Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tradiții folclorice românești între trecut și modernitate”, ediția a II-a

Joi, la Căminul Cultural din Oșorhei

„Tradiții folclorice românești între trecut și modernitate”, ediția a II-a

Joi (4 aprilie 2013), la Căminul Cultural din Oșorhei s-a desfășurat ediția a II-a a proiectului educațional județean „Tradiții folclorice românești între trecut și modernitate”, inițiat de prof. Claudia Tișe de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Oșorhei.

Dacă anul trecut, proiectul s-a derulat în două etape (cu obiceiuri de Crăciun și de Paști), actuala ediție a fost gândită doar cu obiceuri ale sărbătorilor pascale. Ambele ediții s-au bucurat de sprijin din partea conducerii școlii, a Primăriei Oșorhei și a Consiliului Local, fiind monitorizate de directorul școlii, doamna profesor Adriana Indrie, de dl primar Ioan Pop și dl viceprimar Ioan Gligor, precum și de dl inspector școlar Ilie Crăciun, din partea I.S.J. Bihor.   
Dacă la prima ediție au participat șase școli (din Căbești, Husasău de Criș, Ineu de Criș, Oșorhei, Roșia și Săcădat (Săbolciu), la ediția de joi am avut nouă școli (Școala din Căbești nu s-a prezentat): la cele cinci rămase în concurs s-au mai alăturat patru școli: din Calea Mare, Drăgești, Răbăgani și Þețchea.
Și fiindcă tema proiectului a abordat obiceiurile și tradițiile de Paște în mediul rural românesc, reprezentanții școlilor și-au amenajat standurile în ton cu tema,  expunând iconițe, obiecte ornamentale de Paște, ouă de Paște pictate (încondeiate), produse și mâncăruri tradiționale... Pe scenă, artiștii, îmbrăcați în costume populare tradiționale specifice locului, ne-au prezentat pricesne și obiceiuri tradiționale locale de Paște.
Standul Școlii din Calea Mare a fost amenajat de dna prof. Cristina Bota (redactor „OviDan”) și prof. Oana Burle, cuprinzând picturi (pe sticlă, pânză și lemn), ouă vopsite și prăjituri tradiționale; echipa artistică a fost alcătuită din 10 elevi.
Echipa de la Drăgești a avut-o în frunte pe doamna director Șandra Florica, însoțită de două cadre didactice: Elena Bologan (mai noul nostru redactor „OviDan”) și Gulacsi Andrea; echipajul școlii a fost format din 12 artiști; la stand, au prezentat o masă tradițională de Paște și câteva picturi, iar pe scenă, o scenetă...
Școala din Husasău de Criș a fost reprezentată de prof. Miron Ioana, Gârleanu Cristina, Vana Mihaela și Radu Sanda, plus 11 elevi artiști. La standul lor au pregătit un coș anume, îndestulat cu bucate, de toate, pregătit pentru a fi dus la biserică și sfințit; o masă tradițională și picturi pe sticlă; pentru momentul artistic, au pregătit pricesne și poezii specifice.
De la Școala Gimnazială „Puiu Sever” din Ineu de Criș, ne-am revăzut cu dna prof. Karacsony Zoița, însoțită de trei colege: Florentina Giurgiu, Andreea Luncan și Petronela Suciu, precum și 12 elevi-artiști, care au pregătit colinde de Florii și poezii; de pe masa lor de Paște nu au lipsit picturile pe sticlă și ornamentele specifice, precum și produsele tradiționale, care îți trăgeau cu ochiul.
Gazdele (câtă frunză și iarbă) – Școala din Oșorhei – au pregătit o masă lungă și bogată (cât pentru un botez), cu produse tradiționale, multe picturi pe sticlă, iar pe scenă, artiști unul și unul, în concurs și în afara concursului: un cor, în deschidere, îndrumat de prof. Bianca Bulgaru și Amalia Þoca, acompaniat de Paul Gomboș la orgă, și un cor în încheiere, în acompaniament de chitară (la chitară, prof. de chimie Crina Pătcaș) și trei acordeoane: Paul Gomboș și frații David și Iacob Săcară; tot în afara concursului am făcut cunoștință cu noua formație de dansuri populare a școlii, instruită de prof. Valeria Negruț.
Cei din Răbăgani au venit motivați să se întoarcă acasă cu o tolbă de premii. Pe masă au expus ouă încondeiate, produse tradiționale de post și de Paști, precum și picturi pe sticlă, iar o elevă din clasa a VI-a a făcut o demonstrație de încondeiat ouă la masa juriului. Pe scenă cei 12 artiști, îndrumați de prof. Adela Petriș și Ionuț Stanciu, au prezentat obiceiul Lioara și pricesne.
De la Roșia ne-am revăzut aproape cu întreaga echipă campioană de anul trecut: pricesne, solistă Andreea Zăvoian; prinsul suratelor – Pup Cosmina, Andreea Zăvoian; grupul Lioara, un grup de băieți la bătut toaca; prezentarea mesei de Paște, Florina Pup, prezentarea prăjiturii tradiționale (pască cu scoacă). Adelina Codrean; instructori: Florina Moza și Gheorghe David.
Săcădatul a făcut din nou senzație, ca și anul trecut! Cu „Tradiții și obiceiuri din Săcădat” – șezătoare, coordonatori: prof. Maria Sime și Nicoleta Mocan; cu masă tradițională îmbelșugată, prezentată de eleva Andreea Trifa, prof. coord. Mihaela Biriș; expoziție de pictură pe sticlă, icoane realizate și prezentate de eleva Camelia Ciabrun, coord. prof. Maria Sime; de prăjituri și de expoziție se fac „vinovați”: Andreea Trifa, Răzvan Lupescu, Mihai Lucaci, Andreea Burca și Ciabrun Camelia; coord. prof. Mihaela Biriș.
Școala Gimnazială Nr. 2 din Þețchea a debutat cu dreptul, lăsând o bună impresie. Masa tradițională de Paște a fost prezentată de eleva Andreea Bogdan, coord. prof. Mariana Marina; pe scenă, elevii au prezentat un obicei de Sfintele Paște de la Þețchea, coord. prof. Mariana și Sorin Marina și Florian Irimescu.
La final, dl inspector școlar Ilie Crăciun avea să concluzioneze apreciind  calitatea spectacolului de pe scenă, mesele îmbelșugate cu produse tradiționale locale, ținuta impecabilă a copiilor, seriozitatea, dublată de responsabilitate, organizarea și prestația fără cusur a gazdelor.
„Prin urmare, ediția a II-a este o nouă reușită, care ne dă speranțe că la anul, vom avea și mai multe școli în competiție, de ce nu”, conchide doamna director Adriana Indrie. (Ovidiu DAN)
Premiile ediției
Moment artistic
I - Școala din Răbăgani
II - Roșia
III - Săcădat
Mențiune - Drăgești
Cea mai frumoasa masă de Paște
I - Săcădat
II - Răbăgani
III - Calea Mare
Mențiuni - Husasău de Criș și Oșorhei
Icoane
Zavoian Andreea - Roșia
Luncan Ruben - Oșorhei
Popa Camelia - Calea Mare
Camelia Ciabrun - Săcădat
Prăjituri tradiționale
I - Săcădat
II - Calea Mare
III – Ineu de Criș
Prezentarea unei rețete
Dobra Adelina - Școala Răbăgani
Zavoian Andreea - Școala Roșia
Incondeiat ouă
Sferle Emilia - Școala Răbăgani
Cele mai bune sarmale
Școala din Þețchea
Cel mai bun drob
Școala Drăgești
Premii speciale
Dans popular – Oșorhei
Premiu special – dl insp. șc. Crăciun Ilie.
P.S. Pentru mai multe poze (154 de poze), accesați Galeria foto:„Tradiții folclorice românești între trecut și modernitate”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:07 Ora de vară a Europei de Est