Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bihorul găzduiește etapa națională la volei gimnaziu băieți

Timp de trei zile,

Bihorul găzduiește etapa națională la volei gimnaziu băieți

Chiar dacă nu are echipă campioană la volei, Bihorul găzduiește, pentru a doua oară, după cinci ani, etapa națională la volei gimnaziu băieți. Pentru înaltul titlu de campioană națională „se bat”, la Oradea, echipe din: Alba, București, Cluj, Dolj, Prahova, Sălaj și Suceava. Competițiile se desfășoară la sălile de sport de la Școala Gimnazială „Dacia” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, etapa națională la volei gimnaziu băieți a avut loc vineri, 19 aprilie 2013, în noua și cocheta sală de sport „Dr. ing. Mircea Nistreanu” de la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea.
„Cel mai bun să câștige!”
În deschiderea evenimentului, dl inspector școlar general Daniel Negrean a salutat participanții, exprimându-și bucuria de a găzdui un asemenea eveniment, iar participanții au ocazia să descopere în aceste zile „orașul Oradea, cu arhitectura și patrimoniul său”; domnia sa și-a exprimat convingerea că întrecerile se vor desfășura în cele mai bune condiții și la un înalt nivel de sportivitate, iar în încheiere le-a urat ca „Cel mai bun să câștige!”
Directorul Direcției Județene de Sport și Tineret, dl Sorin Buhaș, speră ca aceste competiții să-i motiveze și pe ai noștri și „să revitalizeze voleiul orădean” pentru a  ajunge și noi să jucăm la un asemenea nivel.
„Încurajăm și promovăm sportul!”
Directorul Școlii Gimnaziale „Dacia”, dl profesor dr. Florian Hava, a salutat participanții și distinșii invitați, după care le-a vorbit despre noua sală de sport și despre preocupările colectivului de cadre didactice pentru a obține performanțe școlare cu elevii în toate domeniile; în această idee au fost amintite medalia de argint și locul III obținute la competiții internaționale, precum și numeroase premii naționale, an de an. „În ceea ce privește premiile la etapa națională, anul acesta este cel mai bun an școlar. Zece elevi de-ai noștri au participat la 11 discipline la etapa națională. Aceasta este cea de-a doua sală de sport a noastră... Și la sport avem campioni și vicecampioni naționali, la dans sportiv și gimnastică. Încurajăm și promovăm sportul”, a conchis dl director Florian Hava.
La rândul său, dl inspector școlar de specialitate, dl prof. Tiberiu Sîncelean, a făcut oficiile de gazdă și moderator. De la domnia sa aveam să aflăm faptul că Bihor găzduiește pentru a doua oară etapa națională la volei gimnaziu băieți, după cinci ani. În 2008, competițiile s-au desfășurat la Lic. T. „Onisifor Ghibu” și L.P.S. „Bihorul”, în 2012, Bihorul a găzduit etapa națională la cros, la Băile Felix, iar în 2011, a găzduit handbalul, care s-a desfășurat la sala de sport a liceului din Șuncuiuș. După prezentarea agendei, dl inspector Tiberiu Sîncelean a invitat reprezentanții clasei a IV-a B și pe dna profesor Diana Zlibuț să înmâneze echipelor participante și antrenorilor surprizele pregătite (felicitări speciale pentru niște campioni naționali), dar și distinșilor invitați.
Momentul artistic „Oradea salută campionii României!”
Înainte să înceapă meciul inaugural dintre echipele Lic. T. „Al Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj și campionii bucureșteni ai Școlii Gimnaziale Nr. 162 din Capitală, gazdele, în „complicitate” cu prof. de la Lic. T. „Onisifor Ghibu” și Palatul Copiilor și Elevilor, au pregătit un moment de relaxare și încântare, majorete, gimnastică, dans hip hop, etno și aerobic. La realizarea momentului artistic și-au dat concursul copii talentați și campioni: formații mai mari și mai mici, un trio, dar și gimnaste, precum Alexandra Sîncelean și Nicole Barna; Nicole este campioană europeană la gimnastică; la realizarea momentului și-au dat concursul copiii pregătiți de prof. Daniela Marinău, Amalia Pop, Andrada Popa și Anca Sabău.
Organizată în trei etape și pe două grupe, competiția finală a celor mai buni voleibaliști gimnaziști din țară reunește la Oradea echipele: Școlii Gimnaziale „Toma Cocisiu” din Blaj (jud. Alba), Șc. Gimnaziale Nr. 162 din București, Lic. T. „Al. Papiu Ilarian” din Dej (Cluj), C.N. „Nicolae Titulescu” din Craiova (Dolj), C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești (Prahova), Șc. Gimn. „Silvania” din Șimleu Silvaniei (Sălaj) și Șc. Gimn. „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni (Suceava).
„Cel mai bun să câștige!” vorba dlui inspector școlar general Daniel Negrean. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (51 de poze), accesați Galeria foto: Bihorul găzduiește etapa națională la volei gimnaziu băieți. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:09 Ora de vară a Europei de Est