Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

Concedieri colective la trei societăți comerciale

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

În cadrul conferinței de presă de ieri (miercuri, 17 aprilie 2013), directorul executiv al A.J.O.F.M., dl ing. Dorel Drăghici, a abordat patru subiecte: prezentarea noului director executiv adjunct Morar Adrian Grațian (numit în funcție în 27 martie 2013); Concedieri colective la trei societăți comerciale din Ștei, Oradea și Beiuș; Situația șomajului și Bursa locurilor de muncă.

Nori negri! Concedieri colective – 274 de persoane
La S.C. Hiperion S.A. Ștei (fosta Mecanica Ștei) se vorbește de suspendarea activității întregii societăți până la sfârșitul lunii aprilie. Aceasta înseamnă disponibilizarea întregului efectiv, de 62 de persoane.
Până la sfârșitul lunii mai vor fi puse pe liber 155 de persoane din 750, de la Yellow Stone Company (firmă spaniolă), care are puncte de lucru și în județ. Vor fi disponibilizate opt persoane (confecționeri încălțăminte) de la punctul de lucru din Salonta, 56 de la Marghita și 91 de la Oradea. În lunile iunie și iulie, Uniconf S.A. Beiuș pregătește disponibilizarea întregului personal de producție 57 de persoane (dintr-un total de 63, întregul efectiv al societății).
Situația șomajului. Comparații, concluzii optimiste
„Stocul inițial de șomeri cu care am pornit la 31 decembrie 2012  sau 1 ianuarie 2013 a fost de 11.743 de persoane înregistrate în baza de date a agenției; ceea ce înseamnă cu 1 la sută mai mult decât stocul de șomeri înregistrat la 31 decembrie 2011 (sau 1 ianuarie 2012); 110 persoane a fost diferența înregistrată. Cum a evoluat acest stoc? La 31 ianuarie, numărul lor a crescut cu 250. În cursul lunii s-au produs 447 de angajări. La sfârșitul lunii februarie, la 28.02., numărul de șomeri înregistrați a fost de 11.286, adică cu 710 pers. mai puțin. În februarie s-au angajat 563 de persoane. La sf. lunii martie, avem înregistrat un număr total de șomeri, prima oară după doi ani, sub 11.000, și anume 10.843. Ceea ce înseamnă 443 de pers. mai puțin decât în februarie. Ceea ce a condus și la scăderea ratei șomajului, prima oară după mai mulți ani, sub 4 la sută, ajungând la 3,95 la sută. Față de 1 ianuarie 2013, numărul este cu 1.153 mai mic. Numai în luna martie s-au angajat 841 de persoane. E vorba de relansarea unor activități: 477 angajați în ianuarie, 563 în februarie și 841 angajați în martie.
364 de locuri de muncă, la Bursa locurilor de muncă, de vineri, de la Casa de Cultură a Sindicatelor
Bursa va începe vineri, 19 aprilie, la ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Actuala ediție se va desfășura în parteneriat cu gazdele (ceea ce înseamnă scutire de plata chiriei).
„Fii informat”
În baza unui proiect național derulat de Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă, intitulat „Fii informat”, participanții la bursă vor primi broșuri și pliante unde vor găsi informații utile. În setul celor 10 materiale, pot fi citite: ANOFM, un pas în carieră; Stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților; Ucenicia la locul de muncă; Subvenții și facilități oferite angajatorilor; Absolvenți (înscriere, drepturi, obligații, facilități); Cauți un job? Caută ANOFM! Șomerul, beneficiarul indemnizației de șomaj; Cunoaște-ne! Suntem aici! Buletin informativ.
„Până la această oră, avem confirmarea participării la bursă de la un număr de 31 de angajatori, pe diverse domenii. Vreau să fac o remarcă pentru S.C. Turism Felix, care mizează pe o revenire, datorită încălzirii vremii, sosirea primăverii și a verii, va angaja 61 de persoane, pe domeniul bar-restaurant, în principal, dar și îngrijitori de spații hoteliere. Celestica – cu 37 de persoane, Faist Mekatronic – 36 de locuri de muncă...”
98 de locuri sunt pentru studii superioare
„Ceea ce este semnificativ, comparativ cu anii trecuți, este că din totalul de 364 de locuri de muncă oferite, 98 sunt pentru studii superioare. Aproape o treime, ceea ce nu s-a prea întâmplat în anii precedenți, la mare căutare fiind: inginerii de diverse specializări, programatori, planificatori și agenți contractări și achiziții, ingineri electromecanici, ingineri producție pentru utilaje cu comandă numerică, ingineri proiectanți, consilieri financiari... Azi și mâine (miercuri și joi – n.n.), mai primim confirmări de participare. Așa cum se întâmplă în România, cam multe vin pe ultimul moment...”
Tot, vineri se vor face încrieri la curs
Domnul director Dorel Drăghici a ținut apoi să ne informeze că tot vineri, la bursă, la standul agenției, se vor face înscrieri la cursurile de formare (programele de formare) pe care le organizează A.J.O.F.M.
Așadar, vineri, 19 aprilie, cu începere de la ora 9.00 (la ora 13.00), toate drumurile duc la Bursa locurilor de muncă, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:25:56 Ora standard a Europei de Est