Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premierea concursului „Încondeiașul” – ediția a III-a

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Premierea concursului „Încondeiașul” – ediția a III-a

Vineri, 19 aprilie 2013, în holul mare al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, a avut loc expoziția de ouă încondeiate și festivitatea de premiere a participanților la concursul național „Încondeiașul”, ediția a III-a.

„Participă și ajută!”
Concursul „Încondeiașul, organizat de Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, în parteneriat cu Asociația „Kids Heaven” s-a desfășurat sub conceptul „Participă și ajută!”
Competiția urmărește să apropie copilul de bibliotecă, să-i dezvolte simțul artistic și competitiv prin cunoașterea tradițiilor populare românești și implicarea în acțiuni umanitare de adunare de fonduri necesare cadourilor de Paști pentru copiii nevoiași. Cei peste 200 de participanți, preșcolari și elevi din clasele I-VII, din șase grădinițe: Grădinița Nr. 27 (prof. Trifan Nicoleta și Þinc Laura), Grădinița Nr. 30 (prof. Raita Dorina), Grădinița Nr. 44 (prof. Bodea Floare), Grădinița „Ciufulici” (prof. Alb Florina, Murășan Florescu Elena, Pusztai Loredana și Pricop Antonia), Grădinița „Þara Piticilor” (prof. Bodea Floare) și Grădinița Nr. 53 (prof. Munteanu Mirela și Pleș Mirela), din șase școli: Școala Gimnazială „Avram Iancu” (prof. Iacob Adina), Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” (prof. Vereș Ioana), Școala Gimnazială „Dacia” (prof. Cheregi Felicia și Toth Mirela), Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir (prof. Simona Nichita și Mihaela Dobai)  și Școala Gimnazială „Ioan Slavici” (prof. Coșereanu Mihaela și Luca Cristița), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (prof. Chiș Nicoleta) și cinci licee orădene (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” (prof. Tirpe Maria Eva, Brege Elena Viorica, Hepuțiu Pater Iuliana și Hera Florica), Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (prof. Șipoș Lia și Meze Anamaria), Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” (prof. Bratiș Dorina și Imre Ramona) și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au încondeiat ouă de lemn puse la dispoziție de către organizatori, însoțite de materiale informative despre semnificația motivelor tradiționale și modele de ouă încondeiate. Munca participanților a fost recompensată cu diplome, cadouri surpriză și ouă de ciocolată. În deschiderea activității, am ascultat un moment muzical interpretat de Orchestra de cameră a Liceului de Arte din Oradea, sub coordonarea prof. dirijor Nagy Viola și a prof. organizator Lupșe Anita Laura. Cuvântul de bun venit a fost adresat de director manager prof. Ligia Antonia Mirișan și de director adjunct Tavaszi Hajnal.
 De organizarea și desfășurarea evenimentului s-au ocupat membrii Secției pentru copii și tineret, bibliotecarii: Mariana Barna - șef birou, Adelina Boga, Simona Corbu și Soica Mariana. (B.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:27 Ora de vară a Europei de Est