Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”

Joi, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare

„Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”

Editura Universității din Oradea și Facultatea de Geografie, Turism și Sport (Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului) au organizat, joi, 11 aprilie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare, lansarea cărților „Evoluția Alianței Nord-Atlantice văzută geopolitic și geostrategic”, semnată de Marian Dincă și „NATO & Securitatea Umană”, semnată de Alexandru Kiș.

„Departament de prestigiu și de top al Universității din Oradea”
În intervenția sa, dl Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea pe probleme de management al cercetării și relații internaționale, a considerat lansarea de carte drept „pretextul unei reîntâlniri științifice”, departamentul fiind cunoscut pentru performanțele sale științifice remarcabile în cei 49 de ani de activitate științifică și profesională, pedagogică neîntreruptă.
„Geografia este un domeniu care s-a dezvoltat organic pe durată lungă”, dispunând de un colectiv care face performanță, care face excelență; domnia sa a subliniat apoi relația pe care geografia o are cu istoria și alte discipline (cu științele politice și relațiile internaționale), meritul decanului Alexandru Ilieș în a așeza, a orienta departamentul în conformitate cu vremurile, cu piața, cu ceea ce se cere. „Geografia are licență, are masterat, are școală doctorală, cele trei domenii fundamentale, și cel mai important este școala doctorală, care înseamnă excelență în cercetare. Departamentul de Geografie este departament de prestigiu și de top al Universității din Oradea; departament care poate să constituie și să fie model pentru alte departamente. Iată, astăzi (joi – n.n.), departamentul organizează, prin școala doctorală, această dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță pentru cercetarea științifică de la Universitatea din Oradea și din România”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș.
În continuare, dl prof. univ. dr. Nicolae Josan a prezentat cartea dlui Marian Dincă, intitulată „Evoluția Alianței Nord-Atlantice văzută geopolitic și geostrategic”.
Referindu-se la cuvântul dlui prorector  Sorin Șipoș, dl Nicolae Josan avea să aprecieze faptul că dl prorector a surprins exact preocupările de a corela, de a recorela geografia cu alte domenii de activitate, cum ar fi geopolitica („există și o geografie politică, dar care, în perioada ultimilor 50 de ani, a fost interzisă în țara noastră”), după cum avea să sublinieze dl Nicolae Josan.
Vorbind despre cartea lui Marian Dincă, dl prof. univ. dr. Nicolae Josan a ținut să sublinieze faptul că autorul „transpune la un nivel spațial major o realitate militară existentă la ora aceasta. Este vorba de evoluția Alianței Nord-Atlantice. Această evoluție este privită atât în timp, cât și în spațiu. Am încercat cu doctorandul să surprindem această latură a evoluției spațiale a Alianței Nord-Atlantice. Foarte interesant, din punctul meu de vedere, este faptul că luând niște modele mai vechi, autorul a reușit să identifice tendințele actuale ale Alianței Nord-Atlantice cu alte alianțe existente în trecut”. Mai aflăm apoi că lucrarea nu se adresează numai militarilor, „ci oricărui om care dorește să se informeze și să știe ceva nou despre această structură”.
În al doilea rând, autorul face „o prognoză personală privind dezvoltarea Alianței Nord-Atlantice din punct de vedere spațial. Este un lucru foarte interesant”, ține să precizeze dl Nicolae Josan.
Despre cartea dlui Alexandru Kiș, „NATO & Securitatea Umană”, a vorbit dl decan Alexandru Ilieș.
„Vorbind despre lucrarea dlui Kiș, nu este cazul să vă spun ce este în carte, ci să vă incit s-o lecturați, să vă apropiați de ea... Este o carte elaborată după un tipar putem să spunem clasic, la o primă lectură, deci există o primă parte teoretică, în care autorul încearcă să ne familiarizeze cu cadrul teoretic, metodologia de lucru. Sunt multe lucruri interesante, pentru că în această lucrare, autorul dezvăluie sau traduce, ne traduce nouă, celor din domeniul civil, mai ales, o serie de aspecte, pe care le-am înțeles greșit. Prin „Securitatea umană”, probabil mulți dintre noi înțelegem altceva decât este sensul adevărat al conceptului. Cei care au curiozitatea o să constate că prin Securitate umană, practic se justifică în mare măsură existența Alianței Nord-Atlantice. După acest preambul destul de consistent, vizând partea teoretică, urmează un aspect interesant în care autorul ne familiarizează cu ceea ce înseamnă Securitatea umană la nivel substatal și macrostatal”.
Un alt punct forte al autorului este activitatea sa de teren. „În cazul de față, autorul acestei lucrări a fost artizanul sau a participat activ pe teren și a reușit să vadă cu ochii lui, să înțeleagă ceea ce înseamnă securitatea individului, securitatea comunității, securitatea umană, în „cartea de război”, gen Angola, Kosovo, Afganistan... A reușit să transpună faptele, tot ce se întâmplă într-un astfel de areal, să le transpună sub o formă științifică, să extragă modele, care să contribuie la elaborarea unei strategii viitoare. Cred că acesta este aspectul cel mai important dintr-o abordare științifică a unei astfel de teme”, a remarcat dl Alexandru Ilieș. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:11 Ora de vară a Europei de Est