Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele Municipiului Beiuș

În perioada 9-12 mai

Zilele Municipiului Beiuș

Anul acesta, Zilele Municipiului Beiuș au fost amânate din cauza sărbătorilor pascale.

Astfel, începând de vineri, 9 Mai, și până duminică, 12 mai 2013, beiușenii, și nu numai, au avut parte de patru zile de muzică pentru toate gusturile.
Evenimentul  organizat de către Primăria Municipiului Beiuș, Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor s-a bucurat de prezența unui public numeros, dar și de prestația scenică deosebită a unor artiști valoroși atât locali, cât și naționali.
Joi, 9 mai 2013, s-a dat startul „Zilelor Municipiului Beiuș” cu totul diferit față de anii anteriori, într-o manieră mult mai elegantă și mai specială. Totodată, s-a marcat și sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa, printr-o „Gală de operă și operetă”, protagoniști fiind profesori și studenți de la  Facultatea de Arte din Oradea, secția canto-muzică clasică. Publicul prezent a putut asculta vocile minunate ale artiștilor Florin și Florina Mariș Hinsu și ale invitaților acestora: Renata Baki, Bede Laszlo, Bede Robert, Duma Ioana Cristina, Florin Mircea Ganea, Teodora Ungur, Viorel Olah, Carmen Rus și Sebastian Rus, acompaniați la pian de Valentina Ventel Hohart.
Vineri, 10 mai, programul artistic a început de la ora 19, cu talentații copii din grupul „Luscynia” ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, coordonați de doamna profesoară Dana Maria Oprescu. Din componența grupului au făcut parte elevii: Bercea Alexa, Oprea Daria, Oana Pereț, Carla Florian, Pavel Ana. Pe lângă aceștia, au mai evoluat soliștii: Răzvan Dobai, Mihai Lipai, Melania Tiponuț,  membri ai grupului vocal „Art Band” de la Școala de Arte ,,Francisc  Hubic” din Oradea, clasa de canto muzică ușoară a doamnei profesoare Deac Lăcrimioara, precum și soliștii de muzică ușoară: Ana Maria Anita Mihăieș, Hortea Cosmin, Meșter Sebastian, Boboc Dunamis. Momentele artistice au fost intercalate cu evoluții ale dansatorilor de la Școala de Dans din Beiuș („Hai la dans”), instructor coordonator, profesor Adrian Magda, și de tineri soliști vocali, pregătiți de doamna profesoară Gabriela Vescan de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, respectiv Tania Jurcă, Florentina Ciuhandu, Pavel Delia, Macavei Mihai, Demian Alexandra, dar și de soliștii Mălina Petruse și Alexandru Haiduc, pregătiți de domnul profesor Florin Mariș Hinsu
Sâmbătă 11 mai 2013, spectacolul a continuat cu Ansamblul de dansuri populare maghiare din Remetea, „Flori albastre de nu-mă-uita”, coordonat de Sorin și Angelica Miara; din Banat, solista de muzică populară Maria Garas și Ansamblul folcloric „Carașul” al Centrului Cultural din Caraș-Severin, coordonați de către doamna Codruț Anca.
Programul a continuat cu demonstrații de Aikido și Arte Marțiale, cu grupuri de la Cluj și din Beiuș. Apoi au revenit pe scenă soliștii: Simona Brișcan, Mariana Anghel, binecunoscuții artiști Lena Miclăuș, Florica Tomoioagă, Florina și Florin Mariș Hinsu, Dani și Anca, Lora, Daggu Project și  Direcția 5.
Duminică, 12 mai, Ansamblurile folclorice ,,Miorița” ,,Mădăraș”,  ,,Șuncuiuș”  și  ,,Tulca” au captat atenția celor prezenți prin frumoasele cântece și elemente coregrafice excepționale din repertoriul acestora. Ulterior, au urcat pe scenă soliștii vocali Elena Șerb, Vlăduț  Ștef și Ansamblul folcloric ,,Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, soliști ai Școlii de Arte „Francisc Hubic”, secția canto popular, clasa prof. Florin Mariș Hinsu,  Nicoleta Voica, Mihai și Maria Nemeș, Dj. Project și Alex Velea.
 Au fost indiscutabil, patru zile de spectacol de calitate și de încântare și bucurie pentru beiușeni. (Anonimus)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:05 Ora de vară a Europei de Est