Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Început de primăvară londoneză

Excursie la Londra

Început de primăvară londoneză

Capitala Marii Britanii (Londra) este una dintre cele mai frumoase și fabuloase metropole ale lumii, îmbinând armonios trei concepte ale timpului: antichitate, vechime și modernism.

Am așteptat cu mult interes excursia organizată de profesorii noștri de istorie și geografie Ramona și Florin Iștoc (de la Liceul Teologic Baptist Emanuel), în perioada 4-13 aprilie 2013, iar principalul punct de vizitare a fost faimoasa metropolă de pe malurile Tamisei.
Milioane de turiști vin aici pentru a vedea această frumoasă capitală, plimbându-se pe străzi vechi și bucurându-se de atingerea unei povești adevărate. De unii blamată, de alții iubită, Londra a reușit să uimească și să farmece de-a lungul secolelor prin măreție, putere, frumusețe, prin capacitatea ei uimitoare de a contopi într-un tot unitar zeci de culturi extrem de diferite. A devenit atât de cunoscută, încât și un puști ar putea-o găsi pe harta lumii...
Fiecare etapă de dezvoltare a Londrei a fost însoțită de lupte și conflicte, dinastii distruse și ridicate, epidemii în masă, foamete, incendii de proporții, oameni celebri.
La început de primăvară, Londra ni s-a deschis ca o carte pe care vrei să o citești, o carte pe care cineva ți-o recomandă cu multă căldură. Scurtă dar intensă, mica vacanță la Londra a fost deosebit de plăcută și interesantă. Londonezii sunt eleganți, relaxați, încrezători, puțin sobri, dar respectuoși, civilizați.
Am rămas impresionați de o Londră ieșită din atmosfera unei ierni lungi ce se trezea la viață sub soarele timid al primăverii. Încercăm să ne transpunem în atmosfera acelor zile. O primăvară londoneză ce ne poftea respectuos să vizităm frumoasele parcuri sau muzee, palatele grandioase sau clădirile moderne din sticlă ce se încadrează în atmosfera britanică, sobră, elegantă, utilă, confortabilă.
Dacă francezii au Luvrul, englezii au British Museum și Natural History Museum. Vizitându-le, am putut să luăm contact cu secole de istorie universală, de la Egiptul Antic, la Magna Carta sau Grecia Antică. Vizităm apoi Tower of London, construit în secolul al XI-lea de William Cuceritorul, turn ce deține bijuteriile coroanei, inclusiv cel mai mare diamant din lume - Steaua Africii, de 530 karate sau Coroana Reginei Victoria, presărată cu 3.000 de bijuterii, majoritatea diamante.
Traversăm apoi Milennium Bridge și Westminster Bridge, trecând pe lângă faimosul Big Ben pentru a ajunge în Trafalgar Square, unde se înalță în mijloc măreața coloană a amiralului Nelson. Trecem pe lângă Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei și regretăm că nu e august, luna când regina e plecată, iar palatul are porțile deschise pentru public. Asistăm la schimbarea gărzii, ridicându-ne pe vârfuri pentru a zări ceva dincolo de o mulțime de turiști, în special de japonezi cu nelipsitele lor aparate de filmat.
După aceea, străbatem Tower Bridge, lăsând în urmă celebra catedrală Saint Paul’s pentru a ajunge față în față cu Madame Tussaud’s, adică celebrul muzeu al Figurilor de ceară. Pozele făcute aici cu diverse celebrități ale vremurilor trecute sau prezente îi va face cu siguranță invidioși pe prietenii noștri de acasă...
Croaziera pe Tamisa pentru a ajunge la Greenwich a fost minunată. După atingerea Meridianului Zero, vizităm Leeds Castle, unul dintre cele mai romantice castele din lume, care ne transpune într-o atmosferă medievală de neuitat. Pornim spre Oxford, un oraș celebru prin romantismul său medieval, dar și prin vitalitatea vieții universitare de cel mai înalt nivel ce există aici. Sperăm să revenim aici, dar într-o altă calitate, de ce nu, studenți.
E ultima seară la Londra. Intrăm în Bluewater Shopping Center, un frumos mall de unde facem mici cumpărături, cu gândul la cei dragi de acasă.
E noapte, iar mâine noi vom pleca, dar Londra va rămâne acel vesel cameleon, care va continua mereu să se reinventeze, atunci când nimeni nu se uită...    
Octavian și Titus Trifan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Început de primăvară londoneză.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:09 Ora standard a Europei de Est