Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Cultural Internațional „Special Kids”, ediția a VI-a

La Școala Europeană C.S.E.I. Nr. 1

Festivalul Cultural Internațional „Special Kids”, ediția a VI-a

Festivalul Cultural Internațional „Special Kids”, cu tema „Vis de primăvară”, devenit o tradiție în învățământul din județul Bihor, a ajuns joi, 4 aprilie 2013, la edițía a VI-a.

În urma concursului de proiecte educaționale propus de MEN, festivalul-concurs a fost introdus în CAEN 2013 (Calendarul Activităților Educative Naționale 2013), Secțiunea A.10: Domeniul Educație civică, voluntariat, proiecte caritabile la poziția 1.
Festivalul se adresează copiilor și tinerilor din învățământul special și special integrat, astfel că la nivelul fiecăreia dintre cele trei secțiuni de concurs s-a alocat spațiu pentru ambele categorii. Secțiunile festivalului au fost:
Secțiunea 1: Muzică, dans, dramă și joc
pentru învățământul special și pentru învățământul special integrat
Secțiunea 2: Muzică, dans, dramă și joc – DVD pentru învățământul special și pentru învățământul special integrat
Secțiunea 3: Artă și meșteșuguri – expoziție, pentru învățământul special și pentru învățământul special integrat
S-au înscris în concurs 62 de echipaje de la școli speciale și integratoare din România (Oradea, Aleșd, Tileagd, Dobrești, Coșdeni – jud. Bihor, Florești, Dej și Cluj-Napoca - județul Cluj; Arad-jud. Arad, Fieni - jud. Dâmbovița, Reșița - jud. Turnu Severin, Târgu Jiu -jud. Gorj, Șimleul Silvaniei și Zalău - jud. Sălaj, Drobeta Turnu Severin – jud. Mehedinți, Costești - jud. Argeș; Bistrița - jud. Bistrița-Năsăud, Tecuci-jud.Galați), Bulgaria, Polonia, Spania, Franța și Grecia, participând la festival un număr de 550 de copii, dintre care 140 au urcat joi pe scenă.
Au fost invitați să facă parte din juriu reprezentanți ai unor instituții de cultură și învățământ din Oradea, din țară și străinătate, organizatorii încercând să valorizeze experiența unor nume consacrate, dar și să promoveze tinerele speranțe, la fiecare dintre cele trei secțiuni.
La secțiunea 1: Muzică, dans, dramă și joc : prof. Vese Alina - inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, lector univ. dr.  Barth Karla - Universitatea din Oradea, Crăciun Parasca - D.J.C.C.P.C.N.B, prof. Peter Dan Nicolae – directorul Palatului Copiilor și Elevilor Bihor, Tatevik Soghomonyan – voluntar EVS- ICIRLD, Armenia.
La secțiunea 2: Muzică, dans, dramă și joc – DVD: prof. Anca Hulujan, Carmen Filip, Petre Șinca și Marius Marcu – toți profesori la Palatul Copiilor și Elevilor Bihor, precum și stud. Hrebiștean Ana-Maria, an III Psihopedagogie specială
La secțiunea 3: Artă și meșteșuguri – expoziție: bibl. dr. Mariana Barna – șef secție la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, prof. Bogdan Godja - Asociația Alianța pentru Copii Arad, prof. Florina Iepure - Palatul Copiilor și Elevilor Bihor, prof. Radu Șușman - Palatul Copiilor și Elevilor Bihor, elev Bacter Andy, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.
Gazdele evenimentului au fost: prof. Teodora Pantazi, coordonatorul acestui proiect, prof. psihopedagog la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 Oradea și președinte al Asociației C.E.S., Alexandru Carțiș, elev la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”
Organizatorii festivalului: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1 Oradea și Asociația C.E.S. – Colaborăm, Educăm, Sprijinim. Mulțumesc pe această cale colaboratorilor care au participat la organizarea acestui eveniment:
Palatul Copiilor și Elevilor Bihor, Universitatea din Oradea, Departamentul de Științe ale Educației, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, International Centre for Intercultural Research, Learning and Dialogue, Armenia, Asociación Jóvenes Solidarios, Spania, Asociația Alianța pentru Copii, Arad, Centrul de Zi „Sf. Maria” APAHNP, Cluj, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Bihor, Editura Treira și sponsorilor, care au oferit o recompensă dulce fiecărui copil, care a urcat pe scenă: S.C. Naturavit Trade S.R.L. și S.C. Zad Tiara S.R.L.
Prof. Teodora Pantazi, coord. proiect
Felicitări, Teodora!
Ai adunat la festival lume multă și bună, cât zece instituții!
Regret că nu am putut participa; la fel de mult regret, în aceeași zi și la aceeași oră, evenimentul de la Grădinița Nr. 27 (ziua grădiniței), dar promisesem, de mai bine de o lună, participarea la evenimentul de la Școala din Oșorhei (un proiect județean tradițional, cu participarea a nouă școli). Tu ai avut mult mai multe, inclusiv cu participare națională și internațională, dar pentru mine, cuvântul este cuvânt, și nu pune în balanță nimic altceva!
Te respect și te felicit pentru tot ceea ce faci extraordinar, alături de colegii tăi minunați! – Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Cultural Internațional „Special Kids”, ediția a VI-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:42 Ora de vară a Europei de Est