Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Este un an de vârf, peste așteptări!”

Anul 2013, la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”

„Este un an de vârf, peste așteptări!”

La un prim bilanț privind rezultatele obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea la olimpiadele școlare, domnul director, prof. Mircea Mitran și doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, se arată încântați, socotind că avem de a face cu un an de vârf, în care rezultatele olimpicilor depășesc orice așteptări, ca să-l cităm pe dl director.

„Disciplină, seriozitate și muncă”
„Premii și mențiuni am avut în fiecare an în școală. Anul acesta, într-adevăr, este un an de vârf, peste așteptări! În sensul că am depășit orice așteptări. Tot timpul ne-am clasat pe primul loc pe județ. Anul acesta cred că ne clasăm pe primul loc poate la nivel național. Nu cred că mai este o școală gimnazială să aibă atâția calificați la etapa națională ca la „Oltea Doamna”.
Auzind asemenea declarații „incendiare”, l-am provocat pe domnul director să ne explice care sunt motivele care au condus la asemenea rezultate de excepție, care ar fi cheia succesului...
„Motivele sunt clare: disciplină, seriozitate și muncă. La cei 950 de elevi, avem 70 și ceva de premii numai la olimpiade; la celelalte concursuri avem sute de premii, dar sunt concursuri obișnuite, la care se obține ușor o medalie sau un premiul I. La olimpiade, însă, concurența este acerbă. Să vă dau un exemplu. La o clasă de a VIII-a, la nivel național sunt în jur de 200, 250.000 de copii. Să te clasezi al patrulea, prima mențiune după premiile I,II și III, din 250.000 de copii este o performanță nemaipomenită. E vorba de o domnișoară care a luat mențiune la limba română. O avem apoi pe Rebecca, o „abonată” la premii și mențiuni, an de an. În clasele I-IV a fost pregătită chiar de învățătoarea Mitran Viorica. Eu am preluat-o în clasa a V-a. An de an, Rebecca are premii și mențiuni la nivel înalt”, a ținut să precizeze dl director Mircea Mitran.
Împreună cu doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, am trecut în revistă cele 72 de premii și mențiuni (50 de premii și 22 de mențiuni): 56 de premii și mențiuni la etapa județeană: 25 premii I, 5 premii II, 8 premii III și 18 mențiuni; 12 premii interjudețene și 4 premii și mențiuni la națională, „dar e vorba despre un bilanț, parțial pentru că mai sunt o seamă de competiții care urmează să se desfășoare: e vorba de matematica la ciclul primar, concursurile interdisciplinare la științe: biologie, chimie și fizică; română și matematică (așa-zisul concurs național de „Plus, minus poezie”), precum și rezultatele de la fotbal fete și badminton”, ține să precizeze doamna director adjunct.
Iată olimpicii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”
La etapa județeană
Matematică (4): Smausz Rebecca, a VIII-a A, premiul II și calificată la națională (prof. Mircea Mitran); Incze Victor, a V-a C, premiul III, calificat la interjudețeană „Gr. Moisil” – Bistrița (prof. Florina Musca); Zbârcea Șerban, a VI-a A, mențiune (prof. Maria Forosigan) și Ciucioiu Denisa, a V-a C, mențiune (prof. Florina Musca).
Limba română (7): Lestyan Antonia, a VIII-a B, premiul I/calificată la etapa națională (prof. Scumpa Crăciun); Smausz Rebecca, a VIII-a A, premiul III, (prof. dr. Ioana Revnic); Banciu Patricia, a VIII-a B, mențiune (prof. Scumpa Crăciun); Marian Ana Marina și Cămuescu Oana, a VII-a D, mențiuni (prof. dr. Ioana Revnic); Cura Denisa, a VI-a A, mențiune (prof. Scumpa Crăciun) și Tanc Diana, a V-a B, mențiune (prof. Tanc Mirela).
Lingvistică (4): Ilisie Iulia, a VIII-a A, premiul I/ calificată la națională (prof. dr. Ioana Revnic și prof. Mircea Mitran); Pelea Patricia, a VIII-a A, premiul II/calificată la națională (prof. dr. Ioana Revnic și prof. Mircea Mitran); Miheș Diana și Gulaș Andrada, a VIII-a B, mențiuni (prof. Scumpa Crăciun și Maria Forosigan).
Geografie (3): Banciu Patricia, a VIII-a B, premiul I/calificată la națională (prof. dr. Liliana Bocoi); Lestyan Antonia, a VIII-a B, premiul II (prof. dr. Liliana Bocoi); Smausz Rebecca, a VIII-a A, mențiune (prof. Adrian Ciuciu).
Biologie (4): Buciuman Ștefania și Bodor Ioana, a VII-a C, premiul III; Cămuescu Oana și Petruș Bianca, a VII-a D, mențiuni (prof. Claudia Zbârcea, la toate patru).
Germană (5): Pelea Patricia, a VIII-a A, premiul I, Borbely Raymond, a VIII-a B, premiul II și Miheș Diana, a VIII-a B, mențiune (prof. Alexandra Calamar, la toate trei); Filip Alina, a VII-a D și Berinde Paul, a VII-a C, premiul III (prof. Daniela Pănescu, la ambii).
Educația Tehnologică (3): Bocoi Teodora, a V-a C, premiul II, Salla Daciana, a V-a A, premiul III și  Domocoș George, a VI-a A, mențiune (prof. Florica Terheșiu, la toți trei).
Religie ortodoxă (1): Marian Ana Marina, a VII-a D, premiul I/ calificată la națională (prof. Florentina Socolan).
Cultură civică (4): Micula Antonia și Glița Adela, a VII-a D, mențiuni (prof. Nicolae Mal); Diana Musca și Ariana Þenț, a IV-a C, mențiuni (prof. Rodica Foltuț).
Educația fizică (11+2+8): echipa de baschet fete (11), premiul I/calificată la etapa zonală: Copil Francesca, Muntean Alexandra și Smausz Rebecca (VIII A), Balota Maria și Cepleu Claudia (VIII B), Bârsan Daria și Pleș Ioana (VIII C), Filip Alina și Micula Antonia (VII D), Fânu Simina (VI A) și Onaca Renata (V C), profesor Ana Iosa. Badminton (2): Creț Bianca, a VI-a A, premiul I/calificată la etapa națională; Molnar George, a V-a B, premiul III, (prof. Emil Bondar). Fotbal fete (8), premiul I/calificate la etapa zonală (prof. Emil Bondar): Pantea Cătălina, Jurcuț Larisa, Suciu Patricia și Bara Iulia (VII B), Pleș Ioana (VIII C), Guti Renata, Fersigan Diana și Borsi Dominika (VII A).
La etapa națională
Limba română: Lestyan Antonia, a VIII-a B, mențiune, la Iași (prof. Scumpa Crăciun)
Matematică: Smausz Rebecca, a VIII-a, participare, la Brașov (prof. Mircea Mitran)
Geografie: Banciu Patricia, a VIII-a B, mențiune specială, la Târgu Jiu (prof. dr. Liliana Bocoi)
Lingvistică: Ilisie Iulia, a VIII-a A, mențiune, la București (prof. dr. Ioana Revnic și Mircea Mitran)
Religie Ortodoxă: Marian Ana Marina, a VII-a D, premiu special, la Cluj-Napoca (prof. Florentina Socolan).
La etapa interjudețeană
Matematică (2): Smausz Rebecca, mențiune (prof. Mircea Mitran); Incze Victor, participare (prof. Florina Musca).
Baschet fete (11): la etapa zonală - premiul II (prof. Ana Iosa).
Aceștia sunt olimpicii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (36 de poze), accesați Galeria foto: „Este un an de vârf, peste așteptări!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:03 Ora de vară a Europei de Est