Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

Marți, la a 30-a aniversare

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

În această lună, Grădinița nr. 56 împlinește 30 de ani de la înființare, iar în această săptămână, intitulată „Să știi mai multe, să fii mai bun”, colectivul grădiniței, în frunte cu doamna director Dana Lukacs, și-a propus o suită de manifestări speciale.

Săptămâna a debutat luni (1aprilie 2013) cu Ziua grădiniței, festivitate marcată printr-un spectacol grandios, care a reunit artiști din toate grupele, fiecare grupă prezetându-și propriul moment artistic.
Marți a fost ziua lansărilor de carte, când nu mai puțin de trei cadre didactice din unitate și-au lansat câte o carte.
„Lansările de azi (de marți – n.n.) fac parte din manifestările organizate de unitatea noastră cu ocazia Zilelor Grădiniței 56, deoarece în această lună, noi sărbătorim 30 de ani de la înființarea grădiniței. Aceste zile ale grădiniței fac parte și din săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”.  Mulțumim doamnei inspector școlar de specialitate Voichița Vancu pentru onoarea pe care ne-a făcut-o participând la manifestarea noastră; mulțumim tuturor invitaților, colegilor, părinților, dar și acestor copii care s-au pregătit să ne încânte”, a spus doamna director Dana Lukacs, în deschiderea reuniunii. Fiecare din cele trei cadre didactice și-a prezentat propria carte.
„Mă numesc Potra Ioana Grațiana. Sunt la cea de-a doua lansare. Această carte se numește „Jucăriile cuvinte”. Este o carte de poezii pentru copii. De ce Jucăriile cuvinte? De ce acest titlu? Răspunsul îl vom găsim chiar în prima poezie din carte, care sună în felul următor: „Multe jucării există/ copiii le mulțumesc,/ Dar cele mai la-ndemână/ sunt cuvintele, găsesc!/ Ele ne aduc o lume/ de minune sub priviri,/ rimele se țes ca basme/ suflet plin de bucurii.” Da, copiii se joacă. Jocul definește copilăria. Jucăriile completează frumos întregul tablou”, a spus Ioana, în prezentarea cărții sale. „Ca psiholog, mă voi grăbi să vă explic că poeziile au un rol important în dezvoltarea proceselor psihice: a celor cognitive, imaginația și creativitatea, a proceselor afective, a memoriei și a limbajului”, a mai adăugat Grațiana. Invitații săi, preotul Dacian Ciutina, asist. dr. Florin Tomoioagă și lector univ. dr. Karla Peter (care a scris Prefața cărții) au vorbit la superlativ, în cunoștință de cauză, despre cartea „Jucăriile cuvinte” (care conține 60 de poezii și 60 de imagini), iar trei fetițe, Riana Coita, Diana Scrofan și Kovacs Evelin, ne-au recitat din cartea Ioanei. Mai mult, am asistat și la o dramatizare în acest sens, o scenetă cu păpuși.
În continuare, Konkoly Mariana ne-a prezentat cartea sa, intitulată „Deschide-ți inima și mintea!” „Este  o carte de povești terapeutice. Conținutul acestei cărți constă în 32 de povești cu mesaj terapeutic. Ele vizează atât probleme de natură emoțională, cât și de natură comportamentală. Încă din facultate și din liceu, pot să spun așa, m-am confruntat cu copii care au anumite dificultăți în a se adapta la mediul nou, în a nu avea încredere în forțele proprii. Și este clar că în această carte apare formarea mea ca și educatoare și ca și psiholog...”, ne-a explicat Mariana, autoarea cărții. „Ideea acestei cărți s-a născut ca urmare a colaborării pe care am avut-o cu doamna director editorial de la Editura Aquila, Diana Tăutan”, a mai adăugat Mariana. „Eu vreau să spun că noi am editat cartea aceasta anul trecut. Asta înseamnă că de-atunci am avut ocazia să vedem și dacă este un succes sau nu... Într-o perioadă de criză, pot să spun că această carte este în topul vânzărilor la noi. A apărut deja și în limba maghiară. A apărut în Ungaria nu doar în România. Și în momentul de față avem parteneri care doresc să o cumpere și pentru alte limbi. Asta cred că spune tot despre această carte”... Am ascultat-o pe Diana Tăutan, directorul editorial. Și Mariana a pus în scenă cu ajutorul (Biancăi Onița) și al păpușilor „Povestea albinuței Maia”.
Cea de-a treia carte aparține Florentinei Adriana Blândul și este o cărticică în limba engleză.
„Cartea mea este structurată în două volume, volumul 3-5 ani și 5-7 ani. Și schimbăm de data aceasta registrul, pentru că mă adresez copiilor, preșcolarilor și tuturor adulților care doresc să se inițieze în tainele limbii engleze. Cărticelele sunt bogat ilustrate pentru că așa este și vârsta copiilor, gândirea concret-intuitivă, cuprinzând poezioare și cântecele adaptate conținuturilor pe care le-am predat copiilor” , ne-a explicat Florentina, autoarea cărții.
La final, doamna inspector școlar Voichița Vancu a ținut să le felicite pe cele trei autoare. „S-au spus atâtea lucruri frumoase, s-au făcut recenzii, recenzii cu trimitere metaforică, recenzii cu trimitere creștină și nu numai, s-au făcut chiar rezumate ale conținuturilor cărților, încât eu doar vin și vă spun, întăresc și confirm faptul că această grădiniță care împlinește astăzi așa o vârstă frumoasă poate fi reprezentată și prin doamnele și domnișoara educatoare... Prin ceea ce ele au scris încearcă să aducă secvențe din lumea minunată pe care noi încercăm să o creăm și să o trăim împreună cu copiii... Le felicit și le mulțumesc pentru că ne-au confirmat, încă o dată ce potențial mare avem noi educatoarele... Vă mulțumesc că mi-ați deschis și mie pofta. Și eu cochetez. Am scos carte și cărticele și m-am oprit”, a conchis doamna inspector școlar Voichița Vancu.
„Și pentru că o carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar, mâine după-masă (miercuri, 3 aprilie – n.n.), la ora 4, vă invităm la Târgul de carte, care se va desfășura pe holurile grădiniței noastre”, a ținut să completeze doamna director Dana Lukacs. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:32 Ora standard a Europei de Est