Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională a Familiei

„Viața este un dar”

Ziua Internațională a Familiei

Având în vedere că Adunarea Generală a O.N.U. a declarat ziua de 15 mai, Ziua Internațională a Familiei, în planul de activitate al Uniunii Femeilor pe anului 2013, este prevăzut a se derula proiectul „Viața este un dar”, prin care în perioada 10 - 31 mai, se vor desfășura activități cuprinse în obiectivul „Să cultivăm valoarea familiei”.

Proiectul prevede organizarea unor activități pentru a evidenția importanța și valoarea familiei, întărirea valorii  familiei ca exponent principal al vieții și al dezvoltării societății, al respectului reciproc, al bunei înțelegeri între membrii familiei și al apărării drepturilor membrilor familiei împotriva violenței.
În dorința de a realiza o deschidere mare spre această temă („Familia”) și mai ales pentru a conștientiza comunitatea despre  importanța temei, în Agenda proiectului sunt cuprinse acțiuni specifice acestei manifestări, sub definiția: Familia este o comunitate intimă de viață și iubire sau un sanctuar al vieții, leagăn al iubirii și motiv de bucurie și speranță pentru întreaga lume.
Activitățile vor debuta în 15 mai, ora 18,00, printr-o liturghie dedicată familiei „Binecuvântează, Doamne, familiile noastre!” care va avea loc la Catedrala „Sfântul Nicolae”, pregătită de preacucernicul preot Tegzes Mihai, responsabilul Asociațiilor Familiei din Eparhia Oradea.
*Conferința „Să cultivăm valorile familiei” va avea loc în sala mică de sedințe a Primăriei Municipiului Oradea, în 16 mai, ora 18,00 . Vor prezenta comunicări: lect. univ. dr. Monica Secui, de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Oradea, prof. univ. dr Chipea Florica, decanul acestei facultăți, deputat  Szabo Odon, deputat Florica Cherecheș, ec. Nica Daciana, membru al U.F. Bihor, psiholog dr. Alin Crețu, terapeut de familie; eleve de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, conduse de doamna prof. Ramona Tătar, vor recita versuri adecvate temei conferinței. 
*La Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” în 15 mai vor avea loc activități specifice în clasele a V-a A, a II-a C și a  III-a B, cu participarea dlui prof. psiholog Crina Crețu.
n 15 mai, la ora 11,00, la Colegiul Tehnic „Transilvania”, prof. Popa Ana Angela organizează activități dedicate familie.
*Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și-a propus organizarea de la ora 9,00 a concursului de compuneri pe tema „Familia mea”, în clasa a IV-a, iar de la ora 10,00, în clasa a II-a, concursul de compuneri pe tema „Valorile familiei mele”, cu participarea doamne prof. psiholog Crina Crețu.
În perioada 15 - 31 mai, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Tileagd, în toate clasele, vor avea loc manifestări diverse dedicate Zilei Internaționale a Familiei,  sub coordonarea dnei director Ficuț Silvia.
*Și Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca s-a înscris cu diverse activități dedicate familiei, în perioada următoare, sub coordonarea dnei prof. psiholog Ene Alina.
*Luni, 20 mai, la ora 13,30 se va vernisa la Primăria Municipiului Oradea, expoziția de desene, dedicații și felicitări „Familia, prin ochii unui copil”, la care  participă unități de învățământ, școlare și preșcolare din Oradea și județ.
Activitățile vor continua în perioada următoare cu mese rotunde la Asociația pensionarilor maghiari din Partium și la Forumul Democrat German.  
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:33 Ora de vară a Europei de Est