Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Luni, la Palatul Copiilor și Elevilor

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Palatul Copiilor și Elevilor a găzduit luni (29 aprilie 2013), o ediție specială a evenimentului „Patimile și Învierea Domnului”.

E vorba despre o expoziție de icoane și desene cu tematică pascală și prima dată ateliere de lucru, în care elevi din Oradea și județ, au fost invitați „să exerseze încondeiatul ouălor, pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn, să vadă în mod practic cum se realizează aceste lucrări”, după cum a precizat părintele profesor Florin Negruțiu, inspectorul școlar de specialitate, coordonatorul proiectului.„Evenimentul „Patimile și Învierea Domnului” se vrea o întâlnire a noastră cu icoanele reprezentative pentru această perioadă religioasă, un eveniment în care am vrut să aducem elevii și profesorii împreună pentru a ne pregăti pentru cel mai important eveniment din istoria mântuirii și anume Învierea Mântuitorului Iisus Hristos; un moment în care am vrut să vedeți talentul artistic al colegilor voștri, care lucrează icoane, care încondeiază ouă, și care, de asemenea, se exprimă artistic interpretând pricesne. Prin urmare, activitatea de astăzi (luni – n.n.) s-a dorit a fi una cu caracter practic, după un moment de spectacol constând în pricesne și obiceiuri specifice momentelor pascale”, a subliniat dl inspector școlar în deschiderea manifestării. Această nouă ediție a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, în parteneriat cu școli din Oradea și județul Bihor. Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradea s-a alăturat cu un atelier de decorațiuni de Paști și încondeiat ouă.

Pe scenă, pricesne și obiceiuri pascale

Evenimentul a fost deschis printr-o componentă artistică, prezentată de profesor Anamaria Gal, câteva pricesne și obiceiuri pascale, susținute de un grup vocal de la Școala Gimnazială din Uileacu de Beiuș, îndrumat de prof. Loredana Vidican, de Lavinia Chifor și Roxana Mihalca, două soliste de top ale Liceului de Artă, coordonate de Aurica și Florin Bonțu, de membrii corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijor, părintele profesor Ștefan Lacatoș, de soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor, Cătălin Bulgaru și Bianca Popa, elevi ai drei prof. Anamaria Gal. Emoționantul moment de adâncă vibrație și trăire s-a încheiat cu un buchet de pricesne și obiceiuri pascale prezentate de un grup de copii minunați din Roșia, coordonați de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roșia, care ne-au încântat și la cele două ediții ale Festivalului județean „Obiceiuri folclorice românești între tradiție și modernitate”, de la Oșorhei.

Afară, ateliere de pictat și încondeiat

La actuala ediție a evenimentului județean „Patimile și Învierea Domnului”, am avut ocazia să asistăm la atelierele organizate în aer liber, chiar în fața palatului. Nu mare ne-a fost surpriza să o descoperim la unul dintre ateliere pe doamna inspector școlar Voichița Vancu,  exersând încondeiatul ouălor la atelierul de încondeiat condus de dna educatoare Dorina Hamza de la Drăgoteni, având alături ca ucenici pe educatoarele Iakab Liana și Loredana Stativa, de la Grădinița Nr. 1 din Beiuș, dar și pe prof. Anca Gabor de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita. Dacă pe scenă membrii grupului de la Roșia, coordonat de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, ne-au încântat cu pricesne și două obiceiuri pascale „Lioara” și „Prinsul suratelor”, în cadrul atelierului de pictură, aceiași elevi au făcut demonstrație de pictat icoane pe sticlă. La un alt atelier, elevi de la L.P.S. „Bihorul”, sub îndrumarea prof. de religie Livia Benea și prof. de desen Gabriela Pleșca pictau pe mulaje din ghips și confecționau felicitări în diferite tehnici. Alături, la o altă masă își aveau atelierul elevi de la Lic. T. „Lucian Blaga”, din clasele pregătitoare A și B, și a IV-a B, elevi ai înv. Silvia Hadade, Roxana Faur și Traier Șandor, coordonați de prof. de ed. plastică Gabriela Pleșca. Membrilor atelierului de pictură pe sticlă al elevilor de la Cercul de iconografie din Cefa, coordonat de prof. Valeria Bunica de la Liceul de Arte - Oradea ( Arusoaiei Mădălina, Balog Tania, Duma Florina, Raț Adelina și Nemeș Mădălina), li s-au alăturat elevi din clasa I C de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, parteneri de proiect, elevi ai dnei prof. Elena Pavel. Pe Marius Șchiop din Vadu Crișului, profesor de religie la Măgești și Butan l-am cunoscut la atelierul de pictură. Marius pictează pe orice, creând adevărate bijuterii: icoane pe lemn, pe sticlă, dar și pe ouă de struț și chiar pe scoică uriașă. Elevi de la Școala Gimnazială Nr.11 și de la „Dacia” (elevi din clasa dnei prof. Mirela Toth, clasa a II-a C), dar și de la alte școli și de la Fundația Consistoria Efrem Beniamin sunt abonații palatului, unde învață să picteze pe sticlă și ghips, sub îndrumarea prof. Galutz Carmen și Florina Iepure. De la Liceul Tehnologic din Dobrești le-am cunoscut în cadrul atelierului de încondeiat ouă pe prof. Romina Hulban și prof. de religie Mariana Milian, care coordonau pictatul de icoane cu tuș și culoare pe sticlă și încondeiatul ouălor, avându-le alături pe elevele din clasa a XI-a: Mariana Șulinca și Florina Popa (la pictat icoane), Iuliana Sârb și Mirela Dume (la încondeiat ouă). Cei de la C.S.E.I. Nr. 1 au adus la expoziție lumânări (prof. Rodica Haș și Teodora Pantazi). De la un asemenea eveniment nu putea lipsi tocmai dna Viorica Dobran, de la C.S.E.I. „Cristal”, care dorea să „fure” meșteșugul încondeierii ouălor de la dna Dorina Hamza din Drăgoteni. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: „Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:33 Ora standard a Europei de Est