Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu

Miercuri și joi, la C.N. ”E.Gojdu” Oradea

Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu

Miercuri și joi (20 și 21 februarie 2008), elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea își sărbătoresc patronul spiritual. Programul manifestărilor cuprinde: miercuri - două concursuri tematice (de istorie și fizică), iar joi – depuneri de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, două sesiuni de comunicări, una în plen (de la ora 12.00), iar cealaltă pe secțiuni (real-uman), de la ora13.00, lansare de carte („Eumenide”, a regretatului profesor Emil I. Roșescu) și vernisajul expoziției „Simboluri”.

„Emanuil Gojdu - personalitate de referință în Panteonul spiritual bihorean”

Sub acest generic s-a desfășurat, miercuri, în amfiteatrul gojdiștilor, cea de-a cincea ediție a concursului de istorie, închinat patronului spiritual al colegiului, organizat de catedra de istorie (prof. Radu Birta, Traian Ursuța și prof. inspector Ilie Crăciun), cu participarea echipajelor din cele șapte clase de-a X-a (de la A la G), alcătuite din câte trei elevi fiecare. În urma jurizării, pe primele patru locuri ale clasamentului final s-au situat echipajele claselor a X-a E (Cristian Dulău, Andreea Leș și Alexandru Pascovici) - locul I, a X-a C (Corina Bodea, Gulyas Cyndia și Papp Georgia) –  locul II, a X-a B (Sergiu Crăciun, Marian Popescu și Tudor Zbârcea) – locul III, și a X-a G (Aida Bălăceanu, Vlad Musca și Paula Tripon) – mențiune.
Câștigătorii au fost răsplătiți cu diplome din partea Consiliului elevilor și cu cărți (din partea organizatorilor), acordate de Asociația absolvenților Colegiului Național „Emanuil Gojdu” (cărți ale regretatului prof. Emil I. Roșescu).
„Fizica – o aventură a cunoașterii”
Concursul de fizică, organizat de catedra de specialitate (Ana Poinar – șef catredră, Cristina Ignat, Valentin Cucer și Daniela Berchez) s-a desfășurat pe două secțiuni (în laboratorul de fizică și în cabinetul nr. 3 de informatică), cu participarea a 11 echipaje (alcătuite din câte patru elevi – câte doi la fiecare secțiune). Echipajele din laboratorul de fizică au avut de completat un test tip grilă, cu nouă întrebări (fiecare având patru variante de răspuns din care doar una era corectă). La informatică, în fața calculatoarelor, cu ochii pe monitoare, membrii echipajelor aveau de completat spațiile rămase libere (din nouă enunțuri incomplete) cu numele unor profesori (inventatori) români și străini, fizicieni și filozofi, cu numele unui exponat românesc aflat în Muzeul capodoperelor științei și tehnicii din Munchen etc.
Echipajele clasate pe primele patru locuri: „Maxwell” (Horia Dragoș Jurcuț, Vlad Adrian Popovici, Zsak Greta și Simina Bronț, din a XII-a C) - locul I, „Faraday” (Sorin Mihai Floti, Cristian Gordan, Alex Iovan și Andrei Milaș, din XI B și F) – locul II, „Galilei” (Dan IoanÞarcă, Cristian Ioan Brihan, Laura Scurtu și Andrei Herdean, din XI B) – locul III, și „Newton” (Bogdan Bondor, Rinalda Fărăian, Cristian Roșu și Marius Tulbure, din a X-a A și B) – mențiune vor fi răsplătite cu o excursie la Centrul de excelență din Cluj-Napoca. (Ovi DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu. 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:09:12 Ora standard a Europei de Est