Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii

„Omuleții verzi” au ieșit joi în stradă

Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii

Ramona și Florin Iștoc, profesori de istorie-geografie la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, și ecologiști convinși, implementează de ani buni proiecte de mediu în parteneriat cu Primăria Oradea.

„Omuleții verzi” (numele Patrulei eco din liceu) sunt cunoscuți și îndrăgiți de-acum nu numai de colegii din liceu, ci și de orădeni. Ei au ieșit deseori în stradă cu pliante pentru a informa populația, iar pe net ei sunt cunoscuți și în țară, dar nu numai.
Joi (18 aprilie 2013), „Omuleții verzi” au ieșit în stradă să pregătească orădenii pentru Ziua Pământului. Despre campania stradală, făcută la meserie de membrii Patrulei eco, ne-a vorbit doamna profesor Ramona Iștoc.
„În apropierea Zilei Pământului, ne-am propus să informăm orădenii despre beneficiile utilizării tehnologiilor verzi. Această acțiune face parte din agenda (calendarul) concursului național „Patrula eco”, la care participăm pentru al treilea an, consecutiv. Cu acest prilej, ne-am propus să informăm și să conștientizăm cetățenii cu privire la necesitatea cunoașterii și utilizării surselor de energie alternativă regenerabilă și nepoluantă.
 -Realizăm faptul că acțiunea Patrulei are, implicit, un dublu scop și efect, atât asupra cetățenilor, cât și asupra lor, a elevilor.
-Exact! Implicându-se în astfel de activități de voluntariat pentru mediu, elevii au ocazia să-și însușească un comportament ecologic adecvat și responsabil față de natură.
Însuși directorul liceului a fost luat la întrebări
-Cine participă la acțiune?
-Ecologiștii noștri sunt elevi din clasele a XI-a A și B, coordonați de mine și de Florin. Avem și doi invitați speciali: pe dl consilier local Teofil Filimon și pe dl director al liceului nostru, dl profesor Constantin Buleandra. Pe lângă standurile bogate și frumos amenajate, cu gust și imaginație, omuleții verzi aplică unele chestionare trecătorilor, astfel că nu au scăpat de întrebările lor nici invitații noștri speciali. Informațiile pe care le furnizează elevii în cadrul standurilor se referă la energia solară, eoliană, hidraulică și geotermală. La standurile lor găsiți pliante, planșe, machete, bannere, postere, dar și o recompensă neașteptată (un pahar cu limonadă și bomboane) pentru trecătorii deschiși și amabili care răspund chestionarelor.
-Am mai remarcat faptul că fiecare elev deține o agendă eco. Cu ce scop?
-Așa este. Fiecare are datoria să consemneze lunar în agendă trei aspecte pozitive și trei aspecte negative pe care le-au identificat în perimetrul local, fapte bune și rele de mediu. La final, vom întocmi un raport de activitate, care va fi însoțit de un filmuleț doveditor. Elevii vor „inventa”o mașină a viitorului din materiale reciclabile și vor alcătui un top al faptelor bune și rele de mediu pe care le-au identificat și consemnat în agendele lor eco.
Așa înțeleg cei doi profesori, Ramona și Florin Iștoc, să activeze și să responsabilizeze Patrula eco, informând și sensibilizând orădenii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:39 Ora de vară a Europei de Est