Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul virtual al locurilor de muncă, ediția I

Marți, la C.T. „Mihai Viteazul”

Târgul virtual al locurilor de muncă, ediția I

Elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a B de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”din Oradea, coordonați de prof. ec. Mariana Bara, în colaborare cu prof. ec. Camelia Pop și prof. Nadia Szuiogan, au simulat marți (2 aprilie 2013) prima ediție a unui Târg virtual al locurilor de muncă

Creându-le condiții asemănătoare unui târg real, profesorii au dorit să-i vadă cum se descurcă ajunși în situația de recruta forță de muncă pe piața reală. Invitatul lor special a fost dna Rodica Voichiță, consilier superior al  A.J.O.F.M., care le-a răspuns cu multă amabilitate întrebărilor. Neștiind cu cine are de-a face, dumneaei era pregătită să le explice cum trebuie redactat un CV, cum se redactează o scrisoare de intenție, cum te pregătești pentru un interviu, care sunt etapele de recrutare..., or elevii, deținând un asemenea bagaj de cunoștințe, urmau să le aplice în practică. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul conducerii școlii, a dlui director, prof. dr. Ruben Filimon și al dnei director adjunct, prof. ec. Simona Ardelean.
În pregătirea târgului, doamna prof. ec. Mariana Bara le-a reîmprospătat elevilor cunoștințele prin prezentarea PowerPoint, trecând în revistă tipurile de interviuri (tradiționale și netradiționale), ei cunoscând interviul de la firma de exercițiu, cu etapele și jocul de rol. S-a insistat asupra greșelilor frecvente făcute de aplicant la interviul de angajare, pregătirea pentru interviu (cu sfaturi pentru candidați, dar și sfaturi pentru angajatori),  care sunt așteptările angajatorilor...
„Am rămas mută de uimire!”
„Ceea ce văd că se întâmplă astăzi aici este un lucru minunat, nemaipomenit pentru voi, cei care sunteți în formare, care veți fi forța de muncă de mâine, poimâine, peste un an, peste doi. Când am primit invitația să vin la această întâlnire, citind acolo câteva subpuncte care au fost menționate, chiar m-am gândit. Mă duc acolo, probabil că vom vorbi despre un CV, cum trebuie redactat un CV, cum se redactează o scrisoare de intenție, cum te pregătești pentru un interviu, dar văd că voi sunteți super pregătiți. Asta într-adevăr, meritați și voi toate felicitările și doamna profesoară care, într-adevăr, a știut să vă învețe exact de ceea ce aveți nevoie în viață. Pentru că în școală învățați multe lucruri teoretice..., dar ceea ce ați învățat aici, prin aceste exerciții de simulare, asta vă pregătește pentru perioada imediat următoare. La fel m-am gândit, poate trebuie să le explic ce-i piața muncii, dar, la fel, văd că voi știți aceste lucruri. Deci, nu-mi rămâne decât să stau la dispoziția voastră pentru întrebări. Repet: am rămas mută de uimire, ca să spun așa”. Am citat-o pe doamna consilier Rodica Voichiță (de la A.J.O.F.M.
În partea a II-a, elevii și-au luat rolurile în serios, cei din a X-a și a XI-a au mers la târgul organizat pe hol, iar cei din a XII-a erau angajatorii, care scoseseră la concurs câteva posturi pentru firmele lor de exercițiu: secretară, educatoare, agent vânzări, designer vestimentar, șofer, contabil, instructor, asistentă medic specialist...i-am urmărit și pe unii și pe alții. Dintr-o dată elevii din sală deveniseră foarte serioși și responsabili luând târgul ca pe un execițiu util și important pentru cariera sa viitoare. Candidații  chiar doreau să obțină un loc de muncă, iar angajatorii îi măsurau cu atenție, având CV-ul lor în față. Chiar și atunci când s-a nimerit ca propriul frate să ajungă la interviu, fratele angajator nu a făcut concesii și nu coborât ștacheta. Așadar, târgul ne-a arătat că elevii celor trei clase de profil chiar sunt la nivelul la care au fost evaluați de invitatul special, dna Rodica Voichiță. Cu siguranță, doamna consilier nu a aflat încă nimic despre cărțile de vizită și palmaresul firmelor de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, nici despre doamna profesor ec. Mariana Bara care este formator național și coordonator al Centrului de resurse care are arondate 13 școli de profil din regiunea Nord-Vest, județele Bihor și Cluj.
La încheierea târgului, elevii au revenit în sala de clasă pentru bilanț și concluzii. Așa după cum am remarcat și noi pe parcursul fotoreportajului realizat la târg, angajații și candidații au fost la înălțime, ambii și-au luat în serios rolurile, dând tot ce s-a putut pentru a impresiona și cuceri partenerul de dialog și a obține rezultatele scontate. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Târgul virtual al locurilor de muncă, ediția I. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:03 Ora de vară a Europei de Est