Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu

Miercuri, la Lic. T. „Onisifor Ghibu”

Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu

Miercuri, 24 aprilie 2013, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Concursului cu tematică preventivă „Școala fără violență”, secțiunea elevi de gimnaziu.

Concursul a fost organizat de I.P.J. Bihor - Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – reprezentat de dna profesor Daniela Marinău (director adjunct), Timofte Camelia, Valeriu Laslău, Diana Laslău și Claudia Târb, cu sprijinul directorilor Mircea Pop și Pirtea Ioan – director adjunct; prezentator – Mădălina Pantiș.
„Competiția are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală”, după cum ne-a declarat doamna comisar de poliție Ioana Indrieș
La cea de-a VI-a ediție, la secțiunea gimnaziu, au participat 13 echipaje, reprezentând tot atâtea școli din Oradea și județul Bihor. Le vom enumera exact în ordinea punctelor obținute la sfârșitul concursului, redând astfel clasamentul competiției:
1. Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” - Oradea
2. Școala Gimnazială Nr. 2 Remeți
3. Liceul Tehnologic Vadu Crișului
4. Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca
5. Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - Oradea
6. Școala Gimnazială „Ioan Slavici”
7. L.P.S. „Bihorul” Oradea
8. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
9. Școala Gimnazială Nr. 1 Leș
10. Școala Gimnazială Sîntandrei
11. Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”
12. Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”
13. Școala Gimnazială „Floare de lotus” – Sînmartin.
Așadar, pe podium au urcat: echipajul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” din Oradea - pe cea mai înaltă treaptă; echipajul Școlii Gimnaziale Nr. 2 Remeți – pe cea de-a doua treaptă și echipajul Liceului Tehnologic din Vadu Crișuluipe cea de-a treia treaptă.
Competiția a constat în trei probe: una teoretică (un chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă), o probă artistică (practică) - prezentarea unei scenete cu mesaj nonviolent, iar cea de-a treia probă: realizarea unui colaj de fotografii pe tema concursului.
La proba practică (artistică), echipajul trebuia să-și prezinte sceneta în maximum cinci minute, iar membrii juriului (dna ing.  Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor, prof. Monica Costa – director adjunct la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, dna Roxana Ojica, de la D.G.A.S.P.C. Bihor, studenta Măzăreanu Bianca, de la Universitatea Oradea și comisar de poliție Marcel Cosma, de la I.P.J. Bihor) urmau să puncteze următoarele aspecte:
*adaptarea momentului la tema concursului *impactul general al prezentării *forma și originalitatea de prezentare *sugestivitatea motto-ului și adaptarea acestuia la momentul artistic ales, precum și *spiritul de echipă.
Marți, 30 aprilie, vor concura echipajele liceenilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul preventiv „Școala fără violență”, ed. a VI-a, gimnaziu. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:13 Ora de vară a Europei de Est