Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

Marți, la a 30-a aniversare

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

În această lună, Grădinița nr. 56 împlinește 30 de ani de la înființare, iar în această săptămână, intitulată „Să știi mai multe, să fii mai bun”, colectivul grădiniței, în frunte cu doamna director Dana Lukacs, și-a propus o suită de manifestări speciale.

Săptămâna a debutat luni (1aprilie 2013) cu Ziua grădiniței, festivitate marcată printr-un spectacol grandios, care a reunit artiști din toate grupele, fiecare grupă prezetându-și propriul moment artistic.
Marți a fost ziua lansărilor de carte, când nu mai puțin de trei cadre didactice din unitate și-au lansat câte o carte.
„Lansările de azi (de marți – n.n.) fac parte din manifestările organizate de unitatea noastră cu ocazia Zilelor Grădiniței 56, deoarece în această lună, noi sărbătorim 30 de ani de la înființarea grădiniței. Aceste zile ale grădiniței fac parte și din săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”.  Mulțumim doamnei inspector școlar de specialitate Voichița Vancu pentru onoarea pe care ne-a făcut-o participând la manifestarea noastră; mulțumim tuturor invitaților, colegilor, părinților, dar și acestor copii care s-au pregătit să ne încânte”, a spus doamna director Dana Lukacs, în deschiderea reuniunii. Fiecare din cele trei cadre didactice și-a prezentat propria carte.
„Mă numesc Potra Ioana Grațiana. Sunt la cea de-a doua lansare. Această carte se numește „Jucăriile cuvinte”. Este o carte de poezii pentru copii. De ce Jucăriile cuvinte? De ce acest titlu? Răspunsul îl vom găsim chiar în prima poezie din carte, care sună în felul următor: „Multe jucării există/ copiii le mulțumesc,/ Dar cele mai la-ndemână/ sunt cuvintele, găsesc!/ Ele ne aduc o lume/ de minune sub priviri,/ rimele se țes ca basme/ suflet plin de bucurii.” Da, copiii se joacă. Jocul definește copilăria. Jucăriile completează frumos întregul tablou”, a spus Ioana, în prezentarea cărții sale. „Ca psiholog, mă voi grăbi să vă explic că poeziile au un rol important în dezvoltarea proceselor psihice: a celor cognitive, imaginația și creativitatea, a proceselor afective, a memoriei și a limbajului”, a mai adăugat Grațiana. Invitații săi, preotul Dacian Ciutina, asist. dr. Florin Tomoioagă și lector univ. dr. Karla Peter (care a scris Prefața cărții) au vorbit la superlativ, în cunoștință de cauză, despre cartea „Jucăriile cuvinte” (care conține 60 de poezii și 60 de imagini), iar trei fetițe, Riana Coita, Diana Scrofan și Kovacs Evelin, ne-au recitat din cartea Ioanei. Mai mult, am asistat și la o dramatizare în acest sens, o scenetă cu păpuși.
În continuare, Konkoly Mariana ne-a prezentat cartea sa, intitulată „Deschide-ți inima și mintea!” „Este  o carte de povești terapeutice. Conținutul acestei cărți constă în 32 de povești cu mesaj terapeutic. Ele vizează atât probleme de natură emoțională, cât și de natură comportamentală. Încă din facultate și din liceu, pot să spun așa, m-am confruntat cu copii care au anumite dificultăți în a se adapta la mediul nou, în a nu avea încredere în forțele proprii. Și este clar că în această carte apare formarea mea ca și educatoare și ca și psiholog...”, ne-a explicat Mariana, autoarea cărții. „Ideea acestei cărți s-a născut ca urmare a colaborării pe care am avut-o cu doamna director editorial de la Editura Aquila, Diana Tăutan”, a mai adăugat Mariana. „Eu vreau să spun că noi am editat cartea aceasta anul trecut. Asta înseamnă că de-atunci am avut ocazia să vedem și dacă este un succes sau nu... Într-o perioadă de criză, pot să spun că această carte este în topul vânzărilor la noi. A apărut deja și în limba maghiară. A apărut în Ungaria nu doar în România. Și în momentul de față avem parteneri care doresc să o cumpere și pentru alte limbi. Asta cred că spune tot despre această carte”... Am ascultat-o pe Diana Tăutan, directorul editorial. Și Mariana a pus în scenă cu ajutorul (Biancăi Onița) și al păpușilor „Povestea albinuței Maia”.
Cea de-a treia carte aparține Florentinei Adriana Blândul și este o cărticică în limba engleză.
„Cartea mea este structurată în două volume, volumul 3-5 ani și 5-7 ani. Și schimbăm de data aceasta registrul, pentru că mă adresez copiilor, preșcolarilor și tuturor adulților care doresc să se inițieze în tainele limbii engleze. Cărticelele sunt bogat ilustrate pentru că așa este și vârsta copiilor, gândirea concret-intuitivă, cuprinzând poezioare și cântecele adaptate conținuturilor pe care le-am predat copiilor” , ne-a explicat Florentina, autoarea cărții.
La final, doamna inspector școlar Voichița Vancu a ținut să le felicite pe cele trei autoare. „S-au spus atâtea lucruri frumoase, s-au făcut recenzii, recenzii cu trimitere metaforică, recenzii cu trimitere creștină și nu numai, s-au făcut chiar rezumate ale conținuturilor cărților, încât eu doar vin și vă spun, întăresc și confirm faptul că această grădiniță care împlinește astăzi așa o vârstă frumoasă poate fi reprezentată și prin doamnele și domnișoara educatoare... Prin ceea ce ele au scris încearcă să aducă secvențe din lumea minunată pe care noi încercăm să o creăm și să o trăim împreună cu copiii... Le felicit și le mulțumesc pentru că ne-au confirmat, încă o dată ce potențial mare avem noi educatoarele... Vă mulțumesc că mi-ați deschis și mie pofta. Și eu cochetez. Am scos carte și cărticele și m-am oprit”, a conchis doamna inspector școlar Voichița Vancu.
„Și pentru că o carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar, mâine după-masă (miercuri, 3 aprilie – n.n.), la ora 4, vă invităm la Târgul de carte, care se va desfășura pe holurile grădiniței noastre”, a ținut să completeze doamna director Dana Lukacs. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:17 Ora de vară a Europei de Est