Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Regulamentul creșelor, în dezbatere publică

Miercuri, în sala mare a Primăriei

Regulamentul creșelor, în dezbatere publică

Miercuri (10 aprilie 2013), în sala mare a Primăriei Oradea a avut loc dezbaterea publică a Regulamentului de organizare și funcționare al Centrului de îngrijire și educație timpurie.

Dezbaterile au fost conduse de directorul general al ASCO, dna Arina Moș, avându-l ca invitat pe viceprimarul Ovidiu Mureșan.
În deschiderea manifestării directorul general, doamna Arina Moș, a salutat participanții și a mulțumit dlui viceprimar Ovidiu Mureșan, consilierului local Sebastian Lascu și colegelor, coordonatoare de creșe pentru participare.
„Știți foarte bine că au intrat în vigoare normele metodologice de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară; hotărâre care ne obligă ca începând cu anul școlar 2013-2014, să avem diferite modificări, diferite noutăți, la care mă voi referi în continuare. Și anume: includerea în sistemul național de educație a creșelor, perioada de înscrire a copiilor în creșă și modalitatea de calcul a contribuției părinților”.
În continuare, doamna director s-a oprit la înscrierea copiilor în creșă pentru anul școlar 2013-2014, „înscrierea se va face în perioada iunie. Deci, toată perioada iunie (30 de zile), părinții vor veni spre registratura ASCO să își depună dosarele pentru înscriere...”
Actele necesare sunt: cererea de înscriere, copie de pe certificatul de naștere al copilului, copie de pe actele de  
 identitate ale părinților, certificatele de naștere ale fraților minori și după caz, copie a hotărârii /sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției; adeverință de venituri pentru fiecare dintre părinți (cu venitul brut al părintelui pe ultimele 6 luni, anterioare înscrierii; adeverință de la locul de muncă al părintelui care se află în concediu pentru creșterea copilului, în care se va specifica data încetării suspendării contractului de muncă; adeverință de la unitatea de învățământ frecventată de mamă, la forma de zi (dacă e cazul); sentință de divorț/copie  certificat de deces (unde este cazul); dosar plic.
Au fost prezentate apoi cele opt criterii de departajare a copiilor la înscriere;
în Oradea sunt 13 creșe cu 517 locuri autorizate. Regulamentul se poate vizualiza pe site-ul ASCO sau pe site-ul Primăriei Oradea.
„Ne-am propus an de an să scurtăm acea listă de așteptare...”
În cuvântul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a felicitat conducerea ASCO. „Vreau să felicit conducerea ASCO pentru modul profesionist în care a gândit acest regulament și pentru timpul record în care l-au realizat. Evident că–l vom trece și printr-o hotărâre de consiliu local, dar până acolo suntem foarte interesați de feedback-ul beneficiarilor. Este locul și momentul să aducem eventuale îmbunătățiri... Ne-am propus an de an să scurtăm acea listă de așteptare. Suntem acum în fața unui proces nou, vorbind de înscriere în perioada de 30 de zile, în luna iunie. Estimăm că vom suplimenta cele 517 locuri deja autorizate cu încă 100 de locuri în anul 2013 (60 la Creșa Nr. 1, în Piața 1 Decembrie și 40 până la 60 de locuri la parterul blocului de pe Dacia, colț cu Decebal)”, a precizat dl viceprimar.
În cadrul discuțiilor care au urmat cele mai multe propuneri au venit din partea reprezentantul Fundației Ruhama, doamna Tina Daragiu, care a vorbit în cunoștință de cauză, întrucât fundația are o creșă în comuna Þețchea. (Ovidiu DAN)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 06:31:24 Ora de vară a Europei de Est