Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele Municipiului Beiuș

În perioada 9-12 mai

Zilele Municipiului Beiuș

Anul acesta, Zilele Municipiului Beiuș au fost amânate din cauza sărbătorilor pascale.

Astfel, începând de vineri, 9 Mai, și până duminică, 12 mai 2013, beiușenii, și nu numai, au avut parte de patru zile de muzică pentru toate gusturile.
Evenimentul  organizat de către Primăria Municipiului Beiuș, Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor s-a bucurat de prezența unui public numeros, dar și de prestația scenică deosebită a unor artiști valoroși atât locali, cât și naționali.
Joi, 9 mai 2013, s-a dat startul „Zilelor Municipiului Beiuș” cu totul diferit față de anii anteriori, într-o manieră mult mai elegantă și mai specială. Totodată, s-a marcat și sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa, printr-o „Gală de operă și operetă”, protagoniști fiind profesori și studenți de la  Facultatea de Arte din Oradea, secția canto-muzică clasică. Publicul prezent a putut asculta vocile minunate ale artiștilor Florin și Florina Mariș Hinsu și ale invitaților acestora: Renata Baki, Bede Laszlo, Bede Robert, Duma Ioana Cristina, Florin Mircea Ganea, Teodora Ungur, Viorel Olah, Carmen Rus și Sebastian Rus, acompaniați la pian de Valentina Ventel Hohart.
Vineri, 10 mai, programul artistic a început de la ora 19, cu talentații copii din grupul „Luscynia” ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, coordonați de doamna profesoară Dana Maria Oprescu. Din componența grupului au făcut parte elevii: Bercea Alexa, Oprea Daria, Oana Pereț, Carla Florian, Pavel Ana. Pe lângă aceștia, au mai evoluat soliștii: Răzvan Dobai, Mihai Lipai, Melania Tiponuț,  membri ai grupului vocal „Art Band” de la Școala de Arte ,,Francisc  Hubic” din Oradea, clasa de canto muzică ușoară a doamnei profesoare Deac Lăcrimioara, precum și soliștii de muzică ușoară: Ana Maria Anita Mihăieș, Hortea Cosmin, Meșter Sebastian, Boboc Dunamis. Momentele artistice au fost intercalate cu evoluții ale dansatorilor de la Școala de Dans din Beiuș („Hai la dans”), instructor coordonator, profesor Adrian Magda, și de tineri soliști vocali, pregătiți de doamna profesoară Gabriela Vescan de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, respectiv Tania Jurcă, Florentina Ciuhandu, Pavel Delia, Macavei Mihai, Demian Alexandra, dar și de soliștii Mălina Petruse și Alexandru Haiduc, pregătiți de domnul profesor Florin Mariș Hinsu
Sâmbătă 11 mai 2013, spectacolul a continuat cu Ansamblul de dansuri populare maghiare din Remetea, „Flori albastre de nu-mă-uita”, coordonat de Sorin și Angelica Miara; din Banat, solista de muzică populară Maria Garas și Ansamblul folcloric „Carașul” al Centrului Cultural din Caraș-Severin, coordonați de către doamna Codruț Anca.
Programul a continuat cu demonstrații de Aikido și Arte Marțiale, cu grupuri de la Cluj și din Beiuș. Apoi au revenit pe scenă soliștii: Simona Brișcan, Mariana Anghel, binecunoscuții artiști Lena Miclăuș, Florica Tomoioagă, Florina și Florin Mariș Hinsu, Dani și Anca, Lora, Daggu Project și  Direcția 5.
Duminică, 12 mai, Ansamblurile folclorice ,,Miorița” ,,Mădăraș”,  ,,Șuncuiuș”  și  ,,Tulca” au captat atenția celor prezenți prin frumoasele cântece și elemente coregrafice excepționale din repertoriul acestora. Ulterior, au urcat pe scenă soliștii vocali Elena Șerb, Vlăduț  Ștef și Ansamblul folcloric ,,Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, soliști ai Școlii de Arte „Francisc Hubic”, secția canto popular, clasa prof. Florin Mariș Hinsu,  Nicoleta Voica, Mihai și Maria Nemeș, Dj. Project și Alex Velea.
 Au fost indiscutabil, patru zile de spectacol de calitate și de încântare și bucurie pentru beiușeni. (Anonimus)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:25 Ora standard a Europei de Est