Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu

Miercuri, la Lic. T. „Onisifor Ghibu”

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu

Miercuri, 24 aprilie 2013, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Concursului cu tematică preventivă „Școala fără violență”, secțiunea elevi de gimnaziu.

Concursul a fost organizat de I.P.J. Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – reprezentat de dna profesor Daniela Marinău (director adjunct), Timofte Camelia, Valeriu Laslău, Diana Laslău și Claudia Târb, cu sprijinul directorilor Mircea Pop și Pirtea Ioan – director adjunct; prezentator – Mădălina Pantiș.
„Competiția are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală”, după cum ne-a declarat doamna comisar de poliție Ioana Indrieș
La cea de-a VI-a ediție, la secțiunea gimnaziu, au participat 13 echipaje, reprezentând tot atâtea școli din Oradea și județul Bihor. Le vom enumera exact în ordinea punctelor obținute la sfârșitul concursului, redând astfel clasamentul competiției:
1. Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” - Oradea
2. Școala Gimnazială Nr. 2 Remeți
3. Liceul Tehnologic Vadu Crișului
4. Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca
5. Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - Oradea
6. Școala Gimnazială „Ioan Slavici”
7. L.P.S. „Bihorul” Oradea
8. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
9. Școala Gimnazială Nr. 1 Leș
10. Școala Gimnazială Sîntandrei
11. Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”
12. Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”
13. Școala Gimnazială „Floare de lotus” – Sînmartin.
Așadar, pe podium au urcat: echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” din Oradea - pe cea mai înaltă treaptă; echipajul Școlii Gimnaziale Nr. 2 Remeți – pe cea de-a doua treaptă și echipajul Liceului Tehnologic din Vadu Crișuluipe cea de-a treia treaptă.
Competiția a constat în trei probe: una teoretică (un chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă), o probă artistică (practică) - prezentarea unei scenete cu mesaj nonviolent, iar cea de-a treia probă: realizarea unui colaj de fotografii pe tema concursului.
La proba practică (artistică), echipajul trebuia să-și prezinte sceneta în maximum cinci minute, iar membrii juriului (dna ing.  Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor, prof. Monica Costa – director adjunct la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, dna Roxana Ojica, de la D.G.A.S.P.C. Bihor, studenta Măzăreanu Bianca, de la Universitatea Oradea și comisar de poliție Marcel Cosma, de la I.P.J. Bihor) urmau să puncteze următoarele aspecte:
*adaptarea momentului la tema concursului *impactul general al prezentării *forma și originalitatea de prezentare *sugestivitatea motto-ului și adaptarea acestuia la momentul artistic ales, precum și *spiritul de echipă.
Marți, 30 aprilie, vor concura echipajele liceenilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu. 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:03:09 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...