Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică

În săptămâna binecuvântată

Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică

Această excursie a fost așteptată cu mult drag de elevii clasei a IV-a C, de la Eco Școala Avram Iancu, chiar dacă an de an au fost plecați în excursii și tabere.

Patru zile de pomină în această formație, care a dăinuit un ciclu, un mandat de... primari. Lor li s-au alăturat, dornici de aventura... cunoașterii, colegii din clasa a III-a A (prof. Lucia Zsak).
Ca și organizatori, ne-am propus realizarea unor obiective și așa s-a și întâmplat (vizitarea unor obiective turistice, dobândirea și consolidarea unor cunoștințe de geografie, istorie și literatură, despre formele de relief, climă/vegetație, personalități ale istoriei și literaturii, cultivarea respectului pentru trecutul istoric, stârnirea plăcerii pentru lectură, cimentarea colectivului clasei, aplicarea unor reguli și norme de comportare civilizată în împrejurări diferite, protejarea mediului înconjurător...). Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă, cu mult soare (deși la noi, în Oradea, a plouat aproape continuu). S-a vrut a fi o excursie de studii și așa a și fost, dincolo de relaxarea totală și atmosfera de vacanță care a domnit tot timpul!
Ajutoarele de nădejde, dar și martorii  momentelor frumoase trăite împreună au fost trei tătici, o mămică, o bunică, șoferul, și ghidul nostru drag Adrian Culda. În cele patru zile, am organizat concursuri despre locurile vizitate, concurs de ghicitori istorice și geografice, de recunoaștere a textelor pe baza unor fragmente citate, scrise de marele nostru povestitor Ion Creangă, concurs de glume, s-a cântat, s-a recitat, s-a dansat, au desenat (ce le-a plăcut mai mult), au citit (despre păsări, marcând Ziua internațională a păsărilor, povestioare/legende despre Ștefan cel Mare), dar s-au și jucat. De fiecare dată toți au fost recompensați cu vederi, magneți tip carte poștală, cu medalii din lut, cu dulciuri și reviste etc. Într-un cuvânt au îmbinat utilul cu plăcutul.
În cele trei nopți, am fost cazați la Borșa,  la Hotel Victoria, la Putna, la Pensiunea Mușatinii și la Tg. Neamț, la Pensiunea La Cetate. Am vizitat șase mănăstiri: Bârsana, Moldovița, Sucevița, Putna, Dragomirna și Neamț, monumentele din centrul orașului Satu Mare, Memorialul de la Sighet, Cimitirul vesel de la Săpânța, Chilia lui Daniil Sihastru, un atelier de ceramică neagră, Muzeul satului bucovinean, Cetatea de scaun a Sucevei, Cetatea Neamț, Casa memorială Ion Creangă de la Humulești. Am făcut cunoștință din mers cu Castelul Caroly și Statuia ostașului român din Carei, cu Tisa ce curge la granița de nord a țării, pe frontiera cu Ucraina, cu așezări și case unicat în țară, precum cele de la Certeze și Ciocănești, cu mândrul port maramureșean și bucovinean, cu Casa memorială Veronica Micle, cu Turnul pompierilor din Satu Mare, cu multe râuri, unități de relief, orașe și județe... pe care le-am străbătut.
 A fost un drum lung, încărcat, dar minunat, lesne de descifrat de pe chipurile tuturor.
A fost o săptămână în care copiii au dovedit pe deplin că știu mai multe și sunt mai buni!
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această excursie, precum și bunului Dumnezeu că ne-a avut în pază! Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:30 Ora standard a Europei de Est