Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Realizările Direcției Silvice Bihor în „Lunii plantării arborilor”

15 martie – 15 aprilie

Realizările Direcției Silvice Bihor în „Lunii plantării arborilor”

În perioada „Lunii plantării arborilor” Direcția Silvică Bihor a desfășurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă, numeroase acțiuni de propagandă silvică și/sau ecologică.

Între aceste acțiuni se numără și plantarea de puieți forestieri în fond forestier cu copii preșcolari, școlari din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Astfel de acțiuni au fost desfășurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Marghita, Oradea, Săcueni și Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acțiuni participând între 25 și 120 de copii. La final, participanților li s-au oferit diplome de participare.
D.S. Bihor a coordonat și desfășurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 01.04.-05.04.2013, această perioadă a coincis cu săptămâna „Școala altfel” din sistemul de învățământ.
Prima ieșire la plantat a avut loc luni, 1 aprilie 2013 și a beneficiat de prezența a peste 170 de copii și cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv „Bihor”, Școala Gimnazială nr. 11 și Școala Gimnazială „Octavian Goga”, toate din Oradea.
A urmat în data de 3 aprilie o acțiune similară, desfășurată în parteneriat cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul Școlar Județean Bihor în cadrul Proiectului Earth Ungaria-România – Ecological Action for Reducting the Terrain Harmful Exploitation. Au participat 12 comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, din cadrul comisariatelor județene Cluj și Bihor și peste 70 de copii și cadre didactice de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, sub coordonare dnei prof. Mioara Þigan, inspector școlar cu proiectele și munca educativă din cadrul I.S.J. Bihor.
În data de 16 aprilie a avut loc, de asemenea, o lecție deschisă desfășurată în fond forestier cu participarea cadrelor didactice din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea: ș.l. dr. ing. Crainic Gheorghe, conf. dr. ing. Timofte Adrian și ș.l. dr. ing. Hâruța Ovidiu dar și a peste 35 de studenți din cadrul aceleiași facultăți. Această acțiune s-a dorit a fi una prin care D.S. Bihor să-și aducă o minimă contribuție în procesul de formare a următoarelor generații de silvicultori.
Toate aceste acțiuni au avut loc într-o suprafață din fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Bihor extrem de cunoscută și mediatizată în presa locală și anume, în șantierul de împădurire 75A – Poiana Vânători din raza Ocolului Silvic Oradea, UP (unitatea de producție) VI Hidișel. Suprafața șantierului este de 2,3 ha, iar pentru împădurirea acestei suprafețe au fost repartizați 11,5 mii puieți forestieri din speciile: gorun, stejar pedunculat, larice, paltin și cireș.
Mulțumim și pe această cale atât cadrelor didactice, cât mai ales copiilor care au participat la aceste acțiuni de plantare care s-au desfășurat în niște condiții meteo și de teren total neatractive (ploi abundente, teren noroios), mulțumim pentru efortul depus în nobilul scop de a crea un mediu sănătos, ecologic și curat.
Personalul D.S. Bihor a mai desfășurat și altfel de activități sub egida „Luna plantării arborilor”: Participarea la simpozioane și cursuri tematice; Distribuirea unor materiale de propagandă silvică și de prezentare a Regiei Naționale a Pădurilor (afișe, pliante etc.); Acțiuni de curățenie în fondul forestier, pe liziere, de înfrumusețare și reparații la sedii de cantoane, clădiri, bariere etc; Furnizarea de către D. S. Bihor la prețuri promoționale sau cu titlu gratuit de puieți forestieri pentru persoanele fizice și juridice interesate în împădurirea unor suprafețe de teren sau pentru amenajarea de spații verzi, cu asigurarea asistenței tehnice gratuite din partea personalului silvic.
În plan tehnic, în acest an, Direcția Silvică Bihor are un program de regenerare de 321,06 hectare din care 246,24 ha regenerări naturale și 74,82 ha împăduriri. Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafață de 56,40 ha.
La momentul prezent Direcția Silvică Bihor a realizat, din programul anual menționat, 323,4 ha de regenerări, reprezentând 101% din program. Din regenerările menționate 258,4 ha reprezintă regenerările naturale, iar 65,0 ha împăduriri. Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2013, o depășire a programului de regenerare cu cca. 22 ha de regenerări, ajungând astfel la cca. 342,5 ha reprezentând 107% din programul inițial.
Au rămas de executat cca. 12 ha de împăduriri toate fiind situate în zone montane și deluroase, zone în care a persistat s-au chiar mai persistă zăpada, nefiind încă posibilă din punct de vedere tehnic intervenția cu împădurirea pe aceste suprafețe.
Pentru realizarea acestui program se vor utiliza aproximativ 700 mii bucăți puieți forestieri din 15 specii diferite, din care un procent de cca. 80% este asigurat din pepinierele situate în raza Direcției Silvice Bihor. Din aceștia un număr de 630 mii buc. sunt puieți de foioase, din care aproape 59% (369,10 mii buc.) sunt reprezentați de cvercinee (gorun, stejar pedunculat, stejar roșu, cer) și peste 70 mii buc. puieți de rășinoase din care 61,7 mii buc. puieți de molid.
Echilibrul factorilor naturali constituie o condiție de prim ordin a desfășurării normale a vieții și activității omului. Procesele de degradare a terenului constituie manifestări ale dezechilibrului care au loc în natură. Prevenirea degradării terenurilor, precum și refacerea acestora are ca urmare, pe lângă efecte de ordin tehnic și economic și efecte de ordin estetic.
Conservarea, protejarea pădurilor și mai buna gospodărire a fondului forestier reprezintă principalul obiectiv al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și implicit și a Direcției Silvice Bihor și se realizează prin creșterea suprafețelor împădurite prin preluarea în fond forestier de terenuri degradate sau terenuri agricole neutilizate și constituirea de perimetre de ameliorare.
De asemenea, tot în contextul împăduririi terenurilor cu alte folosințe decât cea silvică, Direcția Silvică Bihor va susține proprietarii care doresc să-și împădurească aceste terenuri cu puieți forestieri contra cost și asistență tehnică gratuită.
La realizarea acestor obiective antrenăm și populația, în special tineretul, în cadrul manifestărilor ce se organizează în perioada martie - aprilie a fiecărui an, sub emblema „Luna plantării arborilor”. Această manifestare, cu semnificații și amploare deosebite, are drept scop popularizarea importanței sociale și economice a pădurii, formarea unei opinii în rândul populației, în special a tineretului și copiilor, favorabilă conservării și protejării acesteia și pornește de la vorbele marelui silvicultor, prof. Marin Drăcea: „Un popor care vrea să trăiască trebuie să-și apere pădurea și pământul”.
Director,
ing. Florescu Cristian Adrian

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:48:43 Ora standard a Europei de Est