.P.P.D.-ului, cât și la volumul coordonat de directorul departamentului. „Evidențiem în acest context contribuția D.P.P.P.D. în organizarea și desfășurarea activităților de formare inițială a studenților, formare continuă prin examenele de definitivat, gradul didactic II, gradul didactic I, alte cursuri de perfecționare apreciate atât de cursanți, cât și de factorii de răspundere de la nivel local și național. Expertiza, experiența și eficiența activității D.P.P.P.D. este demonstrată de numărul tot mai mare de cadre didactice din învățământul preuniversitar care au absolvit diverse cursuri ce țin de domeniul Științe ale educației. Conducerea Universității din Oradea apreciază deschiderea profesională, socială și culturală a multor cadre didactice ale D.P.P.P.D.-ului, care au organizat întâlniri, discuții, activități de cercetare pedagogică cu cadre didactice din învățământul preuniversitar.
Prezentul volum „Pedagogie și elemente de psihologie” se remarcă prin calitatea științifică a studiilor publicate, prin efortul de sinteză conceptuală și mai ales prin preocuparea permanentă de a adapta terminologia sofisticată a științelor educației la specializările diferite ale profesorilor, prin străduința de a explica și concretiza contextele interdisciplinare.
Volumul „Pedagogie și elemente de psihologie” respectă standardele științifice, programa națională în vederea obținerii gradului didactic II, utilizează bibliografie românească și străină recentă, urmărind îndeaproape transformările care au loc în științele educației atât la nivelul curriculumului, al metodologiei de instruire și evaluare, cât și la nivelul limbajului.
Apreciind calitatea volumului, valențele teoretice și metodologice, încadrarea
integrală în standardele ARACIS, recomandăm acest volum în primul rând cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, specialiștilor în științele educației, tuturor celor interesați de problematica actuală a științelor educației”.
Astfel apreciază dl rector Constantin Bungău volumul de față.
În Prefață, doamna prof. univ. dr. Florica Orțan face o radiografiere a volumului, subliniind problematica fiecărui capitol în parte și ghidând astfel foarte exact cititorul. „Primul capitol se referă la statutul educației în contextul lumii contemporane, cel deal
doilea are în vedere orientări și tendințe contemporane în învățământ. Capitolul al treilea analizează problematica generală a managementului calității, deosebind domenii, criterii, standarde și mecanisme de asigurare a calității procesului de educație. Urmează un capitol privind statutul epistemiologic al educației în care sunt prezentate și alternative educaționale (Step by Step, Montessori, Waldorf). Un alt grup de teme abordează problemele noi din psihologia educației, care permit o analiză didactică profundă, echilibrată și eficientă: capitolul V abordează problematica educabilității, iar capitolul VI, structura și dinamica personalității. Capitolul VII sintetizează câteva elemente privind finalitățile educației, iar tema șapte analizează cu atenție teoria și metodologia curriculumului. Capitolul VIII se referă la o altă temă indispensabilă pregătirii pedagogice, cea referitoare la conținuturi. În capitolele IX și X se revine la dimensiunea psihoeducativă, prezentându‐se mai întâi procesul de învățământ și apoi învățarea din perspectiva celor mai recente teorii și cercetări experimentale. În centrul volumului se află teme de primă importanță pentru pregătirea didactică a profesorului: capitolul XI se oprește la predare și la dinamica stilurilor de învățare. Tema XII este rezervată strategiilor didactice, punându‐se un accent mai mare pe tehnicile moderne de învățământ, cum ar fi brainstormingul, sinectica, mozaicul etc.  Capitolul XIII se referă la comunicarea didactică, inclusiv la gestionarea conflictului și prevenirea violenței în școală, iar în capitolul XIV sunt prezentate noutăți din domeniul evaluării școlare. Proiectarea, implementarea și evaluarea documentelor curriculare sunt abordate în capitolul XV. În capitolul XVI se revine la problematica managerială, de data aceasta la nivelul instituțiilor școlare. Capitolul XVII este rezervat educației elevilor cu nevoi speciale, iar în capitolul XVIII sunt abordate probleme privind managementul programelor de cercetare. În ultimul capitol este prezentată problematica personalității cadrului didactic, a statutului său profesional și social‐cultural”.
La final, coordonatorul volumului dorește să mulțumească tuturor cadrelor didactice (colegilor) care au pus umărul la realizarea volumului: prof. univ. dr. Vasile Marcu, prof. univ. dr. Letiția Filimon, conf. univ. dr. Valentin Blândul, conf. univ. dr. Mariana Marinescu, conf. univ. dr. Cecilia Sas, conf. univ. dr. Carmen Popa, conf. univ. dr. Nicoleta Elena Chioncel, conf. univ. dr. Cristina Zdrehuș, lector univ. dr. Casandra Abrudan, lector univ. dr. Renata Cercel, lector univ. dr. Adela Bradea, lector univ. dr. Claudia Pop, lector univ. dr. Karla Peter, asist. univ. drd. Claudia Hanga, asist. univ. drd. Laurențiu Mândrea și prep. univ. dr. Ioana Mărginean, „pentru efortul depus, pentru calitatea deosebită a materialelor, seriozitatea de care au dat dovadă, spiritul de echipă, interesul pentru a crea o imagine nouă, atrăgătoare către științele educației, ceea ce dovedește un atașament profund și responsabil față de profesiunea de cadru didactic”. Doamna prof. univ. dr. Florica Orțan ține apoi să mulțumească domnului prof. univ. dr. Vasile Marcu, „pentru felul în care a coordonat volumele de „Psihopedagogie pentru formarea profesorilor”, precum și domnului rector Constantin Bungău „pentru sprijinul acordat și pentru crearea climatului necesar desfășurării activității Departamentului pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic”. Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:59 Ora de vară a Europei de Est