Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

PractING – un amplu proiect dedicat carierei

În cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației

PractING – un amplu proiect dedicat carierei

Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din cadrul Universității din Oradea a organizat vineri, 19 aprilie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, o nouă sesiune de informare și conștientizare cu privire la oportunitățile și beneficiile pe termen lung oferite studenților prin participarea în cadrul proiectului POSDRU/109/2.1/G/82033 intitulat „Convergența pregătirii practice universitare pentru integrarea reușită a studenților pe piața muncii” – PractING.

Cu această ocazie, alți 74 de studenți din domeniile Calculatoare și Tehnologia Informației, Inginerie Electronică și Telecomunicații și Inginerie Electrică, anii de studiu II și III, au putut beneficia de practică la firme importante din regiune.  
Dincolo de însușirea unor abilități practice aplicate în domenii specifice, proiectul a reprezentat un punct de susținere al studenților în demersul de angajare într-o organizație. În urma primului an de implementare un număr însemnat de studenți și-a găsit un loc de muncă ca urmare a efectuării stagiului de practică în cadrul proiectului. 
Principalele rezultate atinse în primul an de implementare sunt:
*126 de studenți din domeniile Calculatoare și Tehnologia Informației, Inginerie Electronică și Telecomunicații și Inginerie Electrică beneficiari ai serviciilor de consiliere în carieră și susținuți în tranziția de la școală la viața activă
*21 de firme selectate în calitate de partener de pratică, în cadrul cărora studenții au desfășurat activitatea de practică în perioada iulie-august 2012
*25 de tutori din cadrul firmelor partenere sunt instruiți în cadrul unui modul de formare și instruire pentru activități de tutoriat și lucru cu studenții
*posibilitatea de interacțiune online între factorii implicați în cadrul proiectului, studenți, firme, cadre didactice prin intermediul platformei dedicate.
În cel de-al doilea an de implementare proiectul vizează selectarea a unui număr de minimum 74 de studenți din domeniile Calculatoare și Tehnologia Informației, Inginerie Electronică și Telecomunicații și Inginerie Electrică care vor beneficia, prin intermediul activităților derulate în cadrul proiectului de următoarele avantaje: *posibilitatea de a efectua practica la firme importante din regiune, cu experiență în domeniul lucrului cu studenții, în specializarea aferentă domeniului de studiu și a competențelor personale *desfășurarea activității de practică sub îndrumarea unor tutori specializați și instruiți, cu posibilitatea de monitorizare și interacțiune on-line între factorii implicați (studenți, facultate, firme) pe baza unei platforme dedicate servicii specializate de orientare și consiliere profesională *subvenții pe durata derulării programului de practică
Proiectul a pus bazele realizării unui cadru de parteneriat între Universitatea din Oradea și firme de profil din Oradea și județul Bihor pentru desfășurarea activității de practică a studenților din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației. Activitatea desfășurată în cadrul proiectului a creat premisele pentru integrarea calitativă și performantă a studenților participanți în piața muncii prin lărgirea și diversificarea de colaborări cu mediul economic și prin promovarea și dezvoltarea de parteneriate cu firme din domeniu.
Valoarea totală a proiectului, 1.862.141,88 RON, este cofinanțată din Fondul Social European și este derulat de Universitatea din Oradea în parteneriat cu SC Romarketing S.R.L. și cu Camera de Comerț și Industrie Bihor. În prezent, proiectul PractING este în curs de derulare, aflându-se în cel de-al doilea an de implementare.
Beneficiile aduse studenților în urma participării în cadrul proiectului vor conduce la o mai bună inserție ulterioară a acestora pe piața muncii, precum și la creșterea adaptabilității la cerințele unui loc de muncă stabil.
Astfel, în contextul european al cerințelor de dezvoltare mai eficientă a capitalului uman existent, încă de pe băncile școlii, proiectul contribuie la dezvoltarea cunoștințelor și competențelor practice necesare pentru realizarea unei cariere în domeniul ingineresc, asigurând o modalitate de creștere a competivității și corelarea educației cu piața muncii a viitorilor absolvenți. (Cornelia Gyorodi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: PractING – un amplu proiect dedicat carierei. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:07 Ora de vară a Europei de Est