Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”

Joi, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare

„Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”

Editura Universității din Oradea și Facultatea de Geografie, Turism și Sport (Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului) au organizat, joi, 11 aprilie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii universitare, lansarea cărților „Evoluția Alianței Nord-Atlantice văzută geopolitic și geostrategic”, semnată de Marian Dincă și „NATO & Securitatea Umană”, semnată de Alexandru Kiș.

„Departament de prestigiu și de top al Universității din Oradea”
În intervenția sa, dl Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea pe probleme de management al cercetării și relații internaționale, a considerat lansarea de carte drept „pretextul unei reîntâlniri științifice”, departamentul fiind cunoscut pentru performanțele sale științifice remarcabile în cei 49 de ani de activitate științifică și profesională, pedagogică neîntreruptă.
„Geografia este un domeniu care s-a dezvoltat organic pe durată lungă”, dispunând de un colectiv care face performanță, care face excelență; domnia sa a subliniat apoi relația pe care geografia o are cu istoria și alte discipline (cu științele politice și relațiile internaționale), meritul decanului Alexandru Ilieș în a așeza, a orienta departamentul în conformitate cu vremurile, cu piața, cu ceea ce se cere. „Geografia are licență, are masterat, are școală doctorală, cele trei domenii fundamentale, și cel mai important este școala doctorală, care înseamnă excelență în cercetare. Departamentul de Geografie este departament de prestigiu și de top al Universității din Oradea; departament care poate să constituie și să fie model pentru alte departamente. Iată, astăzi (joi – n.n.), departamentul organizează, prin școala doctorală, această dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță pentru cercetarea științifică de la Universitatea din Oradea și din România”, a conchis dl prorector Sorin Șipoș.
În continuare, dl prof. univ. dr. Nicolae Josan a prezentat cartea dlui Marian Dincă, intitulată „Evoluția Alianței Nord-Atlantice văzută geopolitic și geostrategic”.
Referindu-se la cuvântul dlui prorector  Sorin Șipoș, dl Nicolae Josan avea să aprecieze faptul că dl prorector a surprins exact preocupările de a corela, de a recorela geografia cu alte domenii de activitate, cum ar fi geopolitica („există și o geografie politică, dar care, în perioada ultimilor 50 de ani, a fost interzisă în țara noastră”), după cum avea să sublinieze dl Nicolae Josan.
Vorbind despre cartea lui Marian Dincă, dl prof. univ. dr. Nicolae Josan a ținut să sublinieze faptul că autorul „transpune la un nivel spațial major o realitate militară existentă la ora aceasta. Este vorba de evoluția Alianței Nord-Atlantice. Această evoluție este privită atât în timp, cât și în spațiu. Am încercat cu doctorandul să surprindem această latură a evoluției spațiale a Alianței Nord-Atlantice. Foarte interesant, din punctul meu de vedere, este faptul că luând niște modele mai vechi, autorul a reușit să identifice tendințele actuale ale Alianței Nord-Atlantice cu alte alianțe existente în trecut”. Mai aflăm apoi că lucrarea nu se adresează numai militarilor, „ci oricărui om care dorește să se informeze și să știe ceva nou despre această structură”.
În al doilea rând, autorul face „o prognoză personală privind dezvoltarea Alianței Nord-Atlantice din punct de vedere spațial. Este un lucru foarte interesant”, ține să precizeze dl Nicolae Josan.
Despre cartea dlui Alexandru Kiș, „NATO & Securitatea Umană”, a vorbit dl decan Alexandru Ilieș.
„Vorbind despre lucrarea dlui Kiș, nu este cazul să vă spun ce este în carte, ci să vă incit s-o lecturați, să vă apropiați de ea... Este o carte elaborată după un tipar putem să spunem clasic, la o primă lectură, deci există o primă parte teoretică, în care autorul încearcă să ne familiarizeze cu cadrul teoretic, metodologia de lucru. Sunt multe lucruri interesante, pentru că în această lucrare, autorul dezvăluie sau traduce, ne traduce nouă, celor din domeniul civil, mai ales, o serie de aspecte, pe care le-am înțeles greșit. Prin „Securitatea umană”, probabil mulți dintre noi înțelegem altceva decât este sensul adevărat al conceptului. Cei care au curiozitatea o să constate că prin Securitate umană, practic se justifică în mare măsură existența Alianței Nord-Atlantice. După acest preambul destul de consistent, vizând partea teoretică, urmează un aspect interesant în care autorul ne familiarizează cu ceea ce înseamnă Securitatea umană la nivel substatal și macrostatal”.
Un alt punct forte al autorului este activitatea sa de teren. „În cazul de față, autorul acestei lucrări a fost artizanul sau a participat activ pe teren și a reușit să vadă cu ochii lui, să înțeleagă ceea ce înseamnă securitatea individului, securitatea comunității, securitatea umană, în „cartea de război”, gen Angola, Kosovo, Afganistan... A reușit să transpună faptele, tot ce se întâmplă într-un astfel de areal, să le transpună sub o formă științifică, să extragă modele, care să contribuie la elaborarea unei strategii viitoare. Cred că acesta este aspectul cel mai important dintr-o abordare științifică a unei astfel de teme”, a remarcat dl Alexandru Ilieș. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dublă lansare de carte pe domenii de maximă autoritate, actualitate și importanță...”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:53 Ora standard a Europei de Est