Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Început de primăvară londoneză

Excursie la Londra

Început de primăvară londoneză

Capitala Marii Britanii (Londra) este una dintre cele mai frumoase și fabuloase metropole ale lumii, îmbinând armonios trei concepte ale timpului: antichitate, vechime și modernism.

Am așteptat cu mult interes excursia organizată de profesorii noștri de istorie și geografie Ramona și Florin Iștoc (de la Liceul Teologic Baptist Emanuel), în perioada 4-13 aprilie 2013, iar principalul punct de vizitare a fost faimoasa metropolă de pe malurile Tamisei.
Milioane de turiști vin aici pentru a vedea această frumoasă capitală, plimbându-se pe străzi vechi și bucurându-se de atingerea unei povești adevărate. De unii blamată, de alții iubită, Londra a reușit să uimească și să farmece de-a lungul secolelor prin măreție, putere, frumusețe, prin capacitatea ei uimitoare de a contopi într-un tot unitar zeci de culturi extrem de diferite. A devenit atât de cunoscută, încât și un puști ar putea-o găsi pe harta lumii...
Fiecare etapă de dezvoltare a Londrei a fost însoțită de lupte și conflicte, dinastii distruse și ridicate, epidemii în masă, foamete, incendii de proporții, oameni celebri.
La început de primăvară, Londra ni s-a deschis ca o carte pe care vrei să o citești, o carte pe care cineva ți-o recomandă cu multă căldură. Scurtă dar intensă, mica vacanță la Londra a fost deosebit de plăcută și interesantă. Londonezii sunt eleganți, relaxați, încrezători, puțin sobri, dar respectuoși, civilizați.
Am rămas impresionați de o Londră ieșită din atmosfera unei ierni lungi ce se trezea la viață sub soarele timid al primăverii. Încercăm să ne transpunem în atmosfera acelor zile. O primăvară londoneză ce ne poftea respectuos să vizităm frumoasele parcuri sau muzee, palatele grandioase sau clădirile moderne din sticlă ce se încadrează în atmosfera britanică, sobră, elegantă, utilă, confortabilă.
Dacă francezii au Luvrul, englezii au British Museum și Natural History Museum. Vizitându-le, am putut să luăm contact cu secole de istorie universală, de la Egiptul Antic, la Magna Carta sau Grecia Antică. Vizităm apoi Tower of London, construit în secolul al XI-lea de William Cuceritorul, turn ce deține bijuteriile coroanei, inclusiv cel mai mare diamant din lume - Steaua Africii, de 530 karate sau Coroana Reginei Victoria, presărată cu 3.000 de bijuterii, majoritatea diamante.
Traversăm apoi Milennium Bridge și Westminster Bridge, trecând pe lângă faimosul Big Ben pentru a ajunge în Trafalgar Square, unde se înalță în mijloc măreața coloană a amiralului Nelson. Trecem pe lângă Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei și regretăm că nu e august, luna când regina e plecată, iar palatul are porțile deschise pentru public. Asistăm la schimbarea gărzii, ridicându-ne pe vârfuri pentru a zări ceva dincolo de o mulțime de turiști, în special de japonezi cu nelipsitele lor aparate de filmat.
După aceea, străbatem Tower Bridge, lăsând în urmă celebra catedrală Saint Paul’s pentru a ajunge față în față cu Madame Tussaud’s, adică celebrul muzeu al Figurilor de ceară. Pozele făcute aici cu diverse celebrități ale vremurilor trecute sau prezente îi va face cu siguranță invidioși pe prietenii noștri de acasă...
Croaziera pe Tamisa pentru a ajunge la Greenwich a fost minunată. După atingerea Meridianului Zero, vizităm Leeds Castle, unul dintre cele mai romantice castele din lume, care ne transpune într-o atmosferă medievală de neuitat. Pornim spre Oxford, un oraș celebru prin romantismul său medieval, dar și prin vitalitatea vieții universitare de cel mai înalt nivel ce există aici. Sperăm să revenim aici, dar într-o altă calitate, de ce nu, studenți.
E ultima seară la Londra. Intrăm în Bluewater Shopping Center, un frumos mall de unde facem mici cumpărături, cu gândul la cei dragi de acasă.
E noapte, iar mâine noi vom pleca, dar Londra va rămâne acel vesel cameleon, care va continua mereu să se reinventeze, atunci când nimeni nu se uită...    
Octavian și Titus Trifan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Început de primăvară londoneză.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:35 Ora de vară a Europei de Est