Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (27)

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

„În loc sã schimbãm lumea prin revoluþie, o putem schimba prin inovaþie”. (Juan Andrés Fontaine, fost ministru al Economiei din Chile)

Programul Start-Up Chile
„Our vision? Convert Chile into the innovation and entrepreneurship hub of Latin America by attracting the world’s best and brightest entrepreneurs to bootstrap their startups in Chile. Our goals? To create a $1b company, and globalize the Chilean entrepreneurship culture. With that in mind, these values will guide our staff and participants to foster the Chile of the future and to further the world’s next game-changing enterprises.” [1]
Guvernul din Chile oferã 40.000 $ pentru înfiinþarea unui Start-Up inovativ în Chile întreprinzãtorilor din lumea întreagã, care apoi au ºansa sã-ºi dezvolte o companie de un miliard de dolari, de ce nu?
Urmãtoarea rundã de aplicaþii (Generaþia a 8-a) va avea loc între 11 iunie ºi 9 iulie. [2]
Cine ºi cum poate aplica?
Gãsiþi informaþii la adresele [1] ºi [2].
Programul a debutat în 2010. Mai mulþi tineri din România au deja acolo Start-Up-uri, în special pe IT [3] - [6].
Personal, am avut plãcerea de a cunoaºte mulþi cercetãtori din Chile în domeniul IT, în special prin intermediul conferinþelor ICCCC organizate la Universitatea Agora [7] - [9]. Am sã amintesc câþiva dintre ei.
Prof. univ. dr. Felisa Cordova, profesor universitar de inteligenþã artificialã la Universitatea din  Santiago de Chile, a participat la ediþiile ICCCCC (2006, 2008, 2010 ºi 2012) ºi a devenit membru de onoare al Senatului Universitãþii Agora din Oradea. În acest an o voi întâlni ºi în China, la ITQM 2013, la sesiunea specialã „Soft Computing Methods in Quantitative Management” [10].
Prof. univ. dr. Gaston Lefranc, profesor de IT la Pontifical Catholic University of Valparaiso din Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2008 [8]. De asemenea, ne vom întâlni în China la ITQM 2013  [10].
Prof. Carolina Lagos, Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2010,  [9]. A avut amabilitatea sã-i acorde fiicei mele, Ioana Dziþac, atunci în vârstã de 11 ani, un interviu inedit în limba românã [11].
De asemenea, ne-au onorat cu prezenþa lor, la diverse ediþii ale ICCCC, profesorii: Juan Sepulveda, Miguel Alfaro, Lucio Canete, Astrid Oddeshede, Francisco Watkins ºi alþii.
Pentru a aplica pentru înfiinþarea unui Start-Up în Chile, aveþi nevoie ºi de o recomandare:
„Recommendation letters: Every project needs a recommendation letter from an investor, mentor, academic or entrepreneur who can speak to the team's talent and experience. When you begin filling out the application form via our YouNoodle platform, you will have to provide your recommender's email. The YouNoodle system will then send an email and a unique invite link to that recommender. The recommender will be able to log into the application platform and answer the following questions:   Name - Title - Organization - How do you know this team? - Do you think this team will be able to successfully execute this idea? - Why?   *The recommender will be able to see the team's application but won't be able to edit it. The applicant won't be able to see the recommender's answers to the aforementioned questions.  An application canNOT be submitted until the recommendation has been filled out. You can submit a maximum of 3 recommendations and everything must be filled out before the application can be submitted”.
Stau la dispoziþia foºtilor mei studenþi, dacã doresc sã aplice, cu o astfel de recomandare ºi îi pot pune ºi în legãturã cu cunoscuþii mei din Chile.
Curaj!
Ioan Dziþac
 
Bibliografie
[1] http://startupchile.org/ 
[2] http://startupchile.org/about/faqs/
[3] http://www.industriicreative.ro/2012/09/un-startup-iesean-primeste-finantare-40000-dolari-in-chile/
[4] http://www.impactnews.ro/Antreprenor/Cine-sunt-tinerii-rom%C3%A2ni-care-inoveaz%C4%83-antreprenoriatul-din-Chile.-Primul-start-up-rom%C3%A2nesc-acceptat-%C3%AEn-Start-up-Chile-84951
[5]  http://adevarul.ro/news/societate/foto-moldova-e-acasa-dinchile-adriana-iasi-schimba-lumea-1_5106bda28ca5f750558eba53/index.html
[6] http://www.forbes.ro/30-sub-30-pe-urmele-lui-bill-gates_0_7023.html
[7] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2006/index.html
[8] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2008/
[9] http://www.iccc.univagora.ro/
[10] http://www.itqm-meeting.org/workshop.htm
[11]http://www.cd-agora.ro/Impresii_Ioana_Dzitac.pdf

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:20 Ora de vară a Europei de Est