Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

11 premii și mențiuni, la Tehnologii

Paradoxal, acasă nu luăm nimic, dar, de peste „hotare”aducem

11 premii și mențiuni, la Tehnologii

Nici nu mai știi ce să crezi!!??
Acasă nu suntem în stare să ne concentrăm și să obținem măcar o mențiune, dar aducem de peste hotarele județului 11 premii și mențiuni.

Această ciudățenie (olimpică) am găsit-o la Olimpiada interdisciplinară tehnică, la disciplinele din aria curriculară Tehnologii.
Oradea a găzduit în perioada 2-6 aprilie 2013, pentru prima oară (în peste 30 de ani), acest gen de olimpiadă, pe domeniul Fabricarea produselor din lemn, la care au participat 48 de olimpici din 24 de județe. Jucând acasă, olimpicii bihoreni nu au fost în stare să ne bucure măcar cu o mențiune. Ai noștri s-au situat pe la mijlocul clasamentului.
La clasa a XI-a, premiile I, II și III au fost adjudecate de olimpici din Iași, Sibiu și Suceava, iar cele trei mențiuni au ajuns în Neamț, Pitești și Alba Iulia.
La clasa a XII-a, pe podium au urcat olimpici din Ploiești, Curtea de Argeș și Sibiu, iar cele două mențiuni au ajuns la Ghiurghiu (Mureș) și Suceava.
Șase premii și cinci mențiuni
În schimb, ceilalți reprezentanți ai Bihorului s-au întors laureați de la concursurile susținute în diferite orașe ale țării. Palmaresul lor e de-a dreptul impresionant, după cum aveam să aflăm de la inspectorul școlar de specialitate, dl Florian Mieluț.
Un premiu I, trei premii II, două premii III și cinci mențiuni este un palmares cu care s-ar putea să ocupăm un loc fruntaș pe țară, dacă s-ar întocmi un asemenea clasament la aria curriculară Tehnologii.
La domeniul Mecanică, Popoviciu Alin, din clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș s-a întors de la Râmnicu Vâlcea cu premiul I, plus un premiu special pentru nota 10 obținută la proba practică.
Cele trei premii II, au fost cucerite la Iași, Botoșani și Bacău, de Florina David, din clasa a XII-a, de la Liceul Tehnologic din Dobrești, la domeniul Industrie textilă, de Cristian Lup, din a XI-a, de la Colegiul Agricol din Valea lui Mihai, la domeniul Agricultură și de Mădălin Fărcuța, din a XI-a, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, la domeniul Industrie alimentară.
Premiile III au fost obținute de Paul Vlad Tocuț, de la Liceul „Don Orione” din Oradea, la domeniul Mecanică, la Râmnicu Vâlcea, unde Vlad avea să obțină nota maximă (10) la scris! Cel de-al doilea premiu III ne-a fost adus tocmai din Capitală de Ionuț Vasile Ciont, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, la domeniul Construcții.
Cele cinci mențiuni au fost adjudecate de: Florina Popa de la Liceul Tehnologic din Dobrești, la domeniul Industrie textilă (de la Iași), Radu Florin Tole de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, la domeniul Electrotehnică (de la Baia Mare), Cristina Andreea Lazăr de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, la domeniul Protecția mediului (de la Brăila), George Bogdan Popuțe de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, la domeniul Economie contabilitate (de la Arad) și Moricz Erszebet de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, la domeniul Industrie alimentară (de la Bacău); Erszebet a obținut și cea mai mare notă (10) din concurs la proba practică.
O ediție reușită
„La Oradea, am avut o ediție reușită, spunem noi, fără lipsă de modestie, ca și organizare, cazare și masă. Fără contestații, cu activități de destindere și recreere, excursii la Peștera urșilor și la Muzeul de la Chișcău, la Fabrica de mobilă de la Beiuș, dar și la Băile Felix. Mai mult decât atât, cu ajutorul unor sponsori generoși, am reușit să triplăm valoarea premiilor olimpicilor, ceea ce nu e puțin lucru”, consideră dl inspector școlar Florian Mieluț. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:13 Ora de vară a Europei de Est