Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre lumea din… adâncuri (II)

Elevii și speologii

Despre lumea din… adâncuri (II)

Vineri, 10 mai 2013, în cadrul Programului Mondial Eco - Școala, elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” Oradea au participat la o activitate desfășurată în colaborare cu Clubul de Speologie „Cristal” din Oradea.

Activitatea s-a derulat ca urmare a unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituții, și prin care unitatea de învățământ dorește să obțină ,,Steagul Verde”, ca o recunoaștere a activităților de promovare a vieții într-un mediu sănătos și curat.
Au participat elevii claselor a III-a A, a V-a A și a VI-a A, însoțiți de prof. Deliman Alina, prof. Florea Nicolae și prof. Vancea Simona, care a fost și moderatoarea activității.
Coborâre în avenul Berger din Franța 
Deoarece nu erau la prima întâlnire cu reprezentanții acestui club, elevii erau curioși despre ce lucruri noi vor afla de data aceasta. Activitatea a început prin vizionarea unui filmuleț care prezenta coborârea la 1.000 de metri în avenul Berger din Franța de către o echipă de speologi români dintre care ,,vedetele” reușitei au fost trei fete speolog ale Clubului „Cristal” din Oradea. Pe parcursul derulării videoproiecției, reprezentatul Clubului „Cristal”, Marius Florea, le-a explicat copiilor, pașii pe care i-a făcut echipa de speologi pentru realizarea obiectivului propus. Elevii au înțeles ce este un aven, câtă muncă presupune coborârea în el și că a privi e ușor, pe când realitatea e o aventură care presupune pregătire minuțioasă, deoarece întotdeauna siguranța oamenilor e prioritară. În continuare, a avut loc o discuție despre echipamentele folosite de către speologi. S-au prezentat tipuri de corzi și s-a subliniat faptul că fabrica ,,Aura” din Oradea este una dintre cele care produc corzi speo. Apoi discuția a pornit de la ,,banană”(pe înțelesul elevilor - ghiozdanul sau rucsacul speologului) și care e semnificația ei pentru un speolog. Elevii au văzut casca, ce trebuie purtată pentru siguranța fiecărui participant, cum funcționează lumina de pe ea, carabinierele cu care se prind elementele echipamentului, coborâtorul cu role, blocatoarele, hamurile cu ajutorul cărora se ancorează speologul de coarda fixată pe perete, ș.a. Copiii au fost fascinați de multitudinea de noduri care se folosesc în speologie și care diferă de cele marinărești sau de cele folosite uzual de oameni. Elevii au cerut ca la întâlnirea următoare să fie și un atelier de învățat…noduri.
Legile nescrise” ale naturii
Am mai aflat apoi că „Natura se poate întoarce împotriva omului dacă acesta nu îi respectă așa-zisele „legi nescrise”. Iubitorii naturii sunt și ecologi: curăță natura și promovează păstrarea ei curată”, a concluzionat speologul Marius Florea.
La final, moderatoarea activității, prof. Vancea Simona, a prezentat sigla Clubului „Cristal”, precum și motto-ul acestuia, care are foarte multe semnificații: ,,Ajungem acolo unde mâna omului n-a pus niciodată piciorul!”. (Alina Deliman & Simona Vancea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre lumea din… adâncuri (II).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:19 Ora de vară a Europei de Est