Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ore speciale de limba englezã, pregãtite ºi prezentate de elevi

Joi, 14 februarie, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

Ore speciale de limba englezã, pregãtite ºi prezentate de elevi

La orele de englezã desfãºurate, astãzi, joi, 14 februarie, elevii claselor a X-a C, a XI-a E, a XI-a C ºi a XI-a F au avut de pregãtit individual sau pe grupe, la alegere, o temã cu specific de Valentine’s Day, profesoara lor de englezã, Delia Mela, trecând în bancã, a devenit pur ºi simplu spectatoare, bucurându-se de reuºitele elevilor sãi.

 „Am experienþa anilor anteriori când totul a ieºit extraordinar, ca ºi acum. Elevii sunt încântaþi sã pregãteascã asemenea momente. Le place nespus sã se implice, sã joace teatru, dar ºi sã-ºi facã daruri, aceasta fiind, de fapt,  nota caracteristicã a acestui eveniment. Fiecare s-a strãduit sã creeze ceva în limba englezã, ceea ce nu este puþin lucru. Fiind rodul muncii lor, al imaginaþiei, inteligenþei ºi sensibilitãþii lor, ºi rezultatele sunt altele decât dacã le-aº fi prezentat eu. Totul este pânã la urmã un minunat prilej de a gândi, a crea ºi a conversa în limba englezã”, conchide prof. Delia Mela.
Dupã-amiazã, elevi din cele patru clase, însoþiþi de profesoara lor, urmeazã sã meargã la cinema sã vizioneze un film despre regina Angliei.
Scenete ºi prezentãri în power point
Meritã sã-i cunoaºteþi ºi pe protagoniºtii numeroaselor proiecte (prezentãri în power point) ºi scenete hazlii, bine interpretate ºi primite cu aplauze de colegi.
La prezentarea evenimentului (Valentine’s Day), la nivelul clasei a XI-a E, au colaborat douã echipe, alcãtuite din Ramona Blaga ºi Crina Rus, Sorin Erdei, Alexandra Albiter, Teodora Murariu, Norbert Boroº ºi Roxana Rotaru. Cele douã scenete principale care ne-au reþinut atenþia i-au avut drept protagoniºti pe elevii: Alexandra Negru, Sapojnicov Eduard, Marius Râncan, Marius Ruje, Nyiri Anita ºi Dãnuþ Sas (în cazul scenetei „ Pimp my bride”), Adrian Nan, Diana Tudor, Adina Dume, Adelina Fericel ºi Denisa Pop (în sceneta”Boby and his Love”).
În derularea activitaþii de la clasa a XI-a C, s-au implicat: Tabita Lucaci, Monica ªandor, George Ghiurãu, Ioana Þirtea (cu un recital de poeme), Florina Venter, Melania Popuº, Alin Bronz, ºi Daniel Bodea (luând o cinã romanticã), Ramona Maghiar, Rãzvan ªinca, Mihaela Morgoº, Cãtãlin Fãrcaº ºi Anamaria Ghitea (sceneta „True Love”), Oana Petriºor, Adrian Mudura, Alexandra Baciu ºi Balasz Ricard („A love story from Romania”), Oana Blaj, Bogdan Pop ºi Amalia Teºan (A Valentine’s Day).
Cei din a XI-a F au fãcut-o latã de tot, cu un final cât se poate de dulce, în care fiecare îndrãgostit a avut parte de un pahar cu suc ºi câte o felie de  tort (a la „Scala”). La petrecerea lor a ajuns ºi dl director, Ruben Filimon.
Dincolo de faptul cã aproape toþi elevii clasei s-au implicat într-un fel sau altul, dorim sã nominalizãm personajele importante ale celor douã momente artistice: „Cununia” (cu Anamaria Moane, Radu Onicaº ºi Liana Pater) ºi „Party la restaurant”(Camelia Diþiu, Nyeºte Consuela, Rãzvan Bara, Beniamin Pal, Marius Uivaroºan ºi Daniel Boc). (Adina & Ovi)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Ore speciale de limba englezã, pregãtite ºi prezentate de elevi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:27 Ora de vară a Europei de Est