Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea

Joi, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare

Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea

Joi, 25 aprilie 2013, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare a debutat Conferința Internațională „From Schuman Declaration to Lisbon Treaty: what Political Finality for European Union?” (De la Declarația Schuman la Tratatul de la Lisabona: care este finalitatea politică a Uniunii Europene?), organizată în cadrul programului Jean Monnet, coordonat de lect. univ. dr. Cristina Dogot, cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debrețin.

La conferință și-au anunțat participarea cercetători în problematica integrării politice europene din Turcia, Italia, Bosnia-Herțegovina, precum și de la Universitățile „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, S.N.S.P.A. București, Universitatea „Lumina” București și Universitatea de Vest din Timișoara.
La deschiderea conferinței au participat: prof. univ. dr. Sorin Curilă - președintele Senatului universitar, conf. univ. dr. Marcela Prada – prorector, prof. univ. dr. Ioan Horga – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și conf. univ. dr. Mircea Brie - directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.
Doamna prorector Marcela Prada a prezentat mesajul dl rector Constantin Bungău, în care se arată că „în prezent la Universitatea din Oradea se află în desfășurare șase module Jean Monnet, tot aici există două catedre și un centru de excelență Jean Monnet, în condițiile în care la nivelul mediului academic românesc există, în total, patru asemenea centre de excelență”.
În cuvântul său, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, s-a referit la Declarația Schuman (privind realizarea unei viitoare federații europene, ca principal pas și fundament al unei viitoare păci internaționale), la caracterul pacifist al Uniunii Europene, la integrarea politică (ale cărei metode și tehnici constituie un subiect de dezbatere atât la nivel academic, cât și la nivel politic). În intervenția sa, dl decan Ioan Horga a pornit chiar de la întrebarea conținută în mesajul conferinței (Care este finalitatea politică a Uniunii Europene?), referindu-se apoi la „priorități de politici europene (versus preferințe naționale)” și la marea strategie a U.E. („de a deveni un actor, jucător important în spațiul mondial”). Domnul Mircea Brie a salutat participații la conferință în numele colegilor din cadrul departamentului pe care îl conduce, felicitând-o pe dna lect. univ. dr. Cristina Dogot pentru organizarea acestei noi conferințe Jean Monnet. „Aș dori apoi să remarc această generoasă temă și sensibilă, în același timp, pentru vremurile actuale pe care le traversăm. Sunt momente nu doar de criză, ci de provocări pentru a regândi politic, a regândi identitar acest proces de construcție europeană”, a mai spus directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.
În prima zi a conferinței au vorbit, printre alții, domnii Valentin Naumescu, fost consul al României la Toronto și cadru didactic al Universității „Babeș-Bolyai”, precum și dl Maurice Guyader, profesor asociat la Universitatea Sorbonne Nouvelle 3, Paris, fost înalt oficial și actual director onorific în cadrul Comisiei Europene…
„Această nouă conferință dovedește încă o dată faptul că Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior dinamică, preocupată atât de rolul României în cadrul Uniunii Europene, cât și de evoluția generală și sectorială a procesului de integrare în Uniunea Europeană”, după cum avea să sublinieze coordonatorul proiectului, dna lector univ. dr. Cristina Dogot. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea. 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:37 Ora standard a Europei de Est