Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Goga altfel” (II)

În perioada 1-5 aprilie

„Goga altfel” (II)

Anul acesta, la Marghita, „săptămâna altfel” s-a desfășurat în mijlocul unei primăveri ploioase, iar atmosfera mohorâtă ne-a împins înspre activități interioare mai confortabile.

Ca de obicei, programul stabilit de către colegiul nostru pentru această perioadă a fost unul unitar și complex. Cei  mici din învățământul primar, sub îndrumarea și supravegherea doamnelor învățătoare, au avut un program separat diversificat și adaptat vârstei lor: întâlnire cu doamna doctor Drimbău Olimpia pentru cursuri de igienă și alimentație sănătoasă, educație rutieră cu agenți ai poliției locale, exersarea de abilități practice pe diverse teme, vizite la mici unități industriale (fabrica de pâine, Bellotto), concurs ortografic, totul încheindu-se vineri  cu parada măștilor confecționate individual.
Pentru gimnaziu și liceu tema campaniei de anul acesta a fost educația sexuală.  Scopul ei a fost acela de a informa elevii  într-un mod cât mai avizat și complet  asupra acestui  domeniu al vieții. Astfel au fost invitați specialiști care au dezbătut acest subiect din mai multe perspective. Domnul conf. univ. dr.  Tiberiu Pop, șef al secției de ginecologie Oradea  a descris sexualitatea  din punct de vedere anatomic, medical.  În cea de-a doua zi, doamna Adela Butnar, asistent social al Fundației Mater, Târgu-Mureș a analizat implicațiile relaționale, individuale și emoționale legate de sexualitate.  Miercuri  și joi, domnul psiholog Marius Manuil a prezentat sexualitatea din punct de vedere al reacțiilor psihice ale individului. Au fost abordate și dezbătute (în discuții deschise) subiecte precum: contracepția, avortul, infecțiile cu transmitere sexuală etc, elevii primind materiale și broșuri utile. Ziua de miercuri s-a încheiat cu o întâlnire a psihologului cu  300 de părinți ai elevilor,  în sala festivă a colegiului, unde s-a încurajat discutarea acestor  teme în cadrul familiilor. Alte momente care au completat activitatea noastră au fost vizionarea unui film artistic tematic („Juno”) și întrecerile sportive între clase. „Școala altfel” coincide la noi și cu Ziua școlii – 1 aprilie. Sărbătoarea a început luni cu o depunere de coroane la statuia poetului  Octavian Goga și s-a terminat  vineri cu un spectacol de zile mari la Casa de Cultură – „Goga rock & roll”, organizat de elevii colegiului.
Concluzia noastră este că ne-am realizat scopul, că am avut o campanie informativă dinamică și diversificată, că am avut un grup țintă mult mai larg (părinți și copii), că am avut satisfacția unei alt fel de relaționări profesor - elev într-o frumoasă și proaspătă mireasmă dată de iminența vacanței, dar și a sărbătorilor pascale.
La mulți ani, Goga!
Prof. Bota Cristian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Goga altfel” (II).

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 13:36:49 Ora de vară a Europei de Est